Martijn van der Vis

Naam: Martijn van der Vis
Functie: Process Engineer
Woonplaats: Vlijmen
Werkzaam bij Orcatech sinds: juli 2023

Kun je jezelf even voorstellen?
Ik ben Martijn van der Vis, 31 jaar, en ik werk nu bijna een jaar bij Orcatech. Mijn eerste opdracht duurde twee maanden, en daarna ben ik aan de slag gegaan bij Bredabest B.V. in Raamsdonkveer. Daar zit ik nu zo'n negen maanden.

Wat voor achtergrond heb je?
Ik heb Levensmiddelentechnologie gestudeerd aan de Wageningen Universiteit, met een Master in Procesengineering, specifiek in de foodsector. Daarna ben ik de technische kant opgegaan, voornamelijk in de zuivelindustrie, met een focus op installatiebouw. Via een korte tussenstap in de foodindustrie ben ik uiteindelijk bij Orcatech terechtgekomen.

Kun je iets meer vertellen over je huidige opdracht?
Momenteel werk ik bij Bredabest, een bedrijf dat zich specialiseert in de verwerking van pinda’s. Ze maken pindakaas, van kleine potjes tot grote vaten voor gebruik in satésaus, koekjes en zelfs ijs. Ik werk daar als process engineer en zorg ervoor dat het machinepark optimaal functioneert. Ik ben een van de eerste engineers, dus er liggen heel veel kansen op het gebied van procesoptimalisatie.

Hoe ben je met Orcatech in contact gekomen?
Tijdens mijn vakantie kreeg ik een berichtje via LinkedIn van iemand van Orcatech. In de auto terug van het vliegveld naar huis heb ik contact opgenomen, en zo is het balletje gaan rollen.

Hoe heb je de sollicitatieprocedure bij Orcatech ervaren?
Die vond ik eigenlijk heel prettig. Het voelde bijna onrealistisch voor mezelf, vooral de voorwaarden dat ik salaris zou blijven ontvangen, ook als ik niet direct geplaatst zou worden. Ik dacht eerst: "Is dit te mooi om waar te zijn?" Maar het bleek allemaal te kloppen. De gesprekken verliepen ook heel fijn, en ik ging er steeds met een goed gevoel vandaan.

Naast je opdracht bij Bredabest mag je ook meedenken over de visie van Orcatech. Hoe vind je dat?
Dat vind ik erg leuk om te doen. Het begon tijdens een bijeenkomst waarin ik veel inbreng had en mijn mening duidelijk naar voren kwam. Orcatech heeft dat direct opgepikt en gevraagd of ik wilde meedenken. Ik denk dat het belangrijk is voor Orcatech om te weten wat hun engineers drijft en wat hen motiveert om voor Orcatech te werken. Voor mij is het ook een vorm van zelfontwikkeling, wat ik erg waardeer.

Wat is volgens jou de toegevoegde waarde van Orcatech?
Het is lastig om precies onder woorden te brengen, omdat het voor mij vooral een gevoel is. Voor ik bij Orcatech kwam, had ik niet het idee dat er echt naar mij omgekeken werd bij eerdere werkgevers. Hier voel ik dat er voor mij wordt gezorgd en dat er aandacht voor me is, zowel op werkgebied als persoonlijk. Orcatech heeft me echt geholpen van een vervelende werksituatie naar een fijne werkplek te gaan, en dat heeft ook een positief effect op mijn privéleven.

Kun je omschrijven hoe Orcatech voor jou zorgt?
Orcatech voelt heel goed aan hoe ik als persoon in elkaar zit. Ik ben best assertief en heb een paar keer gebeld met ideeën over wat ik wilde doen. Het antwoord was eigenlijk altijd: "Prima, dit zijn de mogelijkheden, kijk hier eens." Het voelt alsof ze me echt begrijpen en ondersteunen in wat ik nodig heb. En als ik iets nodig heb, wordt het geregeld.

Speelt opleiding daarbij ook een rol?
Zeker. Toen ik tussen mijn eerste en tweede opdracht zat, merkte ik dat veel vacatures vroegen om kennis van Lean Six Sigma. Ik had die kennis nog niet, dus toen ik dat aangaf bij Sam, werd ik direct aangemoedigd om eens te kijken naar de cursussen op GoodHabitz. Het werd zo makkelijk geregeld; ik kon gewoon beginnen. Dat gevoel dat er altijd mogelijkheden zijn voor ontwikkeling, zonder beperkingen, vind ik erg prettig.

Hoe ging Orcatech om met de minder goede ervaring bij je eerste opdracht?
Toen het niet lekker liep bij mijn eerste opdracht, zat ik er zelf ook behoorlijk mee. Ik dacht: wat nu? Niet alleen voor mezelf, maar ook voor Orcatech. Maar na het gesprek met jullie in Eindhoven voelde ik me meteen gerustgesteld. Sam belde me na een vervelend gesprek met de opdrachtgever en stelde me gerust: “Het komt goed, linksom of rechtsom.” Dat zorgde ervoor dat ik me minder zorgen maakte over het weekend. Het gaf me het gevoel dat jullie achter me stonden en dat alles opgelost zou worden.

Zie je Orcatech als een vangnet in zulke situaties?
Ja, absoluut. Toen het niet goed ging, voelde ik echt dat jullie er voor me waren. Het was een teamgevoel, ondanks dat jullie op afstand zitten en we elkaar niet dagelijks zien. Het was fijn om te weten dat ik op jullie kon rekenen.

Zou Orcatech iets beter kunnen doen in zulke situaties?
In mijn geval denk ik niet dat er veel anders had gekund. Wat ik wel heb geleerd, is dat één kennismakingsgesprek bij een opdrachtgever soms te weinig is. Bij mijn eerste opdracht had ik maar één gesprek voordat ik werd geplaatst, en dat had achteraf misschien anders gemoeten. Bij Bredabest heb ik zelf aangegeven dat ik graag een tweede gesprek wilde, en dat bleek een goede keuze. Misschien kan Orcatech dat in de toekomst meer stimuleren, vooral bij opdrachtgevers waar enige twijfel bestaat.

Wat zou je toekomstige collega’s bij Orcatech willen meegeven?
Wees niet bang om contact op te nemen met het kantoorpersoneel als je een probleem hebt of je wilt ontwikkelen. Ze zien je niet dagelijks, maar ze zijn er wel voor je. Als je ergens mee zit, bel gewoon. Het ergste wat kan gebeuren, is dat ze je een goed gevoel geven dat het allemaal goed komt. Ze doen echt hun uiterste best om je te ondersteunen, of het nu gaat om je ontwikkeling of een opdracht die niet goed loopt.

wie zijn onze smart tech engineers?

It starts with human intelligence

Orcatech engineers zijn intelligent, gedreven door ambitie en altijd hongerig naar meer. Daarnaast opereren ze het best in communities. Alleen zijn ze slim, maar samen zijn ze briljant.

AAN DE SLAG ALS ENGINEER?

Jump on the next wave

Op zoek naar een technische baan in de high-tech industrie? Solliciteer bij Orcatech en werk aan projecten die jouw carrière vooruithelpen!