Zit jij op je plek? 5 tips om meer plezier in je werk te ervaren

In 2023 is het ziekteverzuim door psychische klachten hoger dan ooit. In het eerste kwartaal van 2023 viel ruim 26 procent van het totaal aantal verzuimdagen in de categorie psychisch verzuim. Personeelstekorten zijn een belangrijke oorzaak voor de totale toename van psychisch verzuim. Omdat werkgevers de vacatures niet meer kunnen opvullen, is er teveel werk voor het aantal medewerkers dat werkzaam is. Steeds meer organisaties gaan zich daarom beseffen dat het ervaren van arbeidsvreugde belangrijker is dan ooit. Medewerkers die gelukkig zijn in hun werk zijn gezonder, creatiever, werken beter samen en hebben minder last van stress dan hun minder gelukkige collega’s.
Bij Orcatech begrijpen we hoe belangrijk het is om plezier te hebben in je werk. Daarom hebben we vijf tips verzameld om meer geluk te ervaren op de werkvloer. Want jij verdient het om met een grote glimlach naar je werk te gaan!

Tip 1: Ontdek waar jij energie van krijgt

Waarom zou je jezelf elke dag uit bed slepen voor een job die je geen voldoening geeft? Ga op zoek naar iets wat jou echt energie geeft. Wat laat jouw hart sneller kloppen en zorgt ervoor dat je vol enthousiasme aan de slag gaat? Stel jezelf de belangrijke vragen: Waar kom ik 's ochtends mijn bed voor uit? Hoe zorg ik voor voldoening? Waar krijg ik energie van? Als je merkt dat je energie krijgt van iets totaal anders dan je huidige werkzaamheden, ga dan in gesprek met je leidinggevende. Wie weet kan er iets veranderen!

Tip 2: Blijf jezelf ontwikkelen

Een leven zonder groei is als een dag zonder zonneschijn. Zoek constant naar manieren om jezelf verder te ontwikkelen. Neem de regie over je eigen groei en identiteit. Ontdek nieuwe vaardigheden, volg trainingen, en grijp kansen om te groeien. Want wanneer je het gevoel hebt dat je vooruitgang boekt, geeft dat een boost aan je geluksgevoel!

Tip 3: Gebruik je talenten

We hebben allemaal unieke talenten die wachten om benut te worden. Onderzoek wijst uit dat het inzetten van je talenten een positief effect heeft op je betrokkenheid bij je werk en je kwaliteit van leven. Dus laat je talenten schitteren! Ga samen met je werkgever op zoek naar manieren om jouw talenten optimaal te benutten in je werk. Als je doet waar je goed in bent, zul je niet alleen gelukkiger zijn, maar ook betere resultaten behalen.

Tip 4: Heldere verwachtingen en eerlijkheid

Een goede communicatie is de basis van elke relatie, en dat geldt ook voor de relatie tussen jou en je werkgever. Spreek daarom heldere verwachtingen naar elkaar uit. Wees eerlijk over wat jou gelukkig maakt op het werk en bespreek eventuele struikelblokken. Een open dialoog zorgt voor begrip en helpt om samen tot oplossingen te komen.

Tip 5: Vrijheid, vrijheid, oh heerlijke vrijheid!

We hebben allemaal een zekere mate van vrijheid nodig om plezier te hebben in ons werk. Het gevoel dat je ertoe doet en dat je een verschil kunt maken, is cruciaal. Bespreek daarom met je werkgever welke mate van vrijheid voor jou belangrijk is. Misschien kun je meer autonomie krijgen in je werk en zelf beslissingen nemen. Dit zal je motivatie en werkplezier zeker vergroten!

Bronnen:
Arbo Unie: 'Verzuim door psychische klachten in 2023… | De Ondernemer
Werkplezier ervaren doe je met deze 10 tips | GELUKPLANNER
Gratis whitepaper: Vitaliteit als drijfveer van werkgeluk (2daysmood.com)

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Make some noise

Heb je vragen over een specifieke vacature? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om samen te gaan werken? Blijf daar niet te lang mee rondlopen, maar stel ze direct.