Wat is de maakindustrie?

Emilia Wulms | 28 april 2024
De maakindustrie is de sector waarin fysieke producten worden geproduceerd, ook wel de discrete productie genoemd. Bij Orcatech vertellen we je alles wat je moet weten voordat je aan de slag gaat in deze industrie. Met jouw hulp zorg je ervoor dat fabrieken optimaal presteren. 

Wist je dat er ongeveer 730.000 mensen in de maakindustrie werkzaam zijn? Banen in de maakindustrie behoren tot de best betaalde banen op mbo niveau. Als jij dus overweegt om in deze industrie aan de slag te gaan ga je een glansrijke carrière tegemoet. Bij Orcatech vertellen je alles wat je moet weten voordat je aan de slag gaat in deze industrie.
Hoe de maakindustrie is ontstaan

De ontwikkeling van de maakindustrie zoals we die nu kennen, kreeg pas echt vorm tijdens de Industriële Revolutie, die haar oorsprong rond 1750 in Engeland vond. 

De 17e eeuw markeerde de wetenschappelijke revolutie, die diverse wetenschappelijke doorbraken teweegbracht. Deze innovaties waren cruciaal voor de productie van goederen. Daarnaast maakten ook de landbouw en mijnbouw grote sprongen voorwaarts dankzij nieuwe technologieën, wat leidde tot hogere opbrengsten met minder arbeid. 

Engeland genoot in deze periode van stabiliteit en welvaart, wat het land in staat stelde toegang te krijgen tot een overvloed aan grondstoffen. Hierdoor konden zij beginnen met de productie van machines, wat de basis legde voor de maakindustrie. 

In Nederland nam de ontwikkeling van de maakindustrie meer tijd in beslag. Terwijl Groot-Brittannië al in 1750 op grote schaal begon te produceren, startte de Nederlandse economie pas rond 1850 met het adopteren van industriële productiemethoden, een volle eeuw later.

De verschillende rollen binnen de maakindustrie

Bij Orcatech kun je als professional de volgende rollen vervullen binnen de maakindustrie: 
  • Industrial Automation Engineer 
  • Manufacturing Engineers
  • Mechanical Engineer
De verschillende industrieën binnen de maakindustrie
De maakindustrie is onder te verdelen in de volgende grote industrieën: 
  • Metaal- en technologische industrie 
  • Levensmiddelenindustrie 
  • Chemische industrie
  • Overige industrieën

Machines bouwen en onderhouden in de productie industrie

Als engineer kun jij een belangrijke rol spelen in de Nederlandse maakindustrie. Wil je dus aan de slag in de industriële sector? De maakindustrie omvat een breed scala aan functies die allemaal essentieel zijn. Ook jij kunt een belangrijke rol spelen in deze industrie. Laten we het bespreken aan de hand van een voorbeeld:

Een voorbeeld uit de praktijk: een nieuwe productielijn maken en onderhouden

Een fabrikant wil nieuwe producten aanbieden, maar daarvoor moet wel een nieuwe productielijn gemaakt worden. Daarom wordt er een machinebouwer ingehuurd. Voor de productielijn wordt eerst een ontwerp ontwikkeld. Als dit ontwerp gemaakt en goedgekeurd is, worden de onderdelen van de machines gemaakt door de draaiers en frezers. Lassers zorgen ervoor dat het frame wordt gemaakt. Vervolgens worden alle individuele onderdelen samengebracht tot één productielijn. Dit wordt gedaan door de Manufacturing Engineers en de Mechanical Engineers. In dit proces wordt ook gebruikgemaakt van programmeerbare apparatuur die ervoor zorgt dat veel processen geautomatiseerd kunnen worden. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door de Industrial Automation Engineer.

Wat medewerkers van Orcatech over ons zeggen

"Ik ben opgeleid als Healthcare Engineer en dat is ook het gebied waar ik me uiteindelijk voor wil gaan inzetten, maar via Orcatech kan ik eerst ervaring op doen waar ik zelf voor kan kiezen." Kelvin Garritsen - Mechanical Engineer 

"Momenteel werk ik via Orcatech bij Faes, een bedrijf dat andere bedrijven voorziet van verpakkingen, voornamelijk voor high-tech industrieën zoals ASML en Defensie. Ik ben erg blij dat ik de overstap naar Orcatech heb gemaakt. Hier heb ik gevonden wat ik zocht." Ruben Hendrix - Mechanical Engineer High Tech

In de maakindustrie werken bij Orcatech

Wil jij in de maakindustrie aan de slag bij Orcatech? Wij hebben altijd die baan als engineer die bij jou past. Neem direct een kijkje bij onze vacatures en kijk welke uitdaging het beste bij jou past. Bekijk onze vacatures en solliciteer direct.

Veelgestelde vragen over de maakindustrie

Wat is de maakindustrie?

De maakindustrie, ook bekend als de discrete industrie, is een sector waar fysieke producten worden geproduceerd. Deze industrie ontwerpt, maakt en verzorgt het onderhoud van productielijnen waarmee producten gemaakt worden.

Wat doet een mechanical engineer in de maakindustrie?

Een mechanical engineer in de maakindustrie richt zich op het ontwerpen en ontwikkelen van machines. Dit omvat het creëren van technische tekeningen en 3D-modellen, het selecteren van materialen, en het ontwerpen van mechanismen die de machines functioneel maken. Daarnaast voeren ze simulaties uit om de prestaties te testen, optimaliseren ze de machineontwerpen voor efficiëntie en duurzaamheid, en werken ze samen met productieteams om prototypes te maken en aan te passen.

Hoe is de maakindustrie ontstaan?

De ontwikkeling van de maakindustrie begon tijdens de industriële revolutie in de 18e eeuw in Engeland. Deze periode kenmerkte zich door significante technologische innovaties die de massaproductie van goederen mogelijk maakten, wat een fundamentele verschuiving betekende in productiemethoden.

Wat zijn enkele belangrijke industrieën binnen de maakindustrie?

Enkele belangrijke sectoren binnen de maakindustrie zijn de metaal- en technologische industrie, de levensmiddelenindustrie en de chemische industrie. Deze vertegenwoordigen het grootste deel van de maakindustrie.

Wat zijn de carrièremogelijkheden binnen de maakindustrie bij Orcatech?

Bij Orcatech kun je als engineer diverse rollen vervullen, zoals industrial automation engineer, maintenance engineer, manufacturing engineer, mechanical engineer, en reliability engineer. Orcatech biedt de mogelijkheid om in diverse sectoren van de maakindustrie te werken, wat veelzijdige en uitdagende carrièremogelijkheden biedt. Neem direct een kijkje bij onze vacatures!

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Make some noise

Heb je vragen over een specifieke vacature? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om samen te gaan werken? Blijf daar niet te lang mee rondlopen, maar stel ze direct.