Wat als solliciteren niet lukt als maintenance engineer? Lees hier wat je kunt doen!

Het sollicitatieproces als maintenance engineer. Voor de één een simpel traject voor de ander een traject vol tegenslagen en jezelf leren tegenkomen. Zo kan het voorkomen dat je keer op keer wordt afgewezen en dat dit je ontmoedigd tijdens je sollicatieproces. Je kunt hierdoor worden geconfronteerd met teleurstellingen en het enthousiasme in het zoeken naar een baan volledig kwijt raken.

Wees niet getreurd, je bent niet de enige die als werkzoekende tegen tegenslagen is aangelopen. Solliciteren kan een uitdaging zijn, maar met de juiste strategieën en mindset kunnen je kansen vergroten om die gewenste functie te bemachtigen. In deze blog delen we waardevolle tips en inzichten om je te helpen met het omgaan met de emotionele impact van sollicitaties, het verbeteren van je sollicitatiestrategie en het versterken van je sollicitatiedocumenten. Lees snel verder!

De emotionele impact van sollicitaties op maintenance engineers

Emoties zijn een lastig onderdeel in het menselijk lichaam. Het controleren van je emoties is een vak apart en gaat gepaard met de juiste bewustwording en zelfbegrip. Als maintenance engineer is het begrijpen van negatieve emoties en stress essentieel in het sollicitatieproces. Frustraties, ontmoedigingen en onzekerheid komen vaak voor. Het is belangrijk om deze emoties te accepteren, zodat je er op een gezonde manier mee om kunt gaan.

Tips voor stress en negativiteit

Om negatieven emoties en stress tegen te gaan, kan het handig zijn om een aantal tips te doorlopen die ervoor zorgen dat je deze emoties beter de baas kunt zijn. Dit zijn:
 1. Zelfzorg: een goede gezondheid kan je helpen om beter om te gaan met stress en negatieve emoties. Zorg ervoor dat je voldoende rust, gezond eet en regelmatig lichaamsbeweging krijgt.
 2. Ontspanningstechnieken: ontdek welke ontspanningstechnieken voor jou werken. Meditatie, ademhalingsoefeningen, yoga of wandelen in de natuur zijn bewezen hulpmiddelen. Deze technieken kunnen je helpen om stress te verminderen.
 3. Ondersteunend netwerk: praat met vrienden, familie of een mentor over je sollicitatie ervaringen. Het delen van je gevoelens en ervaringen kunnen je helpen om negativiteit los te laten en je aan een nieuwe baan te helpen.
 4. Bepaal grenzen: het stellen van je eigen grenzen is cruciaal tijdens solliciteren. Denk ook aan jezelf en blijf dingen ondernemen waar je van geniet, zoals hobby's, sociale activiteiten en ontspanning. Het is belangrijk om balans behouden, zelfs tijdens het sollicitatieproces.
 5. Positiviteit: focus op de successen die je behaald, hoe klein ze ook zijn. Wees trots op je inspanningen en houd een positieve mindset. Dit kan helpen om stress en negativiteit te verminderen.

Bepaalde strategieën voor sollicitatie problemen

Sollicitatieproblemen kunnen erg vervelend zijn voor jou als maintenance engineer. Een planmatige aanpak met een bijpassende strategie zorgen ervoor dat jij als werkzoekenden deze problemen kunt verhelpen, waardoor het voeren van sollicitatiegesprekken een stuk makkelijker verloopt.

Probleemgeoriënteerde strategie: hoe het probleem zelf aan te pakken

De probleemgeoriënteerde strategie is de eerste strategie die wij adviseren. Door deze strategie kun je gericht werken aan het verbeteren van je sollicitatieaanpak en het vergroten van je kansen op succes.
 1. Begin met het evalueren van je huidige strategie en analyseer mogelijke knelpunten: kijk eerst kritisch naar je CV en sollicitatiebrief. Zorg dat deze overtuigend en gestructureerd zijn. Benoem hier al je opgedane ervaringen zoals bijvoorbeeld welke machines gebruikt zijn tijdens jouw werkzaamheden als maintenance engineer. Welk soort grote machines jij als engineer kan besturen. En of je toevallig ook werkzaam bent in een leidinggevende rol als maintenance manager.
 2. Blijf jezelf ontwikkelen: het is belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen en je vaardigheden aan te scherpen. Onderzoek de huidige trends en ontwikkelingen in het maintenance engineering vakgebied en zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen op elektrotechniek en andere factoren die belangrijk zijn voor engineers
 3. Netwerken: buiten het ontwikkelen als maintenance engineer is het hebben van een professioneel netwerk ook onderdeel van de probleemgeoriënteerde strategie. Maak gebruik van je netwerk. Dit kunnen oud-collega's, vrienden, verschillende opdrachtgevers alumni of andere maintenance engineers zijn. Bouw relaties op en breng hun op de hoogte van jouw zoektocht naar een baan. Een persoonlijke introductie of aanbeveling kan een groot verschil maken bij het verkrijgen van een sollicitatiegesprek.
 4. Alternatieve sollicitatiemethoden: sta open voor nieuwe manieren van solliciteren. Denk hierbij aan open sollicitaties, freelance- of interim-opdrachten en projectmatig werk. Sta open voor nieuwe mogelijkheden en wees flexibel in je zoektocht naar een baan als maintenance engineer.

