Wat is een automation engineer?
Automation Engineers zijn verantwoordelijk voor het implementeren en ontwerpen van systemen. Ze analyseren productieprocessen en ontwikkelen automatiseringsoplossingen om zo de processen effectiever en efficiënter te maken. Automatiseringsingenieurs ontwerpen schema's en voeren reparaties uit voor verschillende geautomatiseerde machines.
Als Automation Engineer speel je een grote rol binnen verschillende industrieën, zoals de gezondheidszorg, high-tech industrie, voedingsmiddelenindustrie of de productie. Je helpt organisaties en bedrijven met het verlagen van hun kosten, het verhogen van de productiviteit en het verbeteren van de kwaliteit van hun diensten en producten.
Algemene verantwoordelijkheden en taken Automation Engineer
Je hebt als Automation Engineer een breed scala aan verantwoordelijkheden en taken. We bespreken de meest voorkomende hieronder.
1. Je beheert en stelt projectdocumentatie op
Als Automation Engineer moet je regelmatig gedetailleerde documentatie opstellen voor projecten als ontwerptekeningen, systeemspecificaties en onderhoudsinstructies. Op deze manier zijn alle betrokken partijen op de hoogte van de vereisten van het project. Daarnaast moeten de de systemen op de juiste manier up-to-date en onderhouden worden.
2. Je werkt samen met andere professionals en engineers
Jij werkt regelmatig samen met andere professionals, zoals elektrische ingenieurs, werktuigbouwkundige ingenieurs, een software engineer en IT-specialisten. Dit doe je zodat alle onderdelen van het automatiseringsproject soepel kunnen verlopen.
3. Je ontwerpt, ontwikkelt en implementeert automatiseringssystemen
Een belangrijke taak voor jou is het ontwerpen van op maat gemaakte automatiseringsoplossingen voor het optimaliseren van systemen en processen. Voorbeelden hiervan zijn de implementatie van robotica in een magazijn of de ontwikkeling van geautomatiseerde productielijnen in voedselverwerkende fabrieken.
4. Bestaande systemen optimaliseren en onderhouden
Automation Engineers repareren apparatuur regelmatig. Je bent namelijk ook verantwoordelijk voor het verbeteren en onderhouden van bestaande systemen. Dit zijn voornamelijk PLC-systemen. Dit omvat bijvoorbeeld het updaten van hardware en software en het oplossen van problemen. Als je met name bezig bent met hardware wordt er gesproken over embedded software. Ook wel bekend al C++. Een C++ engineer ontwerpt en ontwikkelt software oplossingen met een bepaalde programmeertaal.
5. Toezicht houden op de implementatie van automatiseringsprojecten
Automation Engineers beschrijven vereisten voor de projecten en houden hierbij toezicht op de implementatie van het project. Dit is voor een Automation Engineer nodig om te controleren of alles volgens budget en de geplande specificaties uitgevoerd wordt.
Automation Engineer rollen in verschillende industrieën
Je kunt een Automation Engineer in verschillende industrieën vinden. Elke industrie beschikt over unieke kansen en uitdagingen. We beschrijven een aantal van de meest voorkomende industrieën waarin Automation Engineers een belangrijke rol spelen.
Energiesector
Een Automation Engineer werkt binnen de energiesector aan de optimalisatie van energiedistributie, -opwekking en -opslag. Je kunt hierbij denken aan het automatiseren van zonnepanelen, windturbines en slimme energienetwerken.
Gezondheidszorg
Je draagt binnen de gezondheidszorg bij aan het verbeteren van therapeutische en diagnostische processen. Je bent betrokken bij de ontwikkeling van medische beeldverwerkingssystemen, geautomatiseerde laboratoriumapparatuur en robotassistenten voor ingrepen binnen de chirurgie.
Productie- en maakindustrie
Automation Engineers werken in deze sector aan het implementeren en ontwerpen van machines en geautomatiseerde productielijnen. Daarnaast kunnen ze verantwoordelijk zijn voor het aanpassen en monitoren van de productieprocessen om zo de kwaliteit en efficiëntie te verhogen.
