Hoe ontstond het chiptekort?
Ten eerste is er sprake van een concentratie van de productie bij een paar spelers in Azië. Momenteel zijn er nog maar een tiental producenten overgebleven en drie partijen domineren de markt: Intel, TSML en Samsung. Deze bedrijven hebben enorme investeringen gedaan om hun technologische voorsprong te behouden en kunnen daardoor chips produceren die kleiner, sneller en zuiniger zijn dan die van hun concurrenten.
Ten tweede zijn er geopolitieke spanningen die het aanbod verstoren. De handelsoorlog tussen de VS en China heeft geleid tot sancties en beperkingen op het gebied van halfgeleiders.
Ten derde zijn er logistieke uitdagingen die het transport bemoeilijken. De pandemie heeft gezorgd voor verstoringen in de internationale handel, zoals grenssluitingen, quarantainemaatregelen en capaciteitstekorten. Daarnaast hebben natuurrampen zoals overstromingen in China en een brand in een Japanse chipfabriek ook impact gehad op het aanbod.
Wat gaan we merken van het chiptekort?
Het chiptekort heeft grote gevolgen voor verschillende sectoren en industrieën die afhankelijk zijn van chips. Een voorbeeld van een sector die hard getroffen wordt door het chiptekort is de auto-industrie. Auto's bevatten steeds meer elektronica en sensoren die chips nodig hebben. Door het tekort aan chips kunnen veel autofabrikanten niet genoeg auto's produceren om aan de vraag te voldoen. Dit heeft gevolgen voor hun omzet, winst en marktaandeel. Ook andere sectoren zoals de consumentenelektronica, de telecommunicatie, de luchtvaart en de gezondheidszorg ondervinden hinder van het chiptekort.
Wat is het doel van een Europese chipwet?
De Europese chipwet is een initiatief van de Europese Commissie en heeft tot doel de concurrentiekracht op de halfgeleidermarkt van Europa te vergroten. Er worden diverse projecten opgezet in Europese landen om de productie van chips te bevorderen en de Europese hegemonie op dit gebied te herstellen. De chipwet heeft als doel om het marktaandeel van Europa te verdubbelen tot 20% in 2030, de toeleveringsketens te waarborgen, de externe afhankelijkheid te verminderen en bij te dragen aan de digitale en groene transitie.
World of Technology & Science
Tijdens het World of Technology & Science (WOTS) symposium in Utrecht spraken twee topmannen van chipbedrijven over het belang van de chipwet. Maurits Tichelman van Intel zei dat Europa zijn productiecapaciteit moet vergroten om het tekort aan chips op te lossen. Hij wees erop dat Intel investeert in verschillende Europese landen om zijn aanwezigheid te versterken. Bijvoorbeeld in Ierland waar Intel al dertig jaar produceert. Met een investering van zeven miljard dollar verdubbelen zij daar de capaciteit. In Frankrijk wil het bedrijf door het aannemen van duizend wetenschappers het onderzoek naar highperformance computing en ai versnellen en in Spanje wordt het project voor supercomputers verruimd. Ook in Nederland wil Intel samen met de TU Delft stevig blijven inzetten op de ontwikkeling van kwantumtechnologie.
Paul de Bot van TSMC zei dat hij blij is met het Europese initiatief. Hij benadrukte dat TSMC een pure chipproducent is die zich richt op wafers met een omvang van twaalf inch. Hij verwacht dat de grootste groei in chips zal komen uit de automotive sector, die veel vraag heeft naar visiontechnologie en specifieke chips. De vraag naar chips zal naar verwachting blijven stijgen in de komende jaren. De grootste uitdaging voor de groei in de chipsmarkt ligt in de productiecapaciteit van machines en clean rooms. De chipmarkt heeft nu een waarde van zeshonderd miljard dollar en zal waarschijnlijk meer dan duizend miljard dollar bereiken tegen 2030. De EU hoopt met zijn chipwet een groter stuk van deze taart te krijgen.
Wanneer is het probleem opgelost?
Het is moeilijk om te voorspellen of de Europese chipwet zal helpen bij het oplossen van het tekort aan chips, dat veroorzaakt wordt door verschillende factoren zoals hiervoor genoemd. Sommige experts zijn optimistisch dat de chipwet zal leiden tot meer investeringen, innovatie en samenwerking in de Europese halfgeleidersector. Anderen zijn sceptisch dat de chipwet te laat komt, te weinig ambitieus is of niet genoeg rekening houdt met de mondiale concurrentie.
Wat denk jij, is het einde van het chiptekort in zicht? Wij blijven de ontwikkelingen op de voet volgen, zodat wij jou van de meest actuele informatie kunnen voorzien.
Bron: https://www.computable.nl/artikel/achtergrond/infrastructuur/7433108/1444691/perspectief-digitalisering-vs-permanent-chiptekort.html