Rik Knibbeler

Naam: Rik Knibbeler
Functie: Maintenance Engineer 
Woonplaats: Brunssum 
Werkzaam bij Orcatech sinds: april 2022
Rik Knibbeler is sinds 1 maart 2022 in dienst bij Orcatech. Hij voelt zich helemaal op zijn plek. Inmiddels is hij dankzij Orcatech doorgegroeid van operator naar maintenance engineer. Hier is hij onwijs trots op. Tijd om hem te spreken over zijn ontwikkeling en ervaringen bij Orcatech.

Hoe is je carrière tot dusver verlopen?
“Als ik terugkijk op mijn carrière ben ik begonnen als operator zonder opleiding. Destijds heb ik mezelf doorontwikkeld tot procesoperator middels VAPRO-opleidingen. Ik heb in een startup gewerkt waar ik heb meegebouwd aan een chemische fabriek. In die tijd heb ik ook veel samengewerkt met Maintenance Engineers en Werkvoorbereiders. In die periode is mijn interesse ontstaan voor de functie Maintenance Engineer. Dit is het punt geweest waarbij ik tot de ontdekking kwam dat ik daar waarschijnlijk meer plezier en uitdaging uit kon gaan halen dan hetgeen wat ik destijds deed. Zodoende ben ik online gaan zoeken naar kansen op dat gebied. Ik had toen namelijk nog niet de betreffende papieren die je daarvoor nodig hebt. Dus ik was op zoek naar een organisatie die mij daarin een kans durfde te geven. Toen zag ik op internet de vacatures van Orcatech voorbijkomen en zag ik dat ze een functie in combinatie met een cursus voor werkvoorbereiding open hadden staan.”

Hoe ben je destijds met Orcatech in contact gekomen?
“Ik heb gereageerd via de website waarna Emilia (Recruitment Consultant) mij heeft benaderd. Het eerste gesprek met Emilia liep direct heel vlot. Ik heb toen een leuk gesprek gehad en een goed gevoel gekregen. Uiteindelijk heeft Orcatech mij het vertrouwen gegeven om mij in dienst te nemen en om een mooie opdracht voor mij te gaan zoeken.”

Wat vind je van de Orcatech werkwijze?
“In het verleden heb ik met veel medewerkers samengewerkt die werden gedetacheerd. Destijds had ik daar een negatief beeld over. Ik had het gevoel dat deze mensen enerzijds zelf minder betrokken waren en anderzijds ook minder betrokken werden door het bedrijf bij diverse zaken. Daarnaast had ik het idee dat ze daardoor minder kennis hadden over de fabriek. Desondanks heb ik toch de stap genomen om de werkwijze van Orcatech te gaan uitproberen. Ik had namelijk erg goede gesprekken bij Orcatech, er werd goed geluisterd naar me in de gesprekken en er hing een positieve informele sfeer, wat ik prettig vind. Het leuke is eigenlijk dat mijn beeld over detacheren niet klopte en uiteindelijk dus tegenovergesteld blijkt te zijn. Via Orcatech krijg ik de mogelijkheid om bij diverse opdrachtgevers aan de slag te gaan. Ik heb gemerkt dat ik het heel prettig vind om te weten dat ik verschillende mogelijkheden heb. Samen kijken we naar welke opdrachten het beste bij mijn wensen aansluiten.

Voorheen had ik het idee dat als je bij een detacheerder in dienst komt dat zij dan een opdracht uitkiezen en je hier verplichten te gaan werken. Zo is het bij Orcatech totaal niet. Ik heb zelf de vrijheid om keuzes te maken. Waar wil ik wel naartoe, waar wil ik niet naartoe? Voordat mijn eerste opdracht startte ben ik bij vier opdrachtgevers op gesprek geweest waarbij ik bij de eerste twee opdrachtgevers geen klik had. Dat werd hartstikke goed ontvangen. Het was geen enkel probleem. Er werd heel goed met mij meegedacht in hetgeen wat wél goed bij mij zou kunnen passen. Ik kan daar eigenlijk alleen maar positief over zijn als ik hierop terugkijk.

Wat zijn volgens jou de voordelen van Orcatech?
“Het is een werkgever die mij zekerheid biedt. Wanneer het bij een opdrachtgever toch niet helemaal loopt zoals verwacht of wanneer er onrust heerst, heb ik de zekerheid dat ik altijd kan terugvallen op Orcatech. Zij zijn tenslotte mijn werkgever (én vangnet) en niet de opdrachtgever. Als er iets zou gebeuren dan kan ik samen met mijn collega’s van Orcatech op zoek gaan naar een nieuwe opdracht. Dit ervaar ik als prettig en geeft mij een rustgevend gevoel. Daarnaast werk ik oprecht heel prettig samen met mijn collega's van Orcatech. Ik heb een goede band met ze. Ze zijn heel professioneel en staan altijd voor mij klaar.

