Wat is de productie-industrie?
Elk bedrijf dat grondstoffen omzet in een eindproduct is onderdeel van de productie-industrie. De industrie staat ook wel bekend als de maakindustrie of discrete productie. In deze industrie worden producten gefabriceerd uit grondstoffen. Door de machine automatisering zijn veel productieprocessen volledig geautomatiseerd en kan een product tegen veel lagere prijzen geproduceerd worden in grote volumes binnen fabrieken.
Het ontstaan van de productie-industrie
De industriële revolutie begon in de 18e eeuw toen Engeland de stoommachine uitvond. Deze machine, die volledig op kolen werkte, kon andere machines aandrijven. Deze ontwikkeling zorgde voor een revolutie in de landbouw en andere sectoren. Door de productie-industrie werd automatisering plotseling mogelijk gemaakt. Producten in verschillende sectoren konden plotseling op grote schaal gemaakt worden. Het veranderde onze samenleving voorgoed en bracht technologische ontwikkelingen zoals transport, communicatie en geneeskunde. Onze levensstandaard nam er door toe.
De verschillende productiemethoden in de productie-industrie
In de productie-industrie kunnen we in het algemeen 3 productiemethoden onderscheiden:
Make-to-stock (MTS):
Bij deze methode analyseert men markttrends, de huidige vraag en verkoopprognoses om te bepalen hoeveel producten er moeten worden gemaakt. Dit helpt bedrijven om kansen te benutten en voorbereid te zijn op een stijgende vraag naar bepaalde producten. Door gebruik te maken van technologie wordt interne bedrijfsinformatie zoals de verkoophistorie, in combinatie met trends en marktvoorspellingen, geanalyseerd om accurate voorspellingen te doen en de juiste hoeveelheden te produceren.
Make-to-order (MTO):
Make-to-order betekent dat je goederen produceert die specifiek zijn aangevraagd door middel van een inkooporder. Hierdoor hebben bedrijven die volgens MTO produceren geen risico met trends en voorspellingen. Bij MTO ligt de focus op het produceren van producten van hoge kwaliteit, volgens de specifieke wensen van de klant. Denk hierbij aan specifieke apparatuur voor vliegtuigen of gespecialiseerde producten. Het voordeel van dit productieproces is dat er slechts grondstoffen ingekocht hoeven te worden die gebruikt worden voor het maken van een specifieke bestelling. Dit zorgt ervoor dat
Make-to-assemble (MTA):
Bij MTA worden elementen van MTS en MTO gecombineerd. De grondstoffen worden lokaal op voorraad gehouden, maar er worden pas nieuwe producten gemaakt zodra er een order geplaatst is. Het hogere risico dat wordt genomen met de inkoop van materialen is vergelijkbaar met MTS, maar er wordt pas geproduceerd op het moment dat er iets verkocht is, zoals bij MTO ook het geval is. De MTA manier van produceren wordt toegepast in industrieën zoals de smartphone industrie of andere vergelijkbare technologieën zoals de productie van computers.
Wat voor soorten productieprocessen zijn er?
Er zijn verschillende soorten productieprocessen om fysieke producten te maken. De meeste productiebedrijven maken gebruik van de volgende vijf productieprocessen:
Repetitieve productie
Bij repetitieve productie zijn er vrijwel geen veranderingen in het productieproces. Er wordt gewerkt met een productielijn. Alleen de snelheid waarop de machines produceren wordt aangepast aan de vraag van de consument. In de regel staat het productieproces 24/7 aan om massaproductie mogelijk te maken.
Continue procesproductie
Continue procesproductie lijkt heel erg op repetitieve productie, in de zin dat het productieproces in de fabriek 24/7 door blijft gaan. Het grote verschil is dat er bij deze vorm van productie gewerkt wordt met gassen, vloeistoffen en poeders.
