Wat zijn de belangrijkste kwalificaties en vaardigheden voor mechanical engineering vacatures?

Een mechanical engineer gebruikt op een creatieve manier wetenschap, natuurkunde en wiskunde om bijvoorbeeld mechanische systemen te ontwerpen. Mechanical engineers onderzoeken, ontwikkelen en testen hoe ze de beste gereedschappen, motoren en machines kunnen ontwerpen en bouwen. Wil jij graag mechanical engineer worden, maar weet je niet precies welke vaardigheden en competenties je hiervoor nodig hebt? Wij vertellen je hier graag meer over, want het is een erg leuk, uitdagend en gevarieerd beroep dat je in verschillende sectoren kunt uitvoeren.

Belangrijkste competenties om een mechanical engineering vacature te vervullen

Een mechanical engineer, ook wel een werktuigbouwkundig ingenieur of mechanische ingenieur genoemd, heeft een aantal competenties nodig om het vak goed te kunnen uitoefenen.

 • Probleemoplossend vermogen. Hiervoor moet je ook creatief zijn.
 • Technische kennis mag uiteraard niet ontbreken. Je ziet uitdaging in technische vraagstukken.
 • Nieuwsgierig. Je wil graag weten hoe (nieuwe) producten werken, en bent nieuwsgierig naar verschillende materialen en technieken.
 • Communicatieve vaardigheden, je schakelt vaak met diverse stakeholders binnen de organisatie.
 • Analyseren kun jij als de beste.
 • Nauwkeurigheid wordt zeer op prijs gesteld. Met een klein foutje in het ontwerp, werkt de gehele machine of het apparaat meestal niet.


Mechanical engineering vaardigheden en taken

Mechanische ingenieurs zijn betrokken bij de gehele levenscyclus van een product, van conceptfase tot oplevering. De verschillende industrie├źn waarin je aan de slag kunt gaan als mechanical engineer kunnen diverse vaardigheden eisen, maar wij hebben de meest voorkomende taken voor je op een rij gezet:

 • Je weet hoe je machines en apparaten kunt ontwerpen, berekenen en produceren. Naast productie en ontwerp zijn mechanica, materiaalkunde en thermodynamica belangrijke gebieden binnen engineering.
 • Je weet hoe je mechanische systemen en componenten moet ontwerpen. Hiervoor zal soms kennis gevraagd worden van software programma's voor mechanical design, zoals CAD (computer-aided design), Autocad & Inventor en FEM.
 • Je dient kennis te hebben van 2D en 3D tekenprogramma's zoals SolidWorks, Inventor en Autocad.
 • Mechanical engineers zijn in staat om snel en creatief mechanische/mechatronische vraagstukken op te lossen zonder de functionaliteit, betrouwbaarheid, veiligheid en het kostenaspect uit het oog te verliezen.
 • Je zult simulaties en tests uitvoeren om zeker te zijn dat je plannen aan de noodzakelijke prestatiecriteria voldoen.
 • Wanneer je al meer ervaren bent, zal je ook verantwoordelijk zijn voor de productieprocessen en kwaliteitscontrole.
 • Je verbetert bestaande technieken waarbij je gebruikmaakt van de nieuwste wetenschappelijke inzichten en praktische toepassingen op het gebied van techniek en automatisering.

Opleiding om mechanical engineer te worden

Voordat je als mechanical engineer aan het werk kunt, moet je eerst aan de studie. Je hebt een hbo- of wo-diploma richting werktuigbouwkunde (of werktuigbouwkunde technologie), mechanical engineering, mechatronica, industrial engineering of gelijkwaardig nodig om mechanical engineer te worden. Opleidingen voor mechanical engineer kun je volgen door het gehele land op diverse hogescholen en universiteiten. Na het afronden van deze engineering opleiding ben je een expert in het bedenken, ontwerpen en verbeteren van allerlei complexe machines, systemen, constructies en processen. Mechanical engineering wordt toegepast in een breed scala van industrie├źn, zoals de auto industrie, machinebouw, ruimtevaart, luchtvaart, medische apparatuur of bijvoorbeeld de high tech. Hoe gaaf zou het zijn als op basis van jouw mechanische ontwerp een machine wordt geproduceerd!

Wil jij nog meer weten over het worden van mechanical engineer? Bekijk dan deze pagina

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Make some noise

Heb je vragen over een specifieke vacature? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om samen te gaan werken? Blijf daar niet te lang mee rondlopen, maar stel ze direct.