Wat zijn de belangrijkste trends en ontwikkelingen binnen de automation engineering branche en hoe kan ik mij hierop richten bij mijn zoektocht naar een baan?

Wanneer jij werkt in de automation engineering of aan het zoeken bent naar een baan in deze branche is het van belang om te allen tijde op de hoogte te blijven van de laatste technologische ontwikkelingen en trends. Wij van Orcatech vertellen jou hier graag meer over. Daarnaast geven wij jou direct tips om ervoor te zorgen dat jij kunt inspelen op deze veranderingen.

De vraag naar automatisering blijft stijgen

Industry 4.0 is een onderwerp waar al jaren over gepraat wordt, maar het blijft nog steeds tot de dag van vandaag een trend die gaande is. In de technologie branche zijn werkgevers constant op zoek naar professionals in de automation engineering branche. Elke dag komen er meer bedrijven bij die beseffen wat automatiseren voor hun kan doen. Denk hierbij eens aan de hogere efficiëntie, hogere kwaliteit en lagere kosten die het met zich brengt. Deze stijgende vraag zorgt ervoor dat er eigenlijk ook constant steeds meer beschikbare banen zijn in deze branche. Wij verwachten dat dit net als de afgelopen jaren ook de komende jaren nog steeds zal gaan toenemen.

De opkomst van de Internet of Things (IoT)

Een andere belangrijke trend in de automation engineering branche ligt dicht op automatiseren, namelijk Internet of Things (IoT). IoT zorgt ervoor dat we allerlei verschillende apparaten en systemen met elkaar kunnen verbinden. Hierdoor ontstaan er ook steeds meer mogelijkheden om te gaan automatiseren. Deze twee trends zorgen er dus voor dat deze ontwikkeling constant door blijft gaan. Dit zorgt ervoor dat er voor jou constant nieuwe uitdagingen en kansen liggen in de branche.

Artificial intelligence (kunstmatige intelligentie) en robotica

Dit is de nieuwste trend, robotica en artificial intelligence (kunstmatige intelligentie). Dit zijn erg belangrijke ontwikkelingen voor de automation engineering branche. Dit soort technologische ontwikkelingen worden steeds populairder onder bedrijven en er wordt steeds meer in geïnvesteerd. Deze investeringen in deze technologieën drijven de automatisering en optimalisatie naar een nieuw niveau. Machine learning is hierin een belangrijk onderwerp aan het worden om je te kunnen onderscheiden. Dit soort nieuwe technologieën worden al een beetje gezien als het nieuwe goud door sommige werkgevers. In onze ogen brengt deze trend nog wel de aller gaafste kansen en uitdagingen voor professionals in deze branche.

Duurzaamheid en groene technologieën

Deze trend is niet per se alleen voor de automation engineering branche, maar heeft wel zeker sterke invloed op de branche. Duurzaamheid en groene technologieën worden steeds meer opgenomen door bedrijven. Het is hun streven om steeds te werken naar betere en duurzame oplossingen waarin gebruikgemaakt wordt van groene technologieën om processen te optimaliseren. Dit zorgt voor een leuke en nieuwe uitdaging voor professionals in de branche.

Tips voor het richten op trends en ontwikkelingen bij het zoeken naar een baan

Wanneer jij een baan wilt gaan bemachtigen in de automation engineering branche dan is up-to-date zijn over de laatste ontwikkelingen en trends erg belangrijk. Zoals je hierboven kon lezen, gaat het eigenlijk allemaal over innovatie. Je werkgever gaat dit belangrijk vinden, dus wij hebben hier een aantal tips over hoe jij bij kunt blijven:

Opleiding en training

Onze eerste tip is om te allen tijde te zorgen voor opleiding en training voor jezelf. De opleidingen en trainingen moet je zorgvuldig uitkiezen om ervoor te zorgen dat ze je helpen bij het op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en trends in de branche. Wanneer je dit doet zorg je ervoor dat je vaardigheden en kennis up-to-date zijn met de meest belangrijke trends, waardoor het vinden van een baan gemakkelijker gaat zijn.

Zorg ervoor dat je gaat netwerken

Zorg ervoor dat je met medeprofessionals netwerkt. Jouw mede professionals zijn vaak ook op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends. Door met hun te netwerken helpt het jou om nieuwe kansen te ontdekken en je kansen op het vinden van een baan te vergroten.

Flexibiliteit

Om nieuwe uitdagingen aan te gaan moet je bereid zijn om flexibel hierin te zijn. Zo zul je je moeten gaan aanpassen aan veranderende eisen en behoeften van jouw branche. Door jouw flexibiliteit te laten zien vergroot jij de kans op een baan.