Emotiegerichte strategie: bewustwording van emoties

Door de emotiegeoriënteerde strategie toe te passen leer je bewust om te gaan met negatieve gevoelens. Denk hierbij aan afwijzingen op een positieve manier te bekijken. Emotionele controle zorgt ervoor dat je jezelf sterker kan positioneren als maintenance engineer en je kansen op succes vergroten. Sta sterk in je schoenen, blijf gemotiveerd en leer van elke stap in het sollicitatieproces. Hanteer de juiste mindset in combinatie met de juiste strategie, en je zult uiteindelijk de perfecte baan als maintenance engineer vinden.

Het verbeteren van je sollicitatiestrategie

Naast het hebben van emotionele controle en de juiste probleemstrategie is een sollicitatiestrategie cruciaal. Een goede sollicitatiestrategie zorgt ervoor dat jij je als maintenance engineer kan onderscheiden en opvallen bij potentiële werkgevers. Door je onderscheidend te positioneren verhoog je jouw kansen bij gewenste functies als maintenance engineer. Aspecten die jouw sollicitatiestrategie naar een hoger niveau kunnen tillen zijn:
 1. Blijf kritisch naar je sollicitatiestrategie kijken: een kritische blik werpen op je sollicitatiestrategie is essentieel om jezelf als maintenance engineer te onderscheiden. Stel jezelf kritische vragen, zoals: Welke vaardigheden en ervaringen zijn het meest relevant? Heb ik de juiste papieren. Kan ik mijn competenties nog meer ontwikkelen? En op welke manieren moet ik momenteel doorgroeien om interessanter te worden voor potentiële opdrachtgevers. Door een kritische kijk op je sollicitatiestrategie te werpen, kun je gerichte verbeteringen aanbrengen en je kansen op succes vergroten.
 2. Het belang van inschrijving bij detacheringsbureaus en andere recruitment organisaties: hulp inschakelen van professionele organisaties kan jouw helpen bij het zoeken van de juiste baan als maintenance engineer. Bureaus hebben vaak een breed netwerk en toegang tot verschillende vacatures in de maintenance engineering sector. Door je in te schrijven bij deze bureaus vergroot je je zichtbaarheid en kom je in aanmerking voor interessante mogelijkheden die anders mogelijk aan je voorbij zouden gaan.
 3. Een opvallend LinkedIn-profiel: in het huidige tijdperk is een up-to-date LinkedIn-profiel van onschatbare waarde bij het zoeken naar een baan als maintenance engineer. LinkedIn fungeert als een professioneel sociaal netwerk waar je jezelf kunt presenteren aan potentiële werkgevers en professionals in de industrie. Zorg ervoor dat je profiel volledig is ingevuld met relevante informatie, zoals je werkervaring. Wees hier zo specifiek mogelijk. Denk hierbij aan onderhoudswerkzaamheden, onderhoudsplanning, het aansturen van collega's en op welke diverse machines jouw expertise van kracht is. Gebruik een professionele foto en schrijf een pakkende samenvatting die je unieke expertise benadrukt. Vergeet niet om actief te zijn op LinkedIn door berichten te plaatsen, deel te nemen aan relevante groepen en contact te leggen met professionals in je vakgebied. Een goed onderhouden LinkedIn profiel vergroot je zichtbaarheid en maakt het gemakkelijker voor potentiële werkgevers om je te vinden en contact met je op te nemen.
 4. Zoekcriteria en zoekwoorden: bij het zoeken naar vacatures als maintenance engineer is het kiezen van de juiste zoekcriteria van cruciaal belang. Het gebruik van relevante zoektermen helpt je om vacatures te vinden die aansluiten bij jouw interessegebied. Denk hierbij aan werktuigbouwkunde en bijvoorbeeld machinebouw. Specificeer dit per branche om meer vacatures te vinden.

