Wat zijn de belangrijkste vaardigheden en competenties die nodig zijn voor een werkvoorbereider vacature en hoe kan ik deze ontwikkelen?

Wil jij graag aan de slag als werkvoorbereider? Maar weet je niet precies welke vaardigheden en benodigde competenties je hiervoor in jouw bezit moet hebben? Wij vertellen het jou graag!

Wat is een werkvoorbereider?

Een werkvoorbereider is verantwoordelijk voor het plannen en voorbereiden van werkzaamheden. Een werkvoorbereider moet incalculeren en inventariseren hoeveel materialen er moeten worden ingekocht. Daarnaast plant hij in wanneer medewerkers aan welke werkzaamheden werken. Ook maakt een werkvoorbereider werkinstructies en controleert/verbetert hij werktekeningen.

Als je gaat werken als werkvoorbereider heb je vaak een brede functie met veel afwisseling. Zo kun je als werkvoorbereider werkzaam zijn als technisch tekenaar, calculator of planner. Als werkvoorbereider zorg je er dus eigenlijk voor dat het proces vlekkeloos verloopt. Je zorgt er als werkvoorbereider voor dat planningen, werkinstructies en tekeningen allemaal in orde zijn.

Je kunt als werkvoorbereider in verschillende industrieën aan de slag. Zo zijn er banen als werkvoorbereider bouw, productie, fabricage en techniek.

Belangrijkste competenties om een werkvoorbereider vacature te vervullen

Werkvoorbereiders zijn dus verantwoordelijk voor het voorbereiden en plannen van complexe projecten en activiteiten. Een grote verantwoordelijkheid! Daarom moet je als werkvoorbereider beschikken over een aantal belangrijke competenties. Wij hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet:

Communicatie

Als werkvoorbereider werk je met veel mensen tegelijkertijd samen (klanten, opdrachtgevers en leveranciers van benodigde materialen). Jij bent een belangrijke schakel tussen de betrokken partijen. Daarom is goede communicatie key. Je moet goed luisteren om alle verwachtingen helder te krijgen en de planning te behalen.

Technische kennis

Een werkvoorbereider moet beschikken over technische kennis (techniek kennis) om het project goed te kunnen plannen. Dit kan technische kennis zijn van bijvoorbeeld elektronica, mechanica werktuigbouwkunde of een andere technische discipline.

Uitvoering plannen & planning

Goed kunnen plannen en organiseren zit in jouw bloed! Een werkvoorbereider moet in staat zijn om de benodigde middelen en tijd in te schatten voor het project. Je kunt commercieel handelen, organiseren van projecten doe je ook en je zorgt ervoor dat planningen door alle betrokken worden nagestreefd en dat alles soepel verloopt.

Analytisch en probleemoplossend vermogen

Een werkvoorbereider moet in staat zijn om problemen tijdig te identificeren en ze vervolgens ook op te lossen. Een werkvoorbereider moet creatief en oplossingsgericht denken om mogelijke obstakels de baas te zijn.

Werkvoorbereider vaardigheden en taken

Als werkvoorbereider voer je veel verschillende taken uit. We hebben voor je op een rijtje gezet welke taken er van jou worden verwacht en welke vaardigheden hiervoor benodigd zijn:

  • Het is belangrijk dat je technische tekeningen begrijpt en kan interpreteren, zodat je de benodigde materialen en middelen kan bestellen en de werkzaamheden kan plannen en coördineren. Je gaat aan de slag met het plannen van ontwerp- en tekenwerk, uittrekken van de benodigde materialen en het vaststellen van methoden voor montage.
  • Als werkvoorbereider ben je (mede)verantwoordelijk voor de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van de machines & installaties in de fabriek.
  • Het verzorgen van de administratieve taken behoort ook tot jouw takenpakket, zoals het aanmaken en beheren van projectdocumentatie en het bijhouden van budgetten. Dus administratieve vaardigheden komen ook goed van pas.
  • Je moet goede projectleider skills in huis hebben. Het plannen van benodigde vergunningen en middelen voor een project, zoals personeel, gereedschappen, machines, materialen en apparatuur ligt in jouw handen.
  • De proceskwaliteit bewaken behoort ook tot jouw taken. Dit doe je door te zorgen voor duidelijke instructies en procedures voor het uitvoeren van werkzaamheden, door het gebruik van gestandaardiseerde werkmethoden, door het identificeren en verminderen van verspilling in het proces en door het toepassen van lean principes en andere verbetermethoden.
  • Controlelijsten opstellen staat ook op jouw agenda. Door het opstellen van controlelijsten kan de werkvoorbereider ervoor zorgen dat alle noodzakelijke activiteiten worden uitgevoerd en dat alle benodigde stappen in het proces worden gevolgd. Dit kan helpen om fouten en defecten te voorkomen en de kwaliteit van het eindproduct te verbeteren
Beheers jij deze vaardigheden nog niet helemaal? Er zijn verschillende manieren om deze te ontwikkelen. Je kunt trainingen en cursussen volgen of praktijkervaring opdoen door stages te lopen. Het is ook belangrijk om up-to-date te blijven over de laatste ontwikkelingen in de (engineering) branche en jouw netwerk constant uit te breiden.

OPLEIDING OM WERKVOORBEREIDER TE WORDEN

Naast het beheersen van diverse vaardigheden en competenties is het natuurlijk ook belangrijk dat je eerst een opleiding in de juiste technische richting volgt. Werkvoorbereider vacatures beginnen vanaf mbo 4 niveau bij Orcatech. Je kunt mbo-opleidingen of hbo-opleidingen in de richting van werktuigbouwkunde, elektrotechniek, instrumentatie of vergelijkbaar volgen om de functie werkvoorbereider uit te kunnen gaan oefenen. Door het gehele land kun je een mbo-opleiding of hbo-opleiding voor werkvoorbereider volgen. Deze opleidingen zullen je helpen om het fundament te leggen voor het voorbereiden van projecten tot het coördineren van projecten. Bij Orcatech hebben we geen vacatures voor werkvoorbereider in de bouw of werkvoorbereider fabricage, omdat bij ons de focus ligt op engineering en techniek. Maar mocht je dit graag willen worden, kun je bijvoorbeeld een opleiding tot bouwkundig tekenaar (bouwkundig tekenaars) of werkvoorbereider bouw volgen.

Beschik jij over bovenstaande vaardigheden en competenties? Word dan werkvoorbereider bij Orcatech! Solliciteer direct via deze pagina.


Wat kunnen we voor jou betekenen?

Make some noise

Heb je vragen over een specifieke vacature? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om samen te gaan werken? Blijf daar niet te lang mee rondlopen, maar stel ze direct.