Wat is het gemiddelde salaris voor een Maintenance Engineer en hoeveel ervaring heb je nodig?

Ben je geïnteresseerd in een baan als Maintenance Engineer? Dan ben je waarschijnlijk benieuwd naar hoeveel ervaring je nodig hebt en wat je kunt verwachten als het gaat om het gemiddelde salaris. Wat doet een Maintenance Engineer, welke factoren hebben invloed op het salaris en hoeveel ervaring heb je nodig? We bespreken dit en meer in deze blog.

Wat doet een Maintenance Engineer?

Wat houdt het beroep Maintenance Engineer eigenlijk in en wat zijn de functie-eisen? Als Maintenance Engineer ben je verantwoordelijk voor de reparatie, het onderhoud en het beheer van machines en apparatuur binnen een organisatie. Je hebt een aansturende rol en verhelpt storingen om ervoor te zorgen dat alles efficiënt en soepel werkt.

Taken en verantwoordelijkheden

We bespreken hieronder een aantal van de belangrijkste taken van een Maintenance Engineer.
 • Je plant het preventief onderhoud en voert dit ook uit;
 • Je werkt samen met verschillende afdelingen voor het minimaliseren van de downtime;
 • Je lost reparaties en storingen op van apparatuur en machines;
 • Je optimaliseert systemen en processen;
 • Je installeert nieuwe apparatuur en beheert de technische voorraden.

Belangrijke vaardigheden en kwalificaties

Hieronder bespreken we belangrijke kwalificaties en vaardigheden die nodig zijn om succesvol te worden als Maintenance Engineer.
 • Je beschikt over goede samenwerkings- en communicatievaardigheden;
 • Je hebt aandacht voor detail en kunt analytisch denken;
 • Je bezit probleemoplossend vermogen en hebt sterke technische kennis;
 • Je hebt het vermogen om prioriteiten te stellen en onder druk te werken.

Verschillende soorten Maintenance Engineers

Als je Maintenance Engineer wilt worden, kun je jezelf specialiseren in verschillende vakgebieden. Welk vakgebied dit is, is afhankelijk van jouw achtergrond en interesse. Zo zijn er meerdere soorten Maintenance Engineers, zoals elektrische, mechanische en instrumentatie-engineers.

Het gemiddelde salaris Maintenance Engineer

Wat verdient een Maintenance Engineer? Het gemiddelde salaris binnen een Maintenance Engineer functie verschilt en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de industrie, de locatie en de bedrijfsgrootte.

Gemiddeld salaris op instapniveau

Wanneer je start als Junior Maintenance Engineer wil je natuurlijk weten wat je gaat verdienen. Je kunt rekening houden met een maandsalaris tussen de € 2.800,- en € 3.200,- bruto. Het is belangrijk om te vermelden dat jouw salaris dus afhankelijk is van de eerder genoemde factoren.

Gemiddeld salaris voor ervaren professionals

Als je meer ervaring opdoet binnen jouw functie, dan kun je ook een hoger salaris ontvangen. Een medior Maintenance Engineer kan tussen de € 3.500,- en € 5.500,- bruto verdienen per maand. Het hoogste salaris dat je kunt ontvangen als Senior Maintenance Engineer ligt rond de € 6.000,- bruto per maand. Dit bedrag is wel afhankelijk van de complexiteit van jouw functie en jouw expertise.

Factoren die van invloed zijn op het salaris

Bij het bepalen van het salaris voor de functie Maintenance Engineer, spelen verschillende factoren een grote rol. We bespreken hieronder een aantal van deze factoren.
 • Industrie: er zijn verschillen te zien in de salarissen tussen verschillende industrieën, zoals de voedingsmiddelenindustrie, de olie- en gasindustrie of de farmaceutische industrie.
 • Locatie: het salaris kan in sommige regio's hoger zijn vanwege hogere levenskosten of de grotere vraag naar professionals.
 • Bedrijfsgrootte: doorgaans kan een groter bedrijf een hoger salaris bieden dan een kleiner bedrijf.