Batchgewijze productie
Bij batchgewijze productie wordt er gekeken of de vraag van de consument groot genoeg is om de productie van een batch te starten. Zodra een batch klaar is, worden de machines klaargemaakt voor de volgende batch. Ook bij deze vorm van productie wordt er gewerkt met vloeistoffen, gassen en poeders.
Discrete productie
Bij discrete productie wordt ook een productielijn gebruikt. Het verschil met repetitieve productie is dat deze vorm van productie flexibiliteit biedt in het soort producten dat geproduceerd wordt. Er kunnen meerdere producten gemaakt worden die aanzienlijk van elkaar verschillen. De grondstoffen die gebruikt worden binnen discrete productie kunnen gerecycled worden.
Job shop productie
Bij deze vorm van productie zijn er bijna geen geautomatiseerde processen. Producten worden via verschillende stations en met gespecialiseerde arbeidskrachten. Dit proces wordt vooral gebruikt voor het maken van een uniek product of een product dat in beperkte oplages wordt gemaakt. Als de vraag groot genoeg is, worden er beslissingen genomen om wel of niet over te stappen op discrete productie.
Ga bij Orcatech aan de slag in de productie-industrie
Wil jij graag aan de slag in de productie-industrie? Bij Orcatech zijn er volop ontwikkelingsmogelijkheden voor technische specialisten die de volgende stap in hun carrière willen maken. Wij bieden je een leuke baan bij een goede werkgever, maar ook goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals bedrijfsfitness, een leaseauto en maar liefst 38 vrije dagen per jaar. Nieuwsgierig geworden? Neem direct een kijkje bij onze vacatures en join the wave!
Veelgestelde vragen over de productie-industrie
Wat is de productie-industrie?
De productie-industrie omvat alle bedrijven die grondstoffen omzetten in een eindproduct. Deze industrie staat ook bekend als de maakindustrie of discrete productie, en is verantwoordelijk voor het fabriceren van producten uit grondstoffen.
Wat is de impact van de productie-industrie op de economie?
De productie-industrie speelt een cruciale rol in de economie door werkgelegenheid te bieden, technologie te stimuleren en bij te dragen aan het bruto binnenlands product (BBP). De producten die in deze industrie worden gemaakt, ondersteunen andere sectoren zoals de detailhandel en zorgen voor economische groei en stabiliteit.
Welke rol speelt software in de productie-industrie?
Software en automatisering zijn essentieel in de moderne productie-industrie. Het wordt gebruikt voor productieplanning, kwaliteitscontrole, voorraadbeheer en onderhoud van machines. Met behulp van ERP-systemen (Enterprise Resource Planning) kunnen bedrijven hun gehele productieproces stroomlijnen en optimaliseren, waardoor ze beter kunnen inspelen op veranderingen in de vraag en aanbod.
Hoe draagt de productie-industrie bij aan duurzaamheid?
Duurzaamheid in de productie-industrie wordt nagestreefd door het verminderen van afval, hergebruik van materialen en het verbeteren van energie-efficiëntie. Veel bedrijven implementeren groene technologieën en processen, zoals het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en recyclingprogramma's. Dit helpt niet alleen het milieu, maar kan ook kosten besparen en een positieve reputatie opbouwen bij consumenten die waarde hechten aan duurzaamheid.
Welke banen zijn beschikbaar in de productie-industrie?
De productie-industrie biedt een breed scala aan banen, van assemblagelijnwerkers en machinisten tot ingenieurs en productiemanagers. Er zijn ook posities in kwaliteitscontrole, logistiek, onderhoud en onderzoek en ontwikkeling. Voor mensen met technische vaardigheden en een interesse in productieprocessen zijn er veel mogelijkheden om een carrière op te bouwen in deze sector.
Hoe kan ik bij Orcatech in de productie-industrie aan de slag?
Wil je bij Orcatech in de productie-industrie aan de slag gaan? Neem dan direct een kijkje bij onze vacatures, solliciteer vandaag nog via onze website en join the wave!