Wat is het gemiddelde salaris van een mechanical engineer?

Als mechanical engineer kun je aan de slag in verschillende branches en sectoren. Het is dan ook een super uitdagende baan. Maar wat verdient een mechanical engineer nou eigenlijk? Niet geheel onbelangrijk natuurlijk. Daarom zetten wij het voor je op een rijtje!

Wat doet een mechanical engineer?

Een mechanical engineer wordt ook wel een werktuigbouwkundig ingenieur genoemd. Wat de functie inhoudt is lastig samen te vatten in één zin, omdat het afhankelijk is van jouw specialisatie en de sector waarin je werkt. Afhankelijk van de specialisatie en sector, kan een mechanical engineer werken aan projecten variërend van kleine componenten zoals sensoren en actuatoren tot grote systemen zoals voertuigen of energiecentrales. De functie omvat vaak samenwerking in teams, waarbij innovatie, duurzaamheid, en efficiëntie centraal staan. Ze zijn ook betrokken bij het testen van prototypes, het oplossen van technische problemen, en het waarborgen van de kwaliteit en veiligheid van producten.

Verantwoordelijkheden en werkzaamheden

Voor een goed salaris moet je uiteraard wel enige verantwoordelijkheid dragen en uitdagende werkzaamheden uitvoeren. Je werk zal erg afwisselend zijn, maar de meest voorkomende taken zijn onderstaande:
 • Analyseren, ontwerpen, berekenen, innoveren, produceren en onderhouden van onder andere systemen en machines;
 • Bedenken, ontwerpen, tekenen, uitwerken en engineeren van machines;
 • Bedenken hoe thermodynamische installaties eruit moeten zien, werken, en hoe ze het beste in elkaar gezet kunnen worden;
 • Gebruik van software voor computer-aided design (CAD) en computer-aided engineering (CAE) om ontwerpen te simuleren, te modelleren en te analyseren voor ze worden geproduceerd;
 • Ontwikkelen van prototypes om ontwerpen te testen en te verfijnen. Uitvoeren van fysieke tests op componenten en systemen om te verzekeren dat ze aan de gestelde vereisten voldoen;
 • Samenwerken met productieteams om fabricageprocessen te ontwerpen of te verbeteren, kwaliteitscontroleprocedures te implementeren, en te zorgen voor naleving van veiligheidsnormen en regelgeving.

Verschillende specialisaties als mechanical engineer

Mechanical engineers kunnen verschillende specialisaties hebben, zoals:
 • Mechanical design engineer
 • Technisch tekenaar
 • HVAC-engineer
 • Automotive engineer
 • Robotica engineer
 • Aerospace engineer

Het gemiddelde salaris van een mechanical engineer

De meeste werkgevers en organisaties zullen hun salarissen ingedeeld hebben in junior, medior en senior. Tevens zal bij de meeste vacatures die je tegen gaat komen, een salarisindicatie staan afgegeven. Soms kan een overstap naar een andere werkgever ook een moment zijn om je salaris omhoog te krijgen door goede onderhandeling.

Gemiddeld salaris junior mechanical engineer

Als je carrière start, dan zal je ingedeeld worden in de junior schaal. Het startsalaris van een junior ligt tussen de € 2.800,- en € 3.200,- bruto per maand.

Gemiddeld salaris medior mechanical engineer

Wanneer je wat meer ervaring hebt, zal je loon logischerwijs mee stijgen. Als medior mechanical engineer verdien je € 3.500,- en € 5.500,- bruto per maand.

Gemiddeld salaris senior mechanical engineer

Het hoogste salaris wordt verdiend door een senior mechanical engineer. Logisch, want hoe meer ervaring, hoe een hoger salaris je kunt vragen. Dit loon kan oplopen tot ruim € 6.000,- bruto per maand. Als senior engineer vervul je een belangrijke rol.

