Gijs Gabriels

Naam: Gijs Gabriels
Functie: Project Engineer
Woonplaats: Bree (België)
Werkzaam bij Orcatech sinds: 1 september 2022

Ben jij benieuwd hoe onze jonge Belgische collega Gijs bijdraagt aan de strijd tegen plasticvervuiling en waarom hij dat via Orcatech doet? Ontdek het in deze nieuwe blog!

Kun je jezelf voorstellen?
“Ik ben Gijs en ik kom uit Bree in België. Ik ben pas 27 jaar geworden en ik ben nu een jaar in dienst bij Orcatech. Na het afronden van mijn studie Biochemie had ik het gevoel dat ik nog meer uit mijn studie wilde halen. Daarom heb ik nog via een verkort schakelprogramma een master als ‘Chemisch Ingenieur’ behaald.

Hoe ben je na je studie dan bij Orcatech terechtgekomen?
“Ik heb verschillende vacaturesites bezocht en uiteindelijk heb ik gereageerd op de vacature voor Process Engineer via Indeed. Orcatech nodigde me toen uit voor een kennismakingsgesprek. Op dat moment wist ik nog niet precies wat ik wilde doen, omdat ik net was afgestudeerd. Het gesprek richtte zich meer op mijn sterke punten, en ze zouden opdrachten zoeken die daarbij zouden passen. Dat vond ik bijzonder; het idee dat ze specifiek projecten zouden vinden die aansluiten bij mijn vaardigheden. Dit is meteen wat ik positief vind aan Orcatech; dat je in een relatief korte tijdspanne kunt ontdekken wat je leuk vindt.”

Wat waren voor jouw redenen om als grensarbeider voor Orcatech te werken?
“Ik woon in het noordoosten van België, vlakbij de Nederlandse grens. In dat gebied is er weinig industrie; de industrie van Nederland is dichterbij. Bovendien ben ik niet zo bekend met de Nederlandse markt. De aanpak van Orcatech gaf me dus snel vertrouwen. Wat ook interessant was, is dat ik tijdens de kennismakingsgesprekken met mijn opdrachtgever veel mensen tegenkwam die bij mij in de klas hadden gezeten tijdens mijn opleiding. Het was grappig om te zien en ervaren dat ik niet de enige Belg was die deze stap zette.”

Wat doe je bij je huidige opdrachtgever?
"Ik werk nu bijna tien maanden als Process Engineer bij Avantium in Geleen en op dit moment zijn bezig met het bouwen van de eerste commerciële FDCA-fabriek ter wereld. FDCA is een chemisch product met tal van toepassingen, wat gemaakt wordt uit plantaardig materiaal. We kunnen hiermee een polymeer genaamd PEF produceren, dat veel mogelijkheden biedt om de strijd tegen plastic aan te gaan. Zo kunnen we de PET-flessen vervangen met PEF-flessen, wat een groen alternatief biedt omdat PET uit fossiele brandstoffen wordt gemaakt. Avantium wil de FDCA die ze produceren in de pilot plant en in de toekomst ook die in de commerciële fabriek polymeriseren tot PEF om aan te tonen dat ze met de FDCA die ze produceren kwaliteitsvolle PEF kunnen maken. Om dit te realiseren moet er een installatie komen die FDCA polymeriseert tot PEF. Deze installatie zal gebouwd worden in de pilot plant en dit is het project waar ik verantwoordelijk voor ben.”

Je zit al bijna een jaar bij Avantium, maar je blijft daar na dat jaar nog graag werken via Orcatech. Waarom via Orcatech?
"Bij Orcatech heb ik een werkgever die altijd voor me klaarstaat als ik op een bepaald moment in mijn functie niet genoeg uitdaging meer vind. Als ik dat gevoel kenbaar maak, kan ik eenvoudig naar een nieuw project overstappen. Dat maakt het voor mij veel gemakkelijker. Bovendien wil ik graag bij Orcatech blijven, omdat ik hier in korte tijd veel verschillende dingen kan proberen. De communicatie verloopt vlekkeloos; we hebben regelmatig contactmomenten om bij te praten. Daarnaast organiseren ze leuke activiteiten waar ik graag aan deelneem. In de toekomst overweeg ik misschien wel om bij een vast bedrijf te werken, maar op dit moment wil ik nog een brede oriëntatie behouden. Praktisch gezien biedt de auto van Orcatech ook een handige oplossing voor mij. Dus over het algemeen heb ik er een goed gevoel bij."

Wat geef je mee aan mensen die erover denken om bij Orcatech in dienst te komen?
"Als ik naar mijn persoonlijke situatie kijk, vooral als beginner, zou ik zeggen dat je je niet moet laten weerhouden als je niet precies weet waar je terecht zult komen. Toen ik net van school kwam, had ik het gevoel van 'wat weet ik eigenlijk?' en 'wat kan ik?'. Orcatech heeft me daarin gewoon uitstekend begeleid."

wie zijn onze smart tech engineers?

It starts with human intelligence

Orcatech engineers zijn intelligent, gedreven door ambitie en altijd hongerig naar meer. Daarnaast opereren ze het best in communities. Alleen zijn ze slim, maar samen zijn ze briljant.

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Make some noise

Heb je vragen over een specifieke vacature? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om samen te gaan werken? Blijf daar niet te lang mee rondlopen, maar stel ze direct.