Portfolio en CV

Jouw portfolio en CV zijn een kijkje in wie jij bent voor iemand die jou nog helemaal niet kent. Het is vaak het eerste wat jouw toekomstige werkgever van jou te zien krijgt. Zorg ervoor dat jouw portfolio en CV weerspiegelen dat jij op de hoogte bent en ervaring hebt met de laatste trends en ontwikkelingen. In je portfolio en CV doe je dit door je vaardigheden aan te laten sluiten op de vereisten vanuit de branche waar binnen je solliciteert voor een baan.

Bereid je sollicitatiegesprek goed voor

Hier zul je een beetje moeten gaan voorspellen wat jouw toekomstige werkgever aan vaardigheden van jou gaat verwachten. Bereid je goed voor op je gesprek door volledig op de hoogte te zijn van de laatste trends en ontwikkelingen binnen de branche. Dit helpt je om bij jouw toekomstige werkgever te laten zien dat jij gemotiveerd en geïnteresseerd bent in de branche. Dit verhoogt sowieso jouw kans om de baan te gaan krijgen.

Stage/traineeship of vrijwilligerswerk

Deze tip is vooral voor de startende (industrial) automation engineer. Ben jij net begonnen en heb je last met het vinden van een baan? Kijk eens of je een stage/traineeship kan lopen of vrijwilligerswerk kan doen. Zodoende sta je in ieder geval niet stil en kun je ervoor zorgen dat je ervaring opdoet die je nodig hebt. Zo kom je automatisch ook in aanraking met de mensen om te netwerken en de nieuwste trends.

Social media en forums

Op vele platformen van social media zijn er groepen die het constant hebben over juist dit soort onderwerpen. Dit geldt ook voor forums. Zoek de juiste via Google en zorg ervoor dat je de posts volgt. Op forums is het altijd goed om actief mee te gaan met het gesprek, zodoende leer je veel van andere.

Automation engineering blijft groeien en veranderen

Het valt niet te ontkennen, de automation engineering branche is constant aan het groeien en blijft veranderen. Er komen constant nieuwe uitdagingen en kansen voor de professionals in deze branche. Het is daarom van groot belang om bij te blijven en te weten van de laatste trends en ontwikkelingen. Zodoende houd je jouw benodigde vaardigheden en kennis up-to-date. Zo kun je jezelf blijven richten op deze veranderingen en dat gaat jou helpen bij het vinden van een baan. Zorg ervoor dat je flexibel bent, bereid bent om nieuwe uitdagingen aan te gaan en zorg ervoor dat jouw portfolio en CV (en LinkedIn als je die hebt) altijd up-to-date zijn om je kans van slagen te vergroten. Een sterk netwerk opbouwen zal je helpen met de kansen krijgen om de gaafste banen te bemachtigen.

Veelgestelde vragen

Wat is automation engineering?

Het ontwerpen, de ontwikkeling en de implementatie van geautomatiseerde systemen en processen noemen wij automation engineering. Wil je meer weten over wat een (industrial) automation engineer is? Klik dan hier!

Wat zijn de belangrijkste trends in de automation engineering branche?

De meeste belangrijke trends die nu gaande zijn in de automation engineering branche zijn de verdere opkomst van IoT (Internet of Things), robotica, artificial intelligence, toenemende vraag naar automatisering, duurzaamheid en groene technologie.

Hoe kan ik mij richten op de laatste trends en ontwikkelingen bij het zoeken naar een baan in de automation engineering branche?

Door opleidingen en trainingen te volgen, te netwerken met professionals in jouw branche, flexibel te zijn, bereid zijn nieuwe uitdagingen aan te gaan en je portfolio en CV up-to-date te houden zorg jij ervoor dat jij je kunt richten op de laatste trends en ontwikkelingen.

Waar kan ik stage lopen of vrijwilligerswerk doen in de automation engineering branche?

Binnen de automation engineering branche kun je stage/traineeship lopen of vrijwilligerswerk doen bij bedrijven, onderzoeksinstellingen of non-profitorganisaties die zich richten op de ontwikkeling van geautomatiseerde processen en systemen.

Hoe kan ik mijn kansen vergroten om een baan te vinden in de automation engineering branche?

Jij kunt jouw kans het meest vergroten door ten eerste te voldoen aan de vereiste hard- en soft skills die verwacht worden van jou als (industrial) automation engineer. Daarnaast is het van groot belang dat je laat zien dat je "leeft" in je markt. Dus in jouw CV (en/of motivatiebrief) en portfolio wil je laten zien dat jij op de hoogte bent van alles wat in jouw branche gaande is en dat je hier ervaring mee hebt.

Wil jij gaan werken in deze fascinerende branche? Bekijk dan hier onze vacatures!

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Make some noise

Heb je vragen over een specifieke vacature? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om samen te gaan werken? Blijf daar niet te lang mee rondlopen, maar stel ze direct.