Uurtarief versus jaarsalaris

Je kunt als Maintenance Engineer op uurbasis werken, maar ook een vast jaarsalaris verdienen. Gemiddeld ligt het uurtarief rond de € 13,- tot € 25,- per uur voor een Maintenance Engineer. Dit uurtarief is natuurlijk wel afhankelijk van de expertise en ervaring van een professional.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Veel bedrijven bieden naast het basissalaris ook secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals vakantiedagen, bonussen, ziektekostenverzekeringen en pensioenregelingen. Deze voordelen hebben vaak veel invloed op jouw totale compensatiepakket.

De invloed van ervaring op het salaris

Als Maintenance Engineer wordt jouw salaris ook beïnvloed door jouw werkervaring. Doorgaans geldt: hoe meer ervaring, hoe hoger jouw salaris.

Verwachte salarisgroei naarmate de ervaring toeneemt

Het salaris neemt in het algemeen toe wanneer je binnen jouw vakgebied meer ervaring opdoet. Zo kun je bijvoorbeeld als Maintenance Engineer met 5 tot 10 jaar werkervaring veel meer verdienen dan iemand die net start. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook doorgroeien naar een hogere positie, zoals Maintenance Manager, waarbij je vaak ook een hoger salaris ontvangt.

Vergelijking met andere technische beroepen

Over het algemeen ligt het salaris van Maintenance Engineers in lijn met het salaris van andere technische beroepen, zoals Elektrotechnisch Ingenieurs, Werktuigbouwkundig Ingenieurs en Procesengineers. De salarissen van deze technische beroepen kunnen ook variëren op basis van industrie, locatie en ervaring.

Specifieke voorbeelden van salarisschalen per ervaringsniveau

We geven hieronder enkele voorbeelden van hoe de salarisschalen voor de functie van Maintenance Engineer liggen.
 • Instapniveau: gemiddeld € 2.800,- tot € 3.200,- bruto per maand
 • 5 jaar ervaring: gemiddeld € 3.200,- tot € 4.300,- bruto per maand
 • 10 jaar ervaring: gemiddeld € 4.300,- tot € 5.500,- bruto per maand
 • 15+ jaar ervaring: gemiddeld € 5.500,- tot € 6.000,- bruto per maand of meer


Hoeveel ervaring heb je nodig om een Maintenance Engineer te worden?

Je weet nu wat een Maintenance Engineer verdient. We gaan nu kijken naar hoeveel ervaring nodig is voordat je gaat werken als Maintenance Engineer.

Opleidingseisen

Je hebt vaak een technische diploma nodig om te kunnen werken als Maintenance Engineer. Je kunt dus een mbo- of hbo-opleiding volgend op het gebied van elektrotechniek, werktuigbouwkunde of industriële techniek. Het kan zijn dat bedrijven bepaalde certificaten eisen, zoals een VCA-certificaat. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers.

Aanbevolen ervaringsniveaus voor verschillende rollen

Hoeveel werkervaring je nodig hebt, is afhankelijk van de rol en het niveau van de functie. We geven hieronder een aantal voorbeelden.
 • Instapniveau: meestal wordt voor een instapfunctie een technische diploma verwacht en 0 tot 2 jaar werkervaring binnen een vergelijkbare functie.
 • Middenkader: voor een functie binnen het middenkader wordt verwacht dat je 3 tot 7 jaar relevante werkervaring hebt en kunt bewijzen dat je succesvol bent in het managen van projecten.
 • Senior: je hebt voor een senior positie meestal 8+ jaar werkervaring nodig en daarbij beschik je over sterke leiderschapsvaardigheden en uitgebreide vakgerichte expertise.

Stage- en trainingsmogelijkheden

Je kunt op verschillende manieren werkervaring opdoen als Maintenance Engineer. Je kunt bijvoorbeeld overwegen om een traineeship of stage te volgen bij een relevant bedrijf. Op deze manier kun je jouw netwerk opbouwen en jouw praktische vaardigheden verbeteren. Deze ervaringen kunnen nuttig zijn wanneer je zoekt naar een nieuwe baan als Maintenance Engineer.

