Wat is Solidworks software?

SOLIDWORKS is een veelgebruikte CAD (Computer-Aided Design) en CAE (Computer-Aided Engineering) software. De software wordt wereldwijd gebruikt door miljoenen ingenieurs en staat bekend om zijn uitgebreide functionaliteiten.

De reden van de populariteit van deze software is dat het gebruik maakt van parametrisch design. Dit houdt in dat ontwerpers precies kunnen zien hoe hun veranderingen invloed hebben op andere componenten en de totale oplossing. Hierdoor kunnen ontwerpproblemen sneller en efficiënter worden opgelost.

De voordelen van SOLIDWORKS software

 • Gebruik van sjablonen: bespaar tijd door bestaande ontwerpsjablonen en een grote bibliotheek met kant-en-klare onderdelen te gebruiken.
 • Ingewikkelde 3D-ontwerpen eenvoudiger maken: met deze software is het maken van ingewikkelde 3D-ontwerpen relatief eenvoudig voor een officiële SOLIDWORKS-professional.
 • Automatisering: laat terugkerende ontwerptaken automatisch uitvoeren, zodat je sneller klaar bent.
 • Herbruik van eerdere ontwerpen: gebruik eerdere ontwerpen opnieuw voor nieuwe projecten om sneller te werken.
 • Kosten inschatten: schat accuraat in hoeveel jouw ontwerp gaat kosten met handige schattingstools.
 • Risico’s vroeg ontdekken: vind en los mogelijke problemen in je ontwerp op voordat ze echt een probleem worden.
 • Maken van 2D Tekeningen: zet 3D-ontwerpen snel om in 2D-tekeningen voor gebruik op de werkvloer.
 • Animaties en realistische afbeeldingen: met SOLIDWORKS maak je zelfs bewegende beelden en levensechte afbeeldingen van jouw ontwerpen.


Wat kun je allemaal met SOLIDWORKS software?

SOLIDWORKS is een handig en efficiënt CAD-programma dat geliefd is in de technische sector. Hoewel het even kan duren voordat je gewend bent aan de verschillende knoppen en de gebruikersinterface, is SOLIDWORKS vrij toegankelijk voor nieuwe gebruikers.

Realistische afbeeldingen maken

Met SOLIDWORKS Visualize kunnen ontwerpers levensechte afbeeldingen maken die klaar zijn om gepresenteerd te worden. Je kunt CAD-bestanden rechtstreeks openen en renderen met realistische texturen, reflecties en belichting. Dit is erg handig voor productontwerpers die hun eindconcept willen laten zien voordat ze beginnen met produceren.

Ontwerpen testen

Met SOLIDWORKS Simulation kunnen ontwerpers hun creaties testen, en snel en nauwkeurig eventuele fouten ontdekken. Dit levert waardevolle data op waarmee ze het ontwerp kunnen verbeteren voordat er een fysiek prototype wordt gemaakt. Werktuigbouwkundigen kunnen hierdoor tijd, geld en moeite besparen door problemen vroeg in het proces op te sporen.

Gedetailleerde evaluatie

De Tekeningen-tool maakt het mogelijk om snel 2D-weergaven van elk aspect van een ontwerp te maken, inclusief de optie om met één klik afmetingen toe te voegen. Dit is handig voor ontwerpers, ingenieurs en architecten, omdat het een grondige evaluatie mogelijk maakt.

Makkelijk produceren

Als het ontwerp klaar is en eventuele risico’s zijn uitgesloten, kan een prototype worden gemaakt. SOLIDWORKS CAM genereert de ontwerpbestanden die direct naar de productie kunnen worden gestuurd. De software bevat ook een database met 3D-printers die 2D-snijgegevens uit vaste geometrie kunnen genereren. Daarnaast kun je met de 3DEXPERIENCE Marketplace onderdelen en prototypes uitbesteden vanuit de gebruikersinterface.

Met deze functies maakt SOLIDWORKS het ontwerp- en productieproces toegankelijker en efficiënter, perfect voor wie op zoek is naar een krachtige tool die ondersteuning biedt van idee tot productie.


Door wie binnen de technische sector wordt SOLIDWOKS gebruikt?

