Maya de Groot

Naam: Maya de Groot 
Functie: Electrical Engineer
Woonplaats: Venlo
Werkzaam bij Orcatech sinds: 1 september 2021
Kun je iets meer over jezelf vertellen? 
Ik ben Maya de Groot. Ik ben geboren in Heerlen en verhuisde naar Venlo voor mijn studie Mechatronica aan Fontys. Tijdens mijn opleiding merkte ik al snel dat mijn interesse vooral uitging naar de elektrische vakken, regeltechniek en programmeren. Daarom heb ik stages en projecten in die richting gekozen om me verder te ontwikkelen. Een van mijn stages was bij OCE Canon, waar ik werkte aan de resonantie van printers. Ik richtte me op de elektrische signalen die ervoor zorgen dat een inktdruppel precies op het juiste moment valt. Door de trillingen van de trilplaat te dempen via een aangepaste T-frequentie, kon ik de printsnelheid verhogen zonder precisie te verliezen. Dit werk combineerde onderzoek naar optimalisaties, systeemanalyses en regeltechniek. 

Wat deed je daarna? 
Na mijn stage studeerde ik af bij het GreenTechLab. Ik werkte daar aan een kurkensorteermachine en richtte me op de invoer, automatisering en sortering. Mijn taak was om kurken één voor één op een transportband te krijgen, ze onder een camera te laten draaien, en ze daarna met behulp van pneumatiek in de juiste bak te sorteren. Hiervoor gebruikte ik een Raspberry Pi om de pneumatiek aan te sturen en deed ik berekeningen om snelheidsverschillen tussen transportbanden te optimaliseren. Daarnaast voegde ik een tellersysteem toe om het proces te monitoren. 

Hoe verliep je carrière na je studie?
Na mijn afstuderen vond ik het lastig om een specifieke richting binnen de techniek te kiezen. Mechatronica is heel breed, en ik wilde graag ontdekken wat het beste bij me paste. Via Orcatech kreeg ik de kans om in verschillende functies te werken. Mijn eerste opdracht was bij Pantair Haffman in Venlo als data-analist. Ik werkte aan een alcoholsensor-machine en brainstormde mee over de R&D van een CO2-handmeter voor bier. Hoewel interessant, merkte ik dat een puur analytische rol niet helemaal bij me paste, omdat ik meer technische uitdagingen zocht. Daarna ging ik aan de slag bij VDL Konings, waar ik met LabVIEW werkte aan de validatie van een medische drum in de beta-fase. Ik verzamelde data van sensoren en visualiseerde deze om te beoordelen of het systeem aan de eisen voldeed. Dit was een project dat meer technische diepgang bood, en dat sprak me erg aan. 

Wat doe je nu? 
Momenteel werk ik bij VIRO als Electrical Engineer aan de NXE4000-machine, die waverplaten produceert voor chips. Ik focus op het "source"-gedeelte, dat onder andere zorgt voor de juiste stroomvoorziening en kabelrouting van het optische systeem. Samen met mijn team zorg ik ervoor dat de elektrische componenten optimaal functioneren.  

Hoe ervaar je werken bij Orcatech?
Ik werk nu drie jaar bij Orcatech, en wat ik waardeer is dat ze meedenken over mijn ontwikkeling. In het begin was ik zoekende naar welke technische richting het beste bij me paste, en Orcatech gaf me de ruimte om verschillende functies te proberen. Ze ondersteunen me ook bij professionele uitdagingen, zoals hoe ik lastige gesprekken kan aanpakken. Het geeft me een veilig gevoel om te kunnen ontdekken wat ik leuk vind, zonder dat ik van werkgever hoef te wisselen. De combinatie van elektrotechniek, sensoren, regeltechniek en programmeren past goed bij me. Door mijn ervaringen heb ik deze voorkeur verder kunnen uitdiepen en ontdekken dat ik het liefst werk op het snijvlak van innovatie en techniek.

wie zijn onze smart tech engineers?

It starts with human intelligence

Orcatech engineers zijn intelligent, gedreven door ambitie en altijd hongerig naar meer. Daarnaast opereren ze het best in communities. Alleen zijn ze slim, maar samen zijn ze briljant.

Aan de slag als engineer?

Jump on the next wave

Wil jij jouw skills inzetten voor uitdagende projecten bij de vetste opdrachtgevers van Nederland? Solliciteer bij Orcatech en werk mee aan innovatieve ontwerpen in de techniek!