Logistiek en transportsector
Binnen de logistiek en transportsector richt een Automation Engineer zich op de verbetering van de betrouwbaarheid en efficiëntie van logistieke processen, zoals distributie, magazijnbeheer en transport. Hierbij kun je denken aan zelfrijdende voertuigen, geautomatiseerde magazijnsystemen en drones voor pakketbezorging.
Loopbaanmogelijkheden en groeipotentieel voor automation engineers
Voor een Automation Engineer zijn er veel verschillende carrièremogelijkheden beschikbaar bij organisaties en bedrijven. Zo kun je gaan werken bij startups, grote multinationals, onderzoekscentra en overheidsinstellingen. We bespreken een aantal voorbeelden van carrièremogelijkheden voor Automation Engineers.
Systeemarchitect
Als Systeemarchitect ben je verantwoordelijk voor het integreren van technologieën voor het bieden van end-to-end oplossingen en het ontwerpen van complexe automatiseringssystemen.
Projectmanager
Je kunt als Projectmanager aan de slag waarbij je de verantwoordelijkheid draagt over het beheren van volledige automatiseringsprojecten en het leiden van teams.
Consultant
Je kunt als Consultant gaan werken. Je maakt dan gebruik van jouw expertise in automatisering voor het verbeteren van de operationele efficiëntie en het geven van advies over de implementatie van automatiseringssystemen.
Salarisverwachtingen voor Automation Engineers
De salarisverwachtingen variëren sterk afhankelijk van de sector en locatie waarin je werkt en jouw ervaring. Doorgaans kun je een salaris verwachten dat concurrerend en meestal bovengemiddeld is wanneer je het vergelijkt met andere beroepen in de technische sector.
Essentiële kwalificaties en vaardigheden voor een succesvolle Automation Engineer
Wanneer je succesvol wilt worden als Automation Engineer, moet je een aantal soft skills, hard kills en technische vaardigheden beheersen. We bespreken een aantal van deze vaardigheden hieronder.
Soft skills
Probleemoplossend vermogen, sterke communicatieve vaardigheden en het vermogen om met een team te werken zijn belangrijk als je succesvol wilt worden als Automation Engineer. Je bent in staat om prioriteiten te stellen, te multitasken en goed onder druk te presteren.
Technische vaardigheden en kennis
Het hebben van kennis van besturingssystemen, programmeren, industriële automatiseringstechnologieën en PLC's (Programmable Logic Controllers) is essentieel. Je bent bekend met sensoren en elektronica. Tot slot ben je in staat om schema's en technische tekeningen te lezen.
Het belang van het bijhouden van technologische ontwikkelingen en voortdurende bijscholing
Het is heel belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste technologieën en trends aangezien de automatiseringswereld snel verandert. Dit doe je door geregeld deel te nemen aan workshops, cursussen en conferenties om zo jouw vaardigheden en kennis te verbeteren.
Opleidingen en certificeringen
Vaak wordt een diploma in een relevant vakgebied vereist, zoals elektrotechniek, werktuigbouwkunde, industriële automatisering of mechatronica. Om jouw kansen op de arbeidsmarkt te vergroten kun je certificeringen behalen, zoals International Society of Automation (ISA). Ook gespecialiseerde cursussen kunnen interessant zijn, zoals die op het gebied van PLC's, robotica of SCADA-systemen.
Conclusie
Het vakgebied Automation Engineering is veelzijdig en boeiend en biedt veel uitdagingen en kansen. Of je nu werkt in de energiesector, de productie, de gezondheidszorg of een andere industrie. Je hebt de kans om veel impact te maken op de manier van werken bij organisaties en bedrijven.
Door jouw opleiding en certificeringen up-to-date te houden, soft skills, hard skills en technische vaardigheden te ontwikkelen en op zoek te gaan naar nieuwe kansen kun je succesvol worden. We hebben besproken wat een Automation Engineer is, wat de belangrijkste taken zijn en hoe deze functie eruit ziet binnen verschillende industrieën. Hopelijk heb je meer inzicht gekregen in de rol van Automation Engineer en hebben we jouw vragen kunnen beantwoorden.
Mocht je als Automation Engineer aan de slag willen. Bekijk dan eens
onze vacatures!