In de technische sector wordt de software veel gebruikt door verschillende professionals, waaronder:
 • Elektrotechnisch ingenieurs
 • Werktuigbouwkundigen
 • Product engineers
 • Ontwerpers
 • Technisch tekenaars
 • Planners
 • Proces- & Pijpleidingingenieurs (P&ID)

De verschillende versies van SOLIDWORKS

Als je een SOLIDWORKS licentie afneemt, kun je kiezen uit drie verschillende versies.

Basisversie SOLIDWORKS

Dit type licentie richt zich op de essentiële functionaliteiten: onderdelen, samenstellingen en tekeningen. Ondanks dat het sommige geavanceerde functies mist, biedt deze versie toch een reeks handige tools zoals FeatureWorks, SimulationXpress, Interferentiedetectie, 3D Interconnect, Treehouse en Lassamenstellingen. Deze dragen allemaal bij aan het verfijnen van ontwerpen en het stroomlijnen van het ontwerpproces.

SOLIDWORKS Professional

Voor de meer ervaren ontwerpers biedt SOLIDWORKS Professional een uitbreiding op de standaardversie met extra functionaliteiten die de productiviteit en efficiëntie verhogen. Deze versie bevat naast de basisfuncties ook Costing, Toolbox, TolAnalyst, Ontwerpcontrole, Taakcontrole en CircuitWorks, plus Visualize en Photoview 360 voor een levensechte visualisatie van productontwerpen.

SOLIDWORKS Premium

De meest uitgebreide versie is SOLIDWORKS Premium. Deze omvat alle functies van de voorgaande versies en voegt daar specifieke add-ons aan toe zoals Simulatie, Routing en Kinematische en Dynamische Bewegingssimulatie. Deze editie wordt met name aanbevolen voor werktuigbouwkundigen, vanwege de geavanceerde simulatietools die het ontwerp- en prototypingproces aanzienlijk kunnen versnellen.


Veelgestelde vragen over SOLIDWORKS


Is SOLIDWORKS 3D CAD software?

Ja, SOLIDWORKS is een prominente 3D CAD software die gebruikers de mogelijkheid biedt om complexe ontwerpen en samenstellingen te modelleren en te documenteren, wat cruciaal is voor het ontwikkelen van innovatieve producten.

Wat is PDM?

Product Data Management (PDM) helpt bij het beheren van alle productontwikkelingsinformatie, waardoor teams effectiever kunnen samenwerken. SOLIDWORKS integreert PDM-functionaliteiten, waardoor het eenvoudiger wordt om ontwerpbestanden, revisies en documentatie te beheren en te volgen, essentieel voor een gestroomlijnde productontwikkeling.

Hoe ondersteunt SOLIDWORKS innovatie?

SOLIDWORKS versnelt de innovatie door tools voor ontwerp, simulatie en productieplanning aan te bieden. Het stelt gebruikers in staat om snel ideeën om te zetten in gedetailleerde ontwerpen, ontwerpvalidaties uit te voeren en productieklaar ontwerpen te maken, waardoor de weg van concept naar productie efficiënter wordt.

SOLIDWORKS kopen: waar moet ik op letten?

Bij het aanschaffen van een licentie is het belangrijk je behoeften en budget te overwegen. Kies de juiste versie (Standard, Professional, of Premium) die past bij je projectvereisten. Overweeg ook de noodzaak van training of ondersteuning en zorg ervoor dat je hardware aan de systeemvereisten voldoet.

Hoe hergebruik je een ontwerp in SOLIDWORKS?

In SOLIDWORKS kun je eenvoudig een bestaand ontwerp hergebruiken door componenten of assemblies uit eerdere projecten te importeren. Dit kan via de Design Library, waar je vaak gebruikte onderdelen en assemblies kunt opslaan voor hergebruik, wat tijd bespaart en consistentie in je projecten bevordert.

Wil je aan de slag met SOLIDWORKS? Bekijk dan eens onze mechanical engineer vacatures! 

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Make some noise

Heb je vragen over een specifieke vacature? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om samen te gaan werken? Blijf daar niet te lang mee rondlopen, maar stel ze direct.