Wat doet een process engineer?

Emilia Wulms | 16 juni 2024
Heb jij een oog voor verbeteringen binnen bedrijfsprocessen? Als proces engineer analyseer en verbeter je productieprocessen bij industriële bedrijven. Process engineers werken onder andere in de chemische industrie en de voedselindustrie. Wij vertellen je hoe een process engineer werkt, wat deze precies doet en hoeveel je kunt gaan verdienen.

Wat is een process engineer?

Een process engineer is iemand die geen apparatuur of systemen ontwerpt, maar processen. Door middel van jouw expertise zorg je ervoor dat industriële processen efficiënt en effectief mogelijk verlopen. Dit doe je door deze processen te beheren, analyseren en te verbeteren. Daarnaast is het jouw doel om ervoor te zorgen dat het productieproces zo min mogelijk afval produceert. De lead process engineer leidt dit proces, maar werkt vaak samen op de engineering afdeling waaronder ook de technische dienst valt.

Wat zijn de taken van een process engineer?

Proces engineers hebben een breed takenpakket. Je ontwerpt het industriële proces binnen fabrieken. Daar komen heel veel verschillende aspecten bij kijken. Welke taken je precies uitvoert is afhankelijk van een aantal factoren. Denk aan je mate van senioriteit, voor welke organisatie en op welke engineering afdeling je werkt. Over het algemeen kun je het volgende takenpakket verwachten: 

 • Het onder de loep nemen van een bepaald onderdeel in een productieproces 
 • Productieprocessen observeren en analyses uitvoeren 
 • Het testen van nieuwe machines Het opstellen van protocollen en kwalificatie activiteiten 
 • Haalbaarheid studies uitvoeren voor nieuwe processen
 • Mogelijke verbetervoorstellen aandragen en doorvoeren
 • Goedgekeurde wijzigingen implementeren
 • Problemen oplossen en advies uitbrengen
 • Brainstormen en overleggen met andere specialisten

Welke opleiding heb je nodig om process engineer te worden?

Om het beroep process engineer uit te voeren, heb je minimaal een afgeronde hbo opleiding nodig. De specifieke opleiding die je volgt is met name afhankelijk van de sector waarin jij aan de slag wilt gaan. 

Wil je met chemische technologie aan de slag? Dan is de opleiding chemische technologie de ideale manier voor jou om proces engineer te worden in de chemische industrie. 

Lijkt het je leuker om in de voedingsmiddelenindustrie aan de slag te gaan? Dan is de hbo-opleiding Voedingsmiddelenindustrie beter geschikt voor jou.


Welke vaardigheden heb je als process engineer nodig?

Naast een relevant HBO-diploma heb je als process engineer de volgende vaardigheden nodig: 

 • Goed zijn in conceptueel denken
 • Sterk zijn op technologisch vlak en passie hebben voor technologie
 • Verantwoordelijkheidsgevoel voor jezelf en je collega's
 • Altijd oog hebben voor verbetering
 • Communicatief vaardig en argumentatief sterk zijn.

Wat verdient een process engineer?

Als process engineer verdien je bij Orcatech tussen € 2.892 en € 4.915 bruto per maand, afhankelijk van de functie eisen, je opleidingsniveau en jouw ervaring.

Een senior process engineer met een afgeronde wo-opleiding en jaren werkervaring verdient vanzelfsprekend meer dan iemand met weinig relevante werkervaring.

Ga bij Orcatech aan de slag als process engineer
Droom jij ervan om processen te optimaliseren en de implementatie ervan te verzorgen? Schroom jij niet voor verantwoordelijkheden en stroop je graag jouw mouwen op om de productie soepel, veilig en efficiënt te laten verlopen? Dan is een carrière als process engineer echt iets voor jou. Neem direct een kijkje bij onze vacatures en solliciteer vandaag nog! Bekijk onze vacatures als process engineer.

Veelgestelde vragen over de functie process engineer

Wat doet een process engineer?

Een process engineer analyseert en verbetert productieprocessen binnen industriële bedrijven. Dit omvat onder andere het beheren, analyseren en optimaliseren van deze processen om ze zo efficiënt en effectief mogelijk te maken, met als doel minimale afvalproductie.
 

Wat zijn de belangrijkste taken van een process engineer?

De belangrijkste taken van een process engineer zijn het ontwerpen van industriële processen, observeren en analyseren van productieprocessen, testen van nieuwe machines, opstellen van protocollen en kwalificatieactiviteiten, uitvoeren van haalbaarheidsstudies, aandragen en doorvoeren van verbeteringsvoorstellen, implementeren van goedgekeurde wijzigingen, oplossen van problemen en overleg met andere specialisten.
 

Welke opleiding heb je nodig om process engineer te worden?

Om process engineer te worden, heb je minimaal een afgeronde hbo-opleiding nodig. De specifieke opleiding hangt af van de sector waarin je wilt werken. Voor de chemische industrie is een opleiding chemische technologie geschikt, terwijl voor de voedingsmiddelenindustrie een hbo-opleiding Voedingsmiddelenindustrie beter past.

Welke vaardigheden heb je als process engineer nodig?

Naast een afgeronde hbo-opleiding moet een process engineer beschikken over vaardigheden zoals goed conceptueel denken, sterk technologisch inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel, altijd oog hebben voor verbetering, communicatieve en argumentatieve vaardigheden.
 

Wat verdient een process engineer?

Bij Orcatech verdient een process engineer tussen € 2.892 en € 4.915 bruto per maand, afhankelijk van de functie-eisen, het opleidingsniveau en de ervaring. Een senior process engineer met een afgeronde wo-opleiding en jaren werkervaring verdient meer dan iemand met weinig relevante werkervaring.

Hoe kan ik solliciteren voor een functie als process engineer bij Orcatech

Neem direct een kijkje bij onze vacatures als process engineer en solliciteer vandaag nog!

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Make some noise

Heb je vragen over een specifieke vacature? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om samen te gaan werken? Blijf daar niet te lang mee rondlopen, maar stel ze direct.