Vereiste vaardigheden voor een software engineer
Als jij een succesvolle software engineer wilt gaan worden zijn er een aantal vaardigheden die werkgevers over het algemeen altijd belangrijk vinden. Wij delen graag met jou welke belangrijke vaardigheden en competenties vaak worden gevraagd door werkgevers en opdrachtgevers:
Programmeervaardigheden:
Om te beginnen zijn jouw programmeervaardigheden als software engineer erg belangrijk, al dan niet het belangrijkste. Werkgevers verwachten dat jij als beginner minimaal één van de veelvoorkomende programmeertalen als Python, C++ of PHP kent. Dit vind jij natuurlijk niet erg, want een software engineer houdt van programmeren. Je ontwikkelt software, dus je kunt er ook niet echt omheen.
Het vermogen om problemen op te lossen::
Van elke software engineer wordt verwacht dat je complexe problemen kunt gaan oplossen door gebruik te maken van jouw creativiteit. Je zult veel uitdagingen tegen gaan komen waar het boekje niet altijd alles zal voorschrijven, daarom is jouw creativiteit in het oplossen van problemen een belangrijke skill.
Je moet ook logisch na kunnen denken::
Voor dat je creatief kunt gaan oplossen, zal je eerst heel logisch na moeten kunnen denken en een sterk analytisch vermogen moeten hebben. De complexe systemen komen met complexe problemen en daarom is het cruciaal dat jij dit kunt analyseren.
Communicatievaardigheden::
Als software engineer zal je veel te maken gaan hebben met andere mensen. Of dit nu klanten of collega's (zoals software developers) zijn. Je zult eigenlijk vrijwel altijd in een team gaan werken en met klanten/ opdrachtgevers communiceren. Daarom is het belangrijk dat jij heel efficiënt kunt communiceren.
Opleiding en training voor software engineers
Om software engineer te worden zijn er meerdere mogelijkheden. Al is de meest voorkomende en traditionele manier om een opleiding te gaan volgen. De meest voorkomende opleidingen zijn opleidingen in computerwetenschappen of software engineer. Dit kan zowel aan de hogeschool (HBO) of aan de universiteit (WO). Deze opleidingen zullen je de basis leren van programmeren, databases, netwerken en software-architectuur.
Als een volledige opleiding jou niet aanspreekt, kun je overwegen om zelf online cursussen te gaan volgen om misschien zelfs een bootcamp te volgen. Houd er hierbij alleen wel rekening mee dat werkgevers vaak vragen om een relevante HBO-/WO-opleiding. Natuurlijk zijn er altijd werkgevers te vinden die wel een kans willen bieden aan zelf opgeleide software engineers. Tijdens dit soort cursussen en bootcamps leer je vaak meer de praktische vaardigheden van een ervaren software engineer. Dit soort cursussen en bootcamps kunnen je een kans geven voor junior software engineer werk.
Loopbaantrajecten voor software engineers
Het beroep van software engineer is vrij breed, breder vaak dan mensen zelf denken van tevoren. Toch zijn er drie redelijk algemene carrièrepaden beschikbaar voor software engineers, afhankelijk van je interesses en vaardigheden:
Front-end developer:
Als je meer interesse hebt in design dan is front-end waarschijnlijk de juiste rol voor jou. Je wordt dan verantwoordelijk voor het bouwen en ontwerpen van bijvoorbeeld gebruikersinterface van een applicatie. In dit geval werk je vaak met HTML, CSS en JavaScript om ervoor te zorgen dat het er allemaal goed uitziet en het intuïtief te gebruiken is.
Back-end developer:
Als jij graag meer werkt aan het echt functioneren van een applicatie dan is de rol van een back-end ontwikkelaar de juiste voor jou. Je gaat dan werken met databases, servers en API's om ervoor te zorgen dat een applicatie efficiënt en soepel werkt.
