John Meessen

Naam: John Meessen
Functie: Werkvoorbereider 
Woonplaats: Kerkrade
Werkzaam bij Orcatech sinds: 1 februari 2022 
Onze Smart Tech Engineer John Meessen heeft een brede waaier aan hobby's, van lezen tot klussen en het bespelen van elektrische gitaren. In dit verhaal vertelt John over zijn professionele reis, van zijn werkervaring in verschillende sectoren tot zijn huidige rol als werkvoorbereider bij Sappi. Ook vertelt hij meer over zijn ervaringen met Orcatech.

Wil je jezelf voorstellen?
“Mijn naam is John Meessen, ik ben 57 jaar oud en ik woon in Kerkrade. Ik ben al 31 jaar getrouwd en heb een dochter van 24 jaar. Mijn opleiding was elektrotechniek (LTS en MTS), en daarmee ben ik begonnen als storings- en onderhoudsmonteur bij een textielfabriek. Ik heb een brede interesse als het gaat om hobby's. Ik lees veel, ben thuis vaak bezig met klussen, en anderhalf jaar geleden heb ik een elektrische gitaar aangeschaft, hoewel ik er momenteel minder gebruik van maak. Eigenlijk heb ik behoefte aan een akoestische gitaar. In het verleden heb ik ook veel verschillende sporten beoefend, zoals wedstrijdzwemmen, vechtsporten en paardrijden, maar sinds de coronatijd is dat aanzienlijk verminderd. Verder was ik enige tijd betrokken bij het hockeyen toen mijn dochter in een team zat. Zelf heb ik nooit gehockeyd, maar ik vervulde eigenlijk de rol van assistent-coach, en dat vond ik erg leuk om te doen.”

Je hebt al veel ervaring opgedaan. Wat heb je allemaal gedaan?
"Ik heb elf jaar lang in een textielfabriek gewerkt, totdat het failliet ging. Daarna heb ik anderhalf jaar als werkvoorbereider bij een ingenieursbureau aan verschillende projecten gewerkt. Op een gegeven moment vroeg een voormalige collega of ik interesse had om als elektricien te werken bij Sofine Foods, een bedrijf dat zich richt op vleesvervangers op basis van soja. Ik besloot gewoon langs te gaan en uiteindelijk werd ik aangenomen. Toen was er ook veel vraag naar personeel. Ik heb uiteindelijk 21 jaar bij Sofine Foods gewerkt. Ik zou kunnen zeggen dat Sofine Foods voor monteurs een soort speeltuin is, omdat ik hier mijn vaardigheden en kennis tijdens het werk heb kunnen ontwikkelen. Nu werk ik sinds anderhalf jaar voor Orcatech bij Sappi in Maastricht."

Wat doe je bij Sappi?
"Bij Sappi vervul ik de rol van werkvoorbereider. In deze functie draag ik de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van de machines. Dit houdt in dat ik meldingen ontvang die diverse betekenissen kunnen hebben, zoals storingen in machines. Het is aan mij en mijn collega's om deze storingen te verhelpen. Vaak vereist dit het bestellen van onderdelen, het plannen van monteurs en het omgaan met kostenaspecten. Daarnaast vind ik het ook waardevol om deel te nemen aan storingsdiensten op locatie, wat me meer inzicht geeft in de praktijk bij Sappi. Werken bij Sappi geeft me voldoening, omdat ik vaak moet multitasken. Terwijl ik aan mijn bureau werk, komen er regelmatig mensen langs met vragen of opmerkingen, wat betekent dat ik mijn eigen werk moet onderbreken en later weer moet oppakken. Aan het einde van de dag heb ik vaak het gevoel dat ik een positief verschil heb gemaakt."

Hoe kwam je in aanraking met Orcatech?
"Na 21 jaar als elektromonteur te hebben gewerkt, begon ik te overwegen welke nieuwe mogelijkheden er waren voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Enkele voormalige collega's hadden via Orcatech nieuwe kansen gevonden, dus besloot ik hetzelfde te proberen. Ik zag een advertentie van Indeed op televisie en besloot op hun website te kijken. Daar stuitte ik op een algemene vacature bij Orcatech en besloot gewoon te solliciteren. Binnen tien minuten ontving ik een e-mail met het onderwerp 'Beet', en dat gaf me meteen een positief gevoel. Zo begon het allemaal. Op de dag van het kennismakingsgesprek was ik enigszins nerveus, maar die zenuwen verdwenen snel toen we begonnen te praten en er zelfs een opmerking werd gemaakt over dialect. Het werd een prettig gesprek waarin ik het gevoel kreeg begrepen te worden."

Je bent anderhalf jaar in dienst. Hoe heb je je tijd bij Orcatech tot dusver ervaren?
"Toen ik bij Orcatech begon, had ik aanvankelijk het beeld van een traditioneel 'detacheerbureau'. Nu beschouw ik Orcatech echt als mijn eigen werkgever. Het is niet zo van 'ga daar maar zitten, en doei', maar er is oprechte interesse in mij vanuit Orcatech. De banden die ik heb opgebouwd met collega's zorgen ervoor dat ik me echt verbonden voel met het bedrijf. Ze organiseren regelmatig leuke evenementen waarbij je andere engineers kunt ontmoeten die ook voor Orcatech werken. Naast de aangename aspecten van het werk is er ook een solide professionele basis waarop je kunt vertrouwen."

Dus voorlopig blijf je nog wel even?
Jazeker!

wie zijn onze smart tech engineers?

It starts with human intelligence

Orcatech engineers zijn intelligent, gedreven door ambitie en altijd hongerig naar meer. Daarnaast opereren ze het best in communities. Alleen zijn ze slim, maar samen zijn ze briljant.

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Make some noise

Heb je vragen over een specifieke vacature? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om samen te gaan werken? Blijf daar niet te lang mee rondlopen, maar stel ze direct.