De technische wereld is van oudsher een mannenwereld. Het werk wordt gezien als fysiek zwaar waardoor het minder geschikt lijkt voor vrouwen. Dit geldt echter zeker niet voor alle sectoren. Elke Brewaeys, technisch operator bij Scandinavion Tobacco Group (STG) is het hier dan ook niet mee eens: “Mijn werk als technisch operator is fysiek niet zwaar. Ik hoef niet te sleuren met grote voorwerpen en de sfeer is goed. Daarnaast zijn er tal van doorgroeimogelijkheden. Als je wil, kun je altijd iets anders doen. Het is gewoon heel leuk werk. Haar collega Femke Lucas, ook werkzaam als technisch operator bij STG voegt hieraan toe: “Voornamelijk de afwisseling die je krijgt is fijn. Ik denk dat veel mensen niet in een fabriek willen werken omdat ze denken dat ze dan altijd aan dezelfde machine of band moeten werken, maar dat is in werkelijkheid niet zo. Ze houden hier echt rekening met de wensen van de medewerkers en je hoeft absoluut niet iedere dag hetzelfde te doen.”
Uit onderzoek van De Vries, Strijker en Coban (2015) blijkt dat vrouwelijke technici het soms lastig vinden om in een mannencultuur te werken en dat ze moeite hebben om aansluiting te vinden. Voor Elise Kleinwold, operator B bij Techsharks, is het tegenovergestelde waar. “Ik vind dat er vooral een fijne sfeer heerst in de wereld van techniek. Ik vind het juist fijn om met mannen samen te werken. Zij communiceren net als ik vrij direct. Het is alsof je in een voetbalkantine staat; mannen laten geen onderwerp aan zich voorbijgaan. Dat vind ik heerlijk. Werken in een kapperszaak met alleen maar vrouwen zou bijvoorbeeld niets voor mij zijn. Daarnaast vind ik het leuk en belangrijk om iets te produceren, zodat ik een stukje kwaliteit kan leveren. Naar mijn mening kunnen vrouwen het werk fysiek makkelijk aan. En mocht iets te zwaar zijn, kun je altijd om hulp vragen.”
Als vrouwelijke techneut hoef je jezelf bovendien geen zorgen te maken of je wel een baan kunt vinden. Technische bedrijven staan te springen om technisch personeel en dat geldt zeker ook voor vrouwelijke technici. Dit kan Roy van Meel, voormalig Plant Manager bij Growers United bevestigen: “Twee jaar geleden kwam er een CV voorbij van een vrouwelijke monteur. Zij kwam van defensie af. Dezelfde minuut dat ik deze CV zag, heb ik gereageerd dat ik haar op gesprek wilde hebben. Toen was ik al te laat. Het blijft een unicum waar iedereen vol bovenop springt. Ik ben dus voorstander van vrouwelijke monteurs, maar ze zijn helaas schaars.” Elise kan dit bevestigen. “Ik kan overal beginnen waar ik maar wil. In de techniek zijn er banen in overvloed. Dit geeft mij een fijn gevoel van zelfstandigheid. Bovendien kun je in deze sector een goed salaris verdienen, heb je veel vrijheid en ben je zelfstandig bezig. Wat wil een mens nog meer?”
Het is dus duidelijk dat de vrouwen die wij gesproken hebben enthousiast zijn over hun werk binnen de techniek. Voor de branche ligt er een mooie kans voor de komende jaren om nog meer vrouwen te inspireren om in de techniek te gaan werken. Onderzoek toont bovendien aan dat diversiteit in het personeelsbestand een positief effect heeft op de bedrijfsresultaten, met name op het gebied van innovatie (Desvaux, Devillard-Hoellinger & Baumgarten, 2007). Maar hoe kunnen we dit bewerkstelligen? Door verhalen uit de praktijk te delen van vrouwen die in de techniek werken. Maar bijvoorbeeld ook door tekstuele aanpassingen in vacatures te maken. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van Vervecken et al. (2015) dat het strategisch gebruik van taal in vacatures een groot effect heeft op de sollicitaties van vrouwen werkzaam in o.a. techniek en engineering. Bijvoorbeeld door mannelijke persoonskenmerken te beschrijven als gedrag (doen) in plaats van als eigenschap (zijn). Je schrijft niet “je bent competitief” (eigenschap), maar “je kan uitblinken in een competitieve omgeving” (gedrag). Op dit gebied ligt ook voor Orcatech een kans. Gestaag zien we het aantal vrouwen binnen onze organisatie groeien. We ontvangen ze graag en met open armen.
Bronnen:
De Vries, S., Strijker, I., & Coban, R. (2015). Vrouwen, weg van techniek. Zwolle: Hogeschool Windesheim.
Desvaux, G., Devillard-Hoellinger, S., & Baumgarten, P. (2007). Women matter: Gender diversity, a corporate performance driver. McKinsey.
Gelderblom, A. & Hek, G. de (2014). Technisch opgeleid: wel of niet werken in de techniek? Rotterdam: SEOR.
Union, I. (2014). Communication from the Commission to the European Parliament, the Council, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions. A new skills agenda for europe. Brussels.
Vervecken, D., Verswijvel, K., Gijbels, D., Van den Bossche, P., Blijleven, G., & Billiet, M. (2015). STEMsters: de taal voor meer vrouwen in wetenschap en techniek.