Full-stack developer:
Wil je niet kiezen? Dat kan ook! Dan word je namelijk full-stack ontwikkelaar. Besef dan natuurlijk alleen wel dat je echt enorm veel kennis moet bezitten. Je moet namelijk een front-end ontwikkelaar maar ook back-end ontwikkelaar zijn. Als je een full-stack ontwikkelaar wordt dan heb jij de vaardigheden om een complete applicatie te ontwikkelen van begin tot eind. Je kunt er natuurlijk dan wel op rekenen dat je erg gewild bent bij werkgevers.
Ondanks dat je paden nu redelijk vast lijken te liggen, zijn er nog meer mogelijkheden dan dit. Ook binnen deze mogelijkheden zal het software engineer werk erg divers zijn per opdrachtgever.
Doorgroeimogelijkheden voor software engineers
Je kan als software engineer doorgroeien in twee richtingen, waarin het verschil eigenlijk zit tussen verdiepen in je kennis op een meer technisch vlak of juist meer gaan verdiepen in de aansturing van projecten/ teams met jouw kennis. Als je meer de verdieping ingaat op de technische kant kijk je uit naar een rol waarin je van medior software engineer naar senior software engineer groeit of zelfs lead software engineer. Je bent dan voornamelijk verantwoordelijk voor de echt benodigde specialistische kennis en de toepassing hiervan. Daarnaast hoort daar ook vaak het opleiden van je minder ervaren collega's bij om hun kennisniveau omhoog te krijgen.
Wanneer je ervoor kiest om jezelf meer te verdiepen in het aansturen, dan word je meestal een teamleider of projectleider. Als je deze rol gaat vervullen dan heb je sterkere communicatie skills nodig dan als specialist. Je bent namelijk de generalist die luistert naar de opdrachtgever om dit vervolgens te vertalen naar oplossingen. Deze oplossingen draag je aan aan je team en je motiveert hun om een succes te maken van de opdracht. Dit team kan wel eens meer dan alleen software engineers zijn, zo kan er bijvoorbeeld ook een software developer in je team zitten. Je zult dan ook de opdracht moeten kunnen vertalen voor dit teamlid.
Welke werkomgeving kun je gaan verwachten?
Daar waar software aanwezig is, kan een software engineer gaan werken. Je kunt er echt niet omheen, in de software industrie is een software engineer nodig. Software engineers werken daardoor in veel verschillende omgevingen, waaronder grote bedrijven, startups, non-profitorganisaties en overheidsinstellingen. De fases waarin deze omgevingen zitten, kunnen compleet verschillend zijn. Zo zal je bijvoorbeeld bij de ene omgeving met bestaande software aan de slag gaan, waar je bij de ander misschien wel aan de slag gaat met de ontwikkeling van nieuwe software. Elke omgeving heeft zijn eigen voor- en nadelen, en het is belangrijk om te bepalen welke omgeving het beste bij jou past.
Als je op zoek bent naar een creatieve en dynamische omgeving dan is een startup vaak de juiste plek voor jou om te beginnen. Bij startups krijg je vaak de kans om vanaf het begin al betrokken te zijn bij de ontwikkeling van producten. Op deze manier krijg je vaak al snel een grote mate van autonomie en zodoende kun je vaak verschillende rollen op je nemen om snel veel ervaring op te doen. Het nadeel van een startup is alleen dat het vrij risicovol en onvoorspelbaar is. Elke startup zit natuurlijk nog in de fase waar er een reële kans is op falen en dat kan onzekerheid brengen.
Als die onzekerheid niet iets is waar jij echt van houdt, dan is een groot bedrijf een betere optie voor jou. Hier vind je meer stabiliteit en de omgeving is vaak al gestructureerd. Dit betekent alleen wel dat vaak je mogelijkheden voor carrièreontwikkeling en doorgroeimogelijkheden vaak al vastliggen in een bepaalde structuur waardoor je dus minder autonoom bent. Daarnaast kan een groot bedrijf traag en bureaucratisch zijn, waardoor jouw creativiteit en innovatie wellicht niet altijd naar voren kan komen.