Overstappen vanuit andere technische beroepen

Wanneer je al werkervaring hebt binnen de technische sector, vanuit een rol als Werktuigbouwkundige of Procesengineer, kun je vaak eenvoudig overstappen naar een functie als Maintenance Engineer. De ervaring die je al hebt opgedaan kan er dan voor zorgen dat je je sneller aanpast aan jouw nieuwe rol.

Het belang van soft skills in het vakgebied

Wanneer je succesvol wilt worden als Maintenance Engineer is het ook belangrijk dat je beschikt over bepaalde soft skills. Een aantal essentiële vaardigheden zijn probleemoplossend vermogen, communicatievaardigheden en teamwork skills, zodat je effectief aan projecten kunt werken met collega's.

Tips om je carrière als Maintenance Engineer te bevorderen

Wanneer je als Maintenance Engineer jouw carrière wilt bevorderen, kun je verschillende stappen nemen. We bespreken hieronder een aantal tips die je kunt volgen om succesvol te worden als Maintenance Engineer.

Tip 1 - Netwerken en lidmaatschap van beroepsorganisaties

Je kunt lid worden van beroepsorganisaties, zoals de KIVI, om zo op de hoogte te blijven van alle trends en ontwikkelingen en om je netwerk verder uit te breiden.

Tip 2 - Aandachtspunten bij het zoeken naar een baan

Wanneer je gaat zoeken naar een baan is het van belang dat je rekening houdt met factoren als bedrijfsgrootte, locatie en industrie. Daarnaast moet je ook bedenken en overwegen wat voor soort werkomgeving en bedrijfscultuur jou het meest aanspreekt.

Tip 3 - Voortdurende educatie en certificeringen

Het is goed om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en technologieën binnen jouw vakgebied. Dit kun je doen door middel van mogelijke specialisaties, certificeringen en cursussen. Zo kun je bijvoorbeeld een cursus volgen in de richting van electrical engineering. Als je certificeringen behaalt en jezelf specialiseert, toon je toewijding aan jouw carrière en ontvang je mogelijk een hoger salaris en betere kansen.

Tip 4 - Het belang van praktische ervaring

Zorg ervoor dat je niet alleen een technische diploma op zak hebt, maar dat je ook genoeg praktische ervaring opdoet. Deze praktische ervaring helpt bij het ontwikkelen van jouw vaardigheden en het vergroten van jouw waarde als Maintenance Engineer.

Tip 5 - Hoe je jezelf onderscheidt van andere kandidaten

Je kunt jezelf op verschillende manieren onderscheiden van andere sollicitanten. Dit kun je onder andere doen door unieke ervaringen en vaardigheden te benadrukken op je CV en tijdens het sollicitatiegesprek. Daarnaast is het ook verstandig om te laten zien dat je een teamspeler bent, dat je complexe problemen op kunt lossen en dat je bereid bent om continu te blijven leren.

Conclusie

De ervaring die je nodig hebt en het salaris dat je ontvangt als Maintenance Engineer zijn afhankelijk van de industrie, locatie en bedrijfsgrootte. Doorgaans verdient een Junior Maintenance Engineer tussen de € 2.500,- en € 3.000,- bruto per maand. Een ervaren Maintenance Engineer kan een maandsalaris tussen de € 3.500,- en € 5.000,- bruto verdienen.

Wanneer je Maintenance Engineer wilt worden, heb je een aantal jaar werkervaring en een technisch diploma nodig. Door praktische ervaring op te doen, te investeren in jouw opleiding en soft skills te ontwikkelen, kun je mogelijk meer geld verdienen en jouw carrière bevorderen.

Hopelijk heeft deze blog je een beter beeld gegeven over de functie van Maintenance Engineer en het salaris van deze functie. We wensen je veel succes bij het behalen van jouw doelen binnen dit lonende en uitdagende vakgebied.

Wil je aan de slag als Maintenance Engineer bij Orcatech? Bekijk dan snel deze pagina

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Make some noise

Heb je vragen over een specifieke vacature? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om samen te gaan werken? Blijf daar niet te lang mee rondlopen, maar stel ze direct.