Damian Goessens

Naam: Damian Goessens
Functie: Proces Engineer
Woonplaats: Hoensbroek
Werkzaam bij Orcatech sinds: 1 oktober 2022
Damian Goessens is 22 jaar jong en in 2022 afgestudeerd aan de Technische Bedrijfskunde Hogeschool Zuyd. Ooit had hij een bijbaantje in een fabriek en dacht: hier lopen toch een aantal zaken niet goed, misschien zou het wel anders kunnen? Zo is hij in zijn studie gerold en nu is hij via Orcatech aan de slag als proces engineer. Wat houdt zijn werk precies in en waarom koos hij voor Orcatech? We vroegen het hem!

Wat was doorslaggevend om voor Orcatech te kiezen?
“Toen ik net afgestudeerd was en ging solliciteren, kwam Orcatech op mijn pad. De eerste ontmoeting verliep heel open en eerlijk en zo ben ik zelf ook. Van project naar project kunnen groeien en ook steeds grotere projecten, dat sprak me heel erg aan en maakte de keuze voor Orcatech eigenlijk heel logisch.”

Kan je iets vertellen over je opleiding?
“Technische bedrijfskunde is een brede opleiding. Mijn eerste stage tijdens de opleiding had te maken met supply chain. Daar had ik bewust voor gekozen om te kijken of dat wat voor mij was en dat bleek niet zo te zijn. Ik kwam erachter dat ik liever de voorkeur geef aan de combinatie mens en techniek. Voor mijn afstudeerstage ben ik heel vroeg begonnen met zoeken, ik had wel zes of zeven opties waarvoor ik een volledige stageopdracht had klaarliggen. Uiteindelijk heb ik de beste gekozen: bij Nedlin in Elsloo mocht ik bij de technische dienst een onderhoudsmanagementsysteem implementeren, vanuit de oude naar de nieuwe fabriek. Ik heb veel met mensen gesproken om te bepalen hoe we dit het beste aan konden pakken. Dit was een erg interessante opdracht.”

Hoe is je eerste ervaring met Orcatech?
“Ik vind de ambitie van Orcatech om de beste werkgever te worden heel mooi. Daar kun je alleen maar samen naar toe groeien. Ze staan heel erg open voor feedback. Dat was in het eerste gesprek al duidelijk. Ik mag een steentje bijdragen aan de ambitie van Orcatech, en zij dragen ook een steentje bij aan mijn ontwikkeling en mijn toekomst. Zo vullen we elkaar heel mooi aan.”

Wat maakt dat je nu al op je plek zit?
“Ik ben op 1 oktober in dienst getreden bij Orcatech en 3 weken later kon ik bij Sappi aan de slag. Het feit dat ze je in dienst nemen en daarna op zoek gaan naar een opdracht, daar spreekt vertrouwen uit. Mijn droom is om zoveel mogelijk te leren op technisch vlak bij veel fabrieken en daarna wil ik een eigen consultancybureau starten. Daar zijn ze van op de hoogte bij Orcatech en zij steunen mij daar ook in. Ik heb afgelopen week te horen gekregen dat ik een vast contract krijg en dat maakt ook dat je goed op je plek zit en je prettig voelt bij je werkgever.”

Wat doe je precies bij je opdrachtgever?
“Sappi is een pulp- en papierfabriek waar diverse papiersoorten gemaakt worden. Daar komt heel veel bij kijken binnen de technische dienst om die gigantische rollen papier te hijsen met liften, takels en kranen. Samen met mijn manager kijken we naar manieren om dit proces te verbeteren en het toekomstbestendig te maken. De fabriek dateert uit de jaren zestig, dus er zijn heel wat verouderde onderdelen. Maar nu zijn we op de goede weg, ook wat de cultuur betreft. Om een voorbeeld te geven: inspecteurs werden in de fabriek voorheen aan hun lot overgelaten en werden gezien als externen, maar nu zien we elkaar meer als partner en voorzien zij ons van advies. Ander voorbeeld: in de fabriek hangen balken waar we aan mogen hijsen met een takel, maar die staan niet op tekening en de lijst is onvolledig. Dat ben ik de afgelopen drie maanden aan het inventariseren geweest om in de toekomst anders te gaan doen.”

“Elke dag praat ik met collega’s over waar we mee bezig zijn. Laatst mailde een monteur mij een paar foto’s door met daarop een hijsbalk die ergens achter hing met de vraag of we die ook gezien hadden. Mensen gaan echt met je meedenken.”

Zou je Orcatech aanbevelen bij andere (junior) engineers?
“Als je in de industriële sector wilt werken, kun je via Orcatech veel ervaring opdoen en kijken wat je hierin het meest aanspreekt. Je gaat ook samen op zoek naar een opdracht die passend is voor jou. Als het toch niet past, ga je weer een andere opdracht doen. Ik ben heel breed opgeleid, maar specifieke kennis over bijvoorbeeld kranen ontbrak tijdens de opleiding. Ik ben nu heel vakspecifiek kennis aan het ontwikkelen op dit gebied en dat vind ik ook een heel groot pluspunt. Ik zou om die reden Orcatech zeker aanbevelen, vooral bij andere junioren die nu nog niet goed weten waar ze precies willen gaan werken.”

wie zijn onze smart tech engineers?

It starts with human intelligence

Orcatech engineers zijn intelligent, gedreven door ambitie en altijd hongerig naar meer. Daarnaast opereren ze het best in communities. Alleen zijn ze slim, maar samen zijn ze briljant.

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Make some noise

Heb je vragen over een specifieke vacature? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om samen te gaan werken? Blijf daar niet te lang mee rondlopen, maar stel ze direct.