Met welke opdracht ben je momenteel bezig?
“Ik ben kortgeleden aan een nieuwe opdracht als Maintenance Engineer bij Avantium op het Brightlands Chemelot terrein gestart. Avantium is een toonaangevend chemisch technologiebedrijf en een koploper op het gebied van renewable chemistry. Ik vind het echt waanzinnig cool dat ik hier heb mogen starten. Ik merk al dat het écht goed bij mij past en ik krijg er veel energie van. Ik heb ook het gevoel dat ik bijdraag aan iets heel belangrijks op dit moment. Het is een pilot plant waar veel onderzoek wordt gedaan. Het is de bedoeling dat ik straks situaties die ze in de productiefabriek tegen gaan komen hier ga nabootsen. Ik ga bijvoorbeeld als het ware bewust processen laten crashen om daarvan te leren. Dat is een heel cool aspect hiervan. Daarnaast moeten er de komende periode nog veel nieuwe dingen worden opgezet op het gebied van maintenance. Een aantal zaken staan nog in de kinderschoenen. Dit vind ik dus heel tof. Ik houd van pionieren en zaken nieuw opzetten. Dit heb ik in het verleden ook gedaan en ik merk dat ik daar veel energie van krijg. Ik ben iemand die graag op de werkvloer bezig is en ook wel wat know-how heeft van hoe een fabriek in elkaar steekt. Ik vind het ook fijn dat ik niet de hele dag achter mijn bureau op het kantoor zit, maar ook de mogelijkheid krijg om bepaalde dingen in de praktijk te brengen.

Orcatech heeft goed geluisterd naar hetgeen wat ik belangrijk vind en dit weten te vertalen in een gave opdracht. Daarnaast krijg ik veel vrijheid van Vincent (Operations Manager Avantium) om mijn eigen weg te gaan vinden. Daarin heeft Martijn (Lead Recruitment Consultant) ook een grote rol gespeeld. Het grappige is dat ik af en toe het gevoel heb dat Orcatech mij beter kent dan ik mezelf ken. Ik heb het gevoel dat ze soms nog beter weten wat goed voor me is dan dat ik dat zelf weet. Martijn heeft hier ook een grote rol in gespeeld. Hij heeft hier ook een hele goede feeling voor.

Waarom vind je de opdracht bij Avantium zo uitdagend?
“Tegenwoordig komen we in aanraking met enorme hoeveelheden plastic afval wat bijvoorbeeld in de oceanen terechtkomt. Het meeste plastic wordt bovendien van aardolie gemaakt. Avantium heeft een proces ontwikkeld waarbij natuurlijke suiker uit planten wordt gebruikt om het plastic PEF te maken. Het is gewoon de suiker die je thuis ook op tafel hebt staan, erg tof. Door PEF van suiker te maken in plaats van aardolie wordt veel CO2 bespaard. Bovendien breekt Avantium’s PEF honderd keer sneller af dan een normale plastic PET-fles.

Dit is dus echt de toekomst in de chemie, kijkend naar de plastic productie. Dit maakt mij erg enthousiast. Ik heb namelijk ook een kleine zeven jaar in een plastic fabriek gewerkt, waarin enorme hoeveelheden plastic op basis van aardolie worden geproduceerd. Destijds had ik al het idee dat het niet houdbaar is op deze manier, om dan nu aan de andere kant van het spectrum te zitten is dan ook weer erg bijzonder. Bij Avantium kom ik een hele hoop innovatieve technologieën tegen. Dit maakt het werk erg interessant en uitdagend.

Dus je bent blij met je plek bij Orcatech?
“Mijn algemene beeld van detacheerders is drastisch veranderd nadat ik met Orcatech in aanraking ben gekomen. Orcatech presenteert zich fundamenteel anders en dit is ook gebleken. Het is een werkgever die altijd voor mij klaarstaat en mijn wensen vooropstelt. Daarnaast is het een werkgever met goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Gedurende mijn eerste periode ben ik al meermaals verrast met leuke presentjes en gezellige Q-meetings. Ook met het indexeren waren zij er vroeg bij, allemaal zaken die bijdragen aan werkgeluk. Orcatech heeft mij op alle vlakken verrast en zij hebben met mij een zeer tevreden medewerker in dienst."


wie zijn onze smart tech engineers?

It starts with human intelligence

Orcatech engineers zijn intelligent, gedreven door ambitie en altijd hongerig naar meer. Daarnaast opereren ze het best in communities. Alleen zijn ze slim, maar samen zijn ze briljant.

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Make some noise

Heb je vragen over een specifieke vacature? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om samen te gaan werken? Blijf daar niet te lang mee rondlopen, maar stel ze direct.