Welke vaardigheden en ervaring zijn vereist voor een industrial automation engineer vacature en hoe kan ik mij hierop voorbereiden?

Ben jij op zoek naar een baan als industrial automation engineer en wil jij weten naar welke vaardigheden en ervaring het meest gekeken wordt door werkgevers? Dan ben jij bij Orcatech aan het juiste adres, want wij vertellen jou hier graag meer over. Binnen de techniek zijn er veel werkgevers op zoek naar jou. De rol biedt veel mogelijkheden tot verdere ontwikkeling en groei. Het is een functie waar specifieke vaardigheden en ervaring de sleutel zijn tot jouw succes.
Om te begrijpen wat voor benodigde ervaring vereist is om succes te behalen moeten we eerst weten wat een industrial automation engineer precies doet. Logischerwijs werkt deze natuurlijk in de industriële automatisering. De industrial automation engineer is verantwoordelijk voor het ontwerpen, implementeren en onderhouden van geautomatiseerde productieprocessen en systemen in industriële omgevingen. In de meeste gevallen gaat het dan om robots, computers en software om ervoor te zorgen dat het productieproces gestroomlijnd verloopt en constant geoptimaliseerd wordt. Zo zul je bijvoorbeeld gaan werken aan in-house ontwikkelde applicaties, systemen lay-out, single line diagrams of bijvoorbeeld externe vraagstukken van klanten. Daarnaast kun je jezelf ook bezighouden met het realiseren van technische hoogwaardige en betrouwbare oplossingen voor besturings- en automatiseringssystemen. Om te beginnen zullen we eerst bespreken welke industrial automation engineer vaardigheden jij nodig gaat hebben.

Technische vaardigheden

Het klinkt natuurlijk redelijk vanzelfsprekend, maar je moet over de juiste technische vaardigheden beschikken. Hieronder vind je een aantal van de meest belangrijke technische vaardigheden die jij zal moeten gebruiken tijdens je werk:

Programmeervaardigheden

Om geautomatiseerde productieprocessen te kunnen ontwerpen en onderhouden moet je kennis hebben van programmeertalen. De meest gebruikte hierin zijn Python, C++ en Java. Kennis hiervan is dan ook essentieel. Daarnaast is het ook erg belangrijk dat je kennis hebt van SCADA-systemen en PLC-programmering.

Kennis van elektronica en elektriciteit

Elke werkgever gaat jouw kennis over elektronica en elektriciteit testen. Dit zijn uiteraard erg belangrijke onderwerpen wanneer je machines en systemen wilt gaan ontwerpen, onderhouden en optimaliseren.

Industriële netwerken

Ethernet, ControlNet, DeviceNet, het is van groot belang dat jij kennis hebt van industriële netwerken. Zo zul jij bijvoorbeeld ook netwerk lay-out tekeningen moeten gaan leren lezen en maken. Deze netwerken en de technische specificaties hiervan zul jij dus tot in de puntjes moeten gaan leren kennen, zodat je geautomatiseerde productieprocessen kunt gaan ontwerpen en onderhouden.

Je moet goed zijn in problemen oplossen

Het is een van je hoofdtaken: problemen oplossen. Als industrial automation engineer is het van belang dat je niet alleen problemen weet te herkennen, maar juist hoe je deze creatief kunt gaan oplossen. Zo moet je bijvoorbeeld soms goed kijken naar paneel lay-out tekeningen om te kunnen achterhalen waar mogelijke problemen kunnen zitten. Hieronder sommen wij enkele van de probleemoplossende vaardigheden die van jou verwacht worden:

Analytisch denken

Om een probleem op te lossen, zul je eerst goed moeten zijn in het analyseren. Vanuit analyse ontdek jij problemen en zodoende kun jij oplossingen bedenken om bijvoorbeeld het productieproces te gaan optimaliseren.

Troubleshooting

Naast een analytische aanpak om een probleem te herkennen zul je ook goed moeten zijn in troubleshooting. Soms gaat het niet om optimaliseren van hele systemen, maar moet er gewoon even een probleem opgelost worden. Jij moet in staat zijn dit snel te vinden en vervolgens op te lossen.

Kritisch denken

Omdat het productieproces mede afhangt van (onder andere) jouw werk is het heel belangrijk dat je leert kritisch na te denken. Snel en efficiënt beslissingen nemen wordt bijna dagelijks van je verwacht.

Welke soft skills ga je nodig hebben?

Natuurlijk is het super belangrijk dat je technische vaardigheden voldoen aan de eisen, maar je doet je werk nooit alleen. Daarom is het ook erg belangrijk dat jij bepaalde soft skills bezit of gaat ontwikkelen om succesvol te gaan worden:

Sterke communicatieve vaardigheden

Je moet in staat zijn om effectief te communiceren met andere leden van het team en klanten om ervoor te zorgen dat de geautomatiseerde systemen voldoen aan de behoeftes/wensen die gesteld worden aan het systeem.