Hoe je CV en sollicitatiebrieven te verbeteren

Als potentieel maintenance engineer kan het sollicitatieproces uitdagend zijn, maar met de juiste aanpak kun je je kansen vergroten.
 1. Pas je CV aan op de functie: zorg ervoor dat je CV aansluit bij de specifieke vereisten en vaardigheden die gevraagd worden in de functie van maintenance engineer. Benadruk je technische kennis, en ervaring met de onderhoudsplanning, onderhoudswerkzaamheden en kennis op het gebied van storingen. Geef concrete voorbeelden van projecten en benadruk wat een maintenance engineer precies doet?
 2. Focus op je prestaties: in plaats van alleen verantwoordelijkheden op te sommen, benadruk je de prestaties die je hebt geleverd in eerdere functies als maintenance engineer. Beschrijf hoe je hebt bijgedragen bij verschillende opdrachtgevers, verbeteringen hebt aangebracht in de operationele efficiëntie of hoe je succesvolle onderhoudsstrategieën hebt geïmplementeerd. Dit toont aan dat je een waardevolle bijdrage kunt leveren aan een organisatie. Sta ook open voor secundaire arbeidsvoorwaarden en focus je niet volledig op prestatie.
 3. Versterk je technische vaardigheden: als maintenance engineer is het van belang om op de hoogte te blijven van de nieuwste technologieën en ontwikkelingen in het vakgebied. Wees op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de procesindustrie, vermeld specifieke technische vaardigheden die relevant zijn voor de functie, zoals kennis van onderhoudssystemen, PLC-programmering of predictive maintenance. Dit laat zien dat je bekwaam bent voor de uitdagingen in de sector en als maintenance engineer.
 4. Personaliseer je sollicitatiebrief: besteed aandacht aan het schrijven van een overtuigende sollicitatiebrief die aansluit bij de functie waarvoor je solliciteert. Enthousiasme en passie kunnen jouw als maintenance engineer onderscheiden. Laat zien dat je de tijd hebt genomen om onderzoek te doen naar het bedrijf en maak duidelijk hoe jouw vaardigheden van toegevoegde waarde kunnen zijn als maintenance engineer.
 5. Netwerken en professionele ontwikkeling: blijf actief in de maintenance engineer community door deel te nemen aan relevante netwerkevenementen en conferenties. Dit biedt niet alleen mogelijkheden om nieuwe connecties te maken, maar hierdoor blijf je ook op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de sector.

Feedback, zie het als de sleutel tot succes

Het nut van feedback. Het ontvangen van feedback is van onschatbare waarde voor je groei als maintenance engineer. Hoewel het misschien teleurstellend is om een afwijzing te ontvangen, biedt het je de mogelijkheid om waardevolle inzichten te krijgen. Feedback kan je helpen zwakke punten aan te pakken en je inzichten geven op welke gebieden je als maintenance engineer kan ontwikkelen. Het is belangrijk om feedback niet persoonlijk op te vatten, maar als een leermoment te zien dat je dichter bij je doel brengt.

Omgaan met feedback

Feedback kan soms confronterend zijn. Het is belangrijk om feedback vanuit een open perspectief te benaderen. Probeer het grotere plaatje te zien en de waardevolle inzichten eruit te halen. Stel jezelf open voor verschillende perspectieven en wees bereid om je aanpak aan te passen. Benadruk de positieve aspecten zelfs als de feedback over verbeterpunten gaat. Onthoud dat feedback bedoeld is om je te helpen groeien als maintenance engineer.

Feedback tips

Effectief omgaan met feedback begint met het actief zoeken naar feedback. Stel gerichte vragen. Vraag specifiek naar de redenen achter de afwijzing en vraag of er concrete voorbeelden kunnen worden geven om je als maintenance engineer te verbeteren. Wees proactief en benader degene die de feedback geeft met respect. Neem de tijd om de feedback te analyseren en te begrijpen.

Het ontvangen en benutten van feedback is een cruciaal onderdeel van je ontwikkeling als maintenance engineer. Door open te staan voor feedback kun je je sollicitatievaardigheden verbeteren en je kansen op succes vergroten. Onthoud dat feedback een waardevol hulpmiddel is wat je dichter bij je droombaan brengt.

Conclusie

Het sollicitatieproces als maintenance engineer kan een impact vol traject zijn. Het is een traject vol uitdingen, zowel emotioneel als fysiek. maar het is belangrijk om de juiste strategieën toe te passen en een positieve mindset te behouden. Door de emotionele impact van sollicitaties te begrijpen, verschillende strategieën toe te passen voor het omgaan met sollicitatieproblemen, je sollicitatiestrategie te verbeteren en feedback als sleutel tot succes te ondervinden kun jij je kansen vergroten.

Laat je niet ontmoedigen door tegenslagen. Blijf jezelf verbeteren, blijf gemotiveerd en houd vol. Als maintenance engineer bezit je unieke vaardigheden die gewaardeerd zullen worden door de juiste werkgever.

Wil jij weer een sollicitatie wagen als maintenance engineer? Bekijk dan deze pagina

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Make some noise

Heb je vragen over een specifieke vacature? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om samen te gaan werken? Blijf daar niet te lang mee rondlopen, maar stel ze direct.