Alles over machinebouw

Emilia Wulms | 10 juni 2024

Machinebouw is een van de belangrijkste sectoren binnen de technische industrie. De machine-industrie is groot én groeiende. Tussen 1995 en 2021 is het aandeel van de machine-industrie gestegen van 6,4 procent naar 17,2 procent van de totale toegevoegde waarde van de industrie. 

De machinebouw wordt ook wel de machinebouw industrie genoemd. De machinebouw ontwerpt, ontwikkelt en produceert machines en apparatuur voor verschillende sectoren, van de auto-industrie tot aan medische apparatuur.

De geschiedenis van de machinebouw

De machinebouw is ontstaan tijdens de Industriële Revolutie in de 18e en 19e eeuw. Voordat deze revolutie tot stand kwam, was de productie van machines niet nieuw, maar werden deze op veel kleinere schaal gemaakt. 

Door de revolutie konden er nieuwe machines gebouwd worden die complexer zijn, zoals textielmachines en stoommachines waardoor producten plotseling op grotere schaal geproduceerd werden.

De technologie achter de machinebouw blijft zich ook tegenwoordig continu ontwikkelen. Door de digitalisering komen er steeds meer innovaties beschikbaar die de manier waarop productieprocessen werken geoptimaliseerd kunnen worden. 


Moderne toepassingen voor de machinebouw

Zo kan een productieproces door middel van kunstmatige intelligentie steeds vaker volledig geautomatiseerd worden. Hierdoor kunnen producten met een hogere energie efficiëntie gemaakt worden en wordt het aantal fouten binnen een proces worden geminimaliseerd.

De machinebouw speelt een onmisbare rol in onze maatschappij. Zonder onze machines waren we niet in staat om het moderne leven mogelijk te maken. De machinebouw speelt een belangrijke rol in deze industrieën: 

De verpakkingsindustrie

De enorme hoeveelheid pakketjes die dagelijks verpakt en verzonden worden, is mede mogelijk gemaakt door de machine-industrie. Van sorteermachines en vullers tot verpakkingsmachines, ze optimaliseren het productieproces van begin tot eind.

De landbouwindustrie

Sinds de industriële revolutie hebben landbouwmachines deze industrie voorgoed veranderd. De landbouwsector leunt al geruime tijd sterk op machinebouw. Van het planten en oogsten tot het verwerken van gewassen, er worden verschillende soorten machines ingezet om het werk efficiënter en effectiever te maken.

Huishoudelijke apparaten

Alle huishoudelijke apparaten die ons leven zoveel makkelijker maken, zoals een droger en een vaatwasser, worden in de machine-industrie gemaakt. 


Trends in de machinebouw

De machine-industrie is continu in ontwikkeling; de ene innovatie volgt de andere in een rap tempo op. We nemen een kijkje naar de belangrijkste trends: 

Digitalisering: het verzamelen en analyseren van data

Steeds meer machines worden uitgerust met geavanceerde sensoren en digitale technologieën die waardevolle gegevens verzamelen en analyseren. Dit leidt tot verbeterde kwaliteit en lagere kosten. Ook maakt het voorspellend onderhoud mogelijk, waardoor ongeplande stilstand tot een minimum wordt beperkt.

Automatisering: volledig geautomatiseerde processen 

Machines worden steeds vaker geïntegreerd in volledig geautomatiseerde productielijnen en kunnen taken uitvoeren die voorheen alleen door menselijke operators konden worden gedaan. Dit verhoogt niet alleen de productiviteit, maar vermindert ook de operationele kosten en het minimaliseert de kans op fouten.

Duurzaamheid: meer aandacht voor energie-efficiëntie 

Zowel grote bedrijven als kleinere bedrijven zetten zich steeds vaker in om verbeteringen in hun productieprocessen door te voeren die duurzaamheid stimuleren. Zo worden er duurzamere materialen gebruikt voor de productie, wordt afval geminimaliseerd en gerecycled en doen ze hun best om overlast op de directe omgeving te beperken. 


Welke opleiding heb je nodig om te starten in de machinebouw? 

De machine industrie is continu in ontwikkeling, de ene innovatie volgt de andere op in een rap tempo. Wil jij graag aan de slag in deze inspirerende industrie? Dat kan als je de mbo- of hbo- opleiding in de richting van elektrotechniek, werktuigbouwkunde of mechatronica hebt afgerond. 


Werken in de machinebouw bij Orcatech?

Machinebouwers zijn altijd hard nodig, er is altijd meer werk te verrichten in deze bruisende industrie. Het is belangrijk dat je als machinebouwer flexibel kunt zijn en niet alleen binnen de normale werktijden beschikbaar bent. De machine industrie staat namelijk nooit stil.

De exacte werkzaamheden in de machine-industrie zijn afhankelijk van je functie, het soort machines en de sector waarvoor je werkt. Maar bij Orcatech hebben we door ons grote netwerk aan opdrachtgevers altijd de perfecte baan voor jou. 

Je kunt kiezen uit verschillende functies met elk zijn eigen specialisme, van het ontwerpen en assembleren van machines, tot installaties uitvoeren, onderhouden van machines en het verhelpen van storingen. Bij Orcatech kun je kiezen uit de volgende vacatures:

Veelgestelde vragen over de machinebouw

Wat is machinebouw?

Machinebouw is het proces van het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van machines en apparatuur voor diverse sectoren, zoals de auto-industrie, landbouw en medische technologie.

Wat zijn de belangrijkste sectoren waarin machinebouw een rol speelt?

Belangrijke sectoren zijn onder andere de auto-industrie, verpakkingsindustrie, landbouw en de productie van huishoudelijke apparaten.

Wat zijn de moderne toepassingen van machinebouw?

Moderne toepassingen omvatten geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie, digitalisering en automatisering, die productieprocessen optimaliseren en efficiënter maken.

Welke opleiding heb je nodig om te starten in de machinebouw?

Voor een carrière in de machinebouw is een mbo- of hbo-opleiding in elektrotechniek, werktuigbouwkunde of mechatronica vereist.

Wat zijn de carrièremogelijkheden in de machinebouw bij Orcatech?

Bij Orcatech kun je werken in verschillende functies zoals mechanical engineering, werkvoorbereider, industrial automation engineer en software engineer. Meer weten? Join the wave!

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Make some noise

Heb je vragen over een specifieke vacature? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om samen te gaan werken? Blijf daar niet te lang mee rondlopen, maar stel ze direct.