Factoren die het salaris beïnvloeden

Je salaris wordt natuurlijk bepaald op basis van de branche waarin je werkt. Zo kun je als mechanical engineer aan de slag in branches zoals, automotive, biotechnologie, luchtvaart, semi-conductor, foodindustrie, chemie, farma, machinebouw en productie. Binnen deze branches kan het natuurlijk ook verschillen per werkgever of opdrachtgever wat je gaat verdienen. Daarnaast wordt het salaris uiteraard beïnvloedt door je opleidingsniveau, certificaten en jouw werkervaring.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Naast een goed salaris is het ook fijn om goede arbeidsvoorwaarden te krijgen. Mechanical engineers vinden vaak een scala aan secundaire arbeidsvoorwaarden in hun contracten, zoals prestatiebonussen, pensioenbijdragen, en een goede zorgverzekering. Professionele ontwikkelingsmogelijkheden zoals trainingen worden ook vaak geboden, naast flexibele werktijden en thuiswerkopties, wat allemaal bijdraagt aan een aantrekkelijk pakket voor werknemers. Bij Orcatech krijg je bijvoorbeeld de optie tot leaseauto, een telefoon/laptop, extra vrije dagen en mocht je kinderen hebben, wordt het collegegeld daarvan betaald. Daarnaast krijg je ook de mogelijkheid om € 250,- te doneren aan een goed doel of vereniging.

Salarisschalen per ervaringsniveau

Hieronder vind je voorbeelden van hoe de salarisschalen voor de functie van mechanical engineer liggen.
 • Instapniveau: gemiddeld € 2.800,- tot € 3.200,- bruto per maand
 • 5 jaar ervaring: gemiddeld € 3.200,- tot € 4.300,- bruto per maand
 • 10 jaar ervaring: gemiddeld € 4.300,- tot € 5.500,- bruto per maand
 • 15+ jaar ervaring: gemiddeld € 5.500,- tot € 6.000,- bruto per maand of meer

Met hoeveel ervaring kun je een mechanical engineer worden?

Je weet nu ongeveer wat je kunt verdienen binnen mechanical engineering, maar wat heb je nodig als van start te gaan?

Welke opleiding heb je nodig?

Om als mechanical engineer te starten heb je een hbo niveau opleiding nodig. Dit kan de hbo opleiding Mechanical Engineering of Werktuigbouwkunde zijn. Deze opleiding heb je ook op wo niveau. Nadat je een van deze opleidingen hebt behaald, kun je solliciteren voor een baan als mechanical engineer.

Welke soft skills moet je hebben?

Mechanical engineers hebben niet alleen technische kennis nodig, maar ook bepaalde soft skills. Deze skills helpen niet alleen bij technische problemen, maar ook bij samenwerking, communicatie en leiderschap:
 • Aanpassingsvermogen: de technologische wereld evolueert snel. Een goede engineer kan zich aanpassen aan nieuwe technologieën, werkwijzen en projectvereisten.
 • Probleemoplossend vermogen: essentieel voor het diagnosticeren van problemen en het bedenken van efficiënte oplossingen.
 • Creativiteit: innovatie is cruciaal binnen mechanical engineering. Een mechanical engineer moet in staat zijn om buiten de gevestigde normen te denken om nieuwe en verbeterde oplossingen te ontwikkelen.
 • Samenwerking: engineers werken vaak in teams. Het vermogen om effectief samen te werken met collega's uit verschillende disciplines is cruciaal.
 • Communicatievaardigheden: zowel mondeling als schriftelijk, om technische informatie duidelijk over te brengen aan niet-technische teamleden en klanten.

Conclusie

In deze blog hebben we de salarissen van junior, gevorderd en senior mechanical engineers voor je op een rijtje gezet. Een junior verdient tussen de € 2.800,- en € 3.200,- bruto per maand, een medior € 3.500,- en € 5.500,- bruto per maand, en een senior verdient tot € 6.000,- bruto per maand. Hoeveel je exact verdient is afhankelijk van diverse factoren, zoals de branche, sector, ervaring, skills, certificaten en opleidingsniveau. Vaak staan de salarissen tegenwoordig aangegeven bij de meeste vacatures.

Wil je na het lezen van deze blog, graag aan de slag als mechanical engineer? Bekijk dan onze overzichtspagina voor meer informatie, of bekijk direct onze mechanical engineer vacatures. Nu dat je weet wat je ongeveer kan gaan verdienen, heb je in ieder geval op dit gebied een goede voorbereiding voor jouw sollicitatiegesprek. Succes met jouw carrière binnen de engineering.

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Make some noise

Heb je vragen over een specifieke vacature? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om samen te gaan werken? Blijf daar niet te lang mee rondlopen, maar stel ze direct.