Teamwork

Je kunt het niet alleen, je doet het altijd samen met een team. Daarom is de soft skill teamwork vaak ook een erg belangrijk onderdeel voor de functie. Samen met jouw teamleden (en lead engineer) moet je er namelijk voor gaan zorgen dat de geautomatiseerde systemen (steeds efficiënter) werken. Wij willen hierbij graag wel melden dat ondanks dat teamwork erg belangrijk is dat werkgevers ook een onafhankelijke werkhouding van jouw verwachten. Het is belangrijk dat jij onafhankelijk je werk kan doen binnen je team waar nodig.

Flexibiliteit

Voor een industrial automation engineer die werkt in productieprocessen is flexibiliteit mogelijk zelfs de allerbelangrijkste soft skill. Je moet in staat zijn om snel te reageren op veranderingen in het productieproces of eisen van de klant(en).

Het vermogen om problemen op te lossen

Wanneer je een productieproces gaat optimaliseren moet je in staat zijn om problemen op te lossen en creatieve oplossingen te bedenken.

Proactief zijn in je werk

Binnen jouw functie is het van belang dat jij constant bezig bent met proactieve werkzaamheden. Jouw werk is immers onder andere om te optimaliseren.

Nu je weet welke verschillende soorten vaardigheden jij allemaal gaat nodig hebben willen we je ook graag nog meer vertellen over welke ervaring binnen het werkveld gaat bijdragen aan succes behalen met jouw carrière.

Ervaring met industriële automatisering

Ervaring hebben met industriële automatisering is zonder enige twijfel een van de meest belangrijke factoren in het succesvol zijn of worden van een industrial automation engineer. Wij sommen voor jou de meest belangrijke op:

Ervaring met het ontwerpen van geautomatiseerde systemen

Hoe meer ervaring jij hebt met het ontwerpen van geautomatiseerde systemen hoe beter jij gaat worden in productieprocessen optimaliseren. Door ervaring op te bouwen zul jij al snel ergens mogelijkheden zien waar andere die niet kunnen zien.

Ervaring met het onderhouden van geautomatiseerde systemen

Naast het ontwerpen ben je ook verantwoordelijk voor het onderhouden. Het is daarom van groot belang dat je ervaring opdoet met het onderhouden van geautomatiseerde systemen om ervoor te zorgen dat ze ook blijven functioneren en efficiënt blijven werken.

Ervaring met het implementeren van geautomatiseerde systemen

Het kunnen ontwerpen is natuurlijk mooi, maar als het nooit tot implementeren komt zal er ook niks geoptimaliseerd worden. Daarom verwachten werknemers van jou dat je naast het kunnen ontwerpen en onderhouden ook ervaring hebt met het implementeren van je optimalisaties. Hierbij is het voldoen aan specifieke eisen belangrijk.

Kennis van productieprocessen

Doe zoveel mogelijk ervaring op met productieprocessen en verbreed constant je kennis hierover. Hoe meer jij weet van productieprocessen hoe beter je gaat worden in het ontwerpen en optimaliseren van productieprocessen.

Kennis van veiligheid en regelgeving

De wereld van techniek zit vol met regelgeving over veiligheid, en dat is meer dan terecht. Daarom wordt er van jou verwacht dat jij erg goede kennis hebt van veiligheid- en regelgeving. Alle geautomatiseerde systemen moeten veilig en volgens de regels werken. Deze regels veranderen nog wel eens, dus daarom is het van belang dat terwijl je ervaring opdoet in de rest van de aspecten van je werk dat je dit erg goed bijhoudt.

Industrial automation engineer bij Orcatech

Heb jij een afgeronde hbo-opleiding in de richting van mechatronica, elektroteh en/of heb jij de juiste ervaring om industrial automation engineer te gaan worden? Solliciteer direct op een van onze vacatures en wij komen graag zo snel mogelijk met jou in contact! Wij hebben niet alleen de meest uitdagende vacatures voor jou, maar je kunt er ook altijd vanuitgaan dat je de beste secundaire voorwaarden bij ons krijgt. Een marktconform salaris is daar altijd onderdeel van.

Veelgestelde vragen


Wat zijn de belangrijkste taken van een industrial automation engineer?

De belangrijkste taken voor een industrial automation engineer zijn het ontwerpen, implementeren en onderhouden van geautomatiseerde productieprocessen en systemen in een industriële omgeving.

Welke technische vaardigheden heeft een industrial automation engineer nodig?

De technische vaardigheden die het meest belangrijk zijn voor een industrial automation engineer zijn het beschikken over programmeervaardigheden, kennis van elektronica en elektriciteit en kennis van industriële netwerken.

Welke soft skills zijn belangrijk voor een industrial automation engineer?

Een aantal van de meest belangrijke soft skills zijn sterke communicatievaardigheden, flexibiliteit, teamwork, probleemoplossend vermogen en een pro-actieve houding.

Waar kan ik een baan vinden als industrial automation engineer?

Je kunt banen als industrial automation engineer vinden bij verschillende industriële bedrijven, zoals de maritieme industrie, machinebouw en productiebedrijven. Zo ga je met jouw diepgaande kennis misschien wel als lid projectteam werken aan innovatieve aanmeersystemen. Je kunt komen te werken in zowel een formele als informele werkomgeving. Vaak werk je met variabele werktijden.

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Make some noise

Heb je vragen over een specifieke vacature? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om samen te gaan werken? Blijf daar niet te lang mee rondlopen, maar stel ze direct.