Wil jij graag werken aan maatschappelijke problemen? Dan zijn overheidsinstellingen en/of non-profitorganisaties de plek voor jou. De software die je daar zult gaan ontwikkelen, heeft vaak de focus op exact dit onderwerp. Aan de ene kant zie je vaak dat de software dan minder complex is, maar door de hoge kwaliteitseisen alsnog een grote uitdaging zijn. De impact die je maakt met je werk kan natuurlijk ook zeer bevredigend zijn omdat het doel andere mensen helpen is.
Tips voor het worden van een succesvolle software engineer
Ben jij al helemaal enthousiast geworden en wil jij software engineer gaan worden? Wij geven je graag nog even een paar extra tips mee om een succesvolle software engineer te worden:
Blijf leren:
De behoefte van klanten en technologie veranderen constant. Daarom is het belangrijk dat jij constant up-to-date blijft van de nieuwste ontwikkelingen en trends in de branche.
Bouw een portfolio:
Zorg ervoor dat je bezig blijft! Tijdens en naast je werk kun je werken aan verschillende projecten en daardoor bouw je een mooi portfolio op. Jouw portfolio kan potentiële werkgevers overtuigen om jou aan te nemen, omdat ze een beter idee krijgen van jouw ervaring en vaardigheden.
Werk aan je communicatievaardigheden:
We kunnen het niet genoeg benadrukken, werk aan je communicatievaardigheden. Het is echt essentieel voor jouw succes als software engineer om effectief te kunnen communiceren. Oefen het regelmatig, vraag om feedback en zorg ervoor dat je hierin blijft groeien.
Werk aan je teamwork:
Je doet het (bijna) nooit alleen, vrijwel altijd is software engineering een team-effort. Het is dus belangrijk dat je leert hoe je effectief met anderen kunt samenwerken om het beste resultaat te leveren voor de opdrachtgever. Zo werk je bijvoorbeeld als software engineer samen met een software developer waardoor jullie samen zullen moeten gaan werken aan het resultaat.
Bouw projecten:
Bouw projecten niet alleen voor je werkgever, maar ook voor jezelf. Natuurlijk is dit niet verplicht, maar juist als je een "speeltuin" hebt om je programmeervaardigheden te ontwikkelen kun je gaan testen zonder echte gevolgen. Zodoende kun je enorm veel leren, maar ook laten zien wat je allemaal kunt. Dit kan zo simpel zijn als een eenvoudige to-do-lijst-app bouwen, maar ook een volledig functionerende applicatie.
Netwerk met andere software engineers:
Je komt er eigenlijk nooit onderuit, maar een sterk netwerk opbouwen van mede software engineers en gelijken in jouw branche zorgen ervoor dat je enorm veel kennis op kan doen. Praat met je netwerk, brainstorm over onderwerpen, deel content en ontdek alle mogelijkheden. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld naar conferenties of meetups te gaan, lid te worden van online platformen of misschien zelfs deelnemen aan hackathons.
Met deze tips en de kennis die je hebt opgedaan over wat het betekent om een software engineer te zijn, ben je goed op weg om een succesvolle carrière in deze spannende en snelgroeiende industrie te hebben.
Sollicitatieproces voor software engineering posities
Als je eenmaal de vaardigheden en opleiding hebt die nodig zijn om software engineer te worden, is de volgende stap om een baan te vinden. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om succesvol te zijn in het sollicitatieproces:
- Maak een sterk cv en eventueel een motivatiebrief die je vaardigheden en ervaring benadrukken.
- Bereid je voor op het sollicitatiegesprek door te oefenen met veelgestelde vragen en door te onderzoeken wat het bedrijf doet.
- Wees bereid om voorbeelden te geven van je eerdere werk en projecten.
Nu je weet hoe jij een software engineer kan gaan worden kun je alvast een kijkje gaan nemen
tussen onze vacatures om te zien wat voor gave vacatures wij hebben!