Wat is C++? Lees het bij Orcatech

Ontdek de wereld van C++ met Orcatech! In deze uitgebreide blog duiken we in de fascinerende geschiedenis, de essentiële verschillen met de C programmeertaal, en onthullen we de kracht achter C++. Van zijn objectgeoriënteerde capaciteiten tot de veelzijdige toepassingen, leer alles wat je moet weten over deze praktische programmeertaal. Start je avontuur in software engineering bij ons en ontdek hoe jij je carrière naar een hoger niveau kunt tillen.

WAT IS C++?

C++ is een krachtige programmeertaal die rond 1980 is ontwikkeld door Bjarne Stroustrup. Hij ontwikkelde de programmeertaal uit de frustratie dat de ene programmeertaal snel werkte en de ander over goede functies beschikte, maar nooit beiden tegelijkertijd. C++ is het antwoord op deze vraag. De programmeertaal wordt tot op de dag van vandaag nog steeds op grote schaal gebruikt.


Wat is het verschil met C++ en C programmeertaal?

  • De belangrijkste verschillen tussen C programmeertaal en C++ zijn als volgt:
  • Programmeertaal C is een procedureel georiënteerde taal is, terwijl C++ een objectgeoriënteerde programmeertaal is.
  • C ondersteunt alleen Pointers, terwijl C++ pointers en referenties ondersteunt.
  • C staat je niet toe om functie-overbelasting te gebruiken, C++ heeft deze functionaliteit wel.
  • C-taal volgt de Top-Down programmeerbenadering, terwijl C++ een bottom-up programmeerbenadering volgt.
  • Wat kun je met C++?

Wat kun je met C++?

Omdat C++ object georiënteerd is zijn er allerlei klassen, maar ook abstractie en overerfbaarheid mogelijk. C++. Ook heeft C++ een goede standard library met daarin data structure, algoritme en in- en output faciliteiten.

Deze gestructureerde programmeertaal leent zich daardoor voor een breed scala aan projecten. Ook als software engineer bij Orcatech ga je hiermee aan de slag. Wij hebben verschillende vacatures als C++ programmeur. Neem gelijk een kijkje!

Bekijk de vacatures direct


Vijf basis concepten van C++

C++ variabelen

Variabelen zijn de basis van iedere programmeertaal. Ze fungeren als opslag voor informatie die op een later moment aangevraagd kan worden. Door een unieke naam (identifier) toe te wijzen, kan deze informatie later opgevraagd worden.

C++ controlestructuren

Bij de uitvoering van een C++ programma, analyseert de compiler de code van boven naar beneden en van links naar rechts. Dit proces wordt de "codeflow" genoemd. Tijdens deze lineaire progressie kan de code punten bereiken waarop een beslissing noodzakelijk is. Dit is waar controlestructuren hun intrede doen.

Soms komt het programma op een 'beslissingspunt'. Op basis van vooraf vastgestelde regels kan het programma besluiten om naar een geheel ander segment van de code te springen, een bepaald deel meerdere keren te doorlopen, of zelfs grote delen over te slaan.

C++ datastructuren

Datastructuren in C++ zijn een manier om data op een georganiseerde manier op te slaan en te beheren, zodat we er efficiënt mee kunnen werken. Denk aan een boekenkast als een datastructuur: elk vak in de kast kan een boek bewaren, en je weet precies waar elk boek te vinden is als je het nodig hebt. In C++, hebben we verschillende "boekenkasten" voor verschillende soorten data.

C++ syntaxis

De syntaxis in C++ is vergelijkbaar met de grammatica van een taal: het is een set regels die bepaalt hoe je code moet schrijven zodat de compiler deze kan begrijpen en uitvoeren. Denk aan het als het schrijven van een recept; je moet de ingrediënten en instructies op een specifieke manier opschrijven, zodat iemand anders het gerecht exact kan namaken.

C++ hulpmiddelen

In C++ programmering zijn hulpmiddelen software-oplossingen die ontwikkelaars helpen efficiënter en effectiever te werken. Deze hulpmiddelen variëren van eenvoudige teksteditors tot complexe geïntegreerde ontwikkelomgevingen (IDE's).


De voor- en nadelen van C++

C++ is een van de beste programmeertalen voor het ontwikkelen van besturingssystemen en applicaties. Maar ook deze taal heeft zijn voor- en nadelen.

De voordelen van C++

C++-programma's draaien op verschillende besturingssystemen zonder grote wijzigingen aan de code, waardoor ontwikkelen voor meerdere platforms eenvoudig is in vergelijking tot andere programmeertalen.

De programmeertaal leent zich voor alles van het maken van games tot het bouwen van nieuwe besturingssystemen of complexe applicaties.

En omdat C++ wereldwijd door enorm veel software-engineers gebruikt wordt, is er veel kennis en hulp beschikbaar zodra je deze nodig hebt.

De nadelen van C++

Het kan best uitdagend zijn om C++ te leren. Je moet zelf veel controleren. Zo heb je bijvoorbeeld volledige controle over het geheugenbeheer. Dit geeft meer vrijheid, maar als je hier niet correct mee omgaat, kan dit problemen veroorzaken. Ook bestaan er binnen deze programmeertaal wat kwetsbaarheden, waardoor er altijd kleine beveiligingsrisico's blijven bestaan.


Jouw functie als software engineer C++ bij Orcatech

In de technische wereld gebruikt een groot deel van de software-engineers C++. Deze programmeertaal heeft bij programmeurs een voorkeur boven andere talen omdat het een zeer praktische programmeertaal is.

Als software engineer bij Orcatech ga je:
  • Beoordelen en co-specificeren van vereisten voor nieuwe en bestaande functies;
  • Ontwerpen en coderen van de software (C++ en OOD)
  • Implementatie en testen van de ontwikkelde softwarecodes.

Is programmeren jouw passie? Solliciteer bij Orcatech!

In vergelijking met andere programmeertalen is taal C++ de beste programmeertaal voor engineers. Is programmeren jouw passie en kan jij goed overweg met C++? Bij Orcatech zijn we hard op zoek naar specialisten zoals jij. We hebben uitdagingen voor software engineers van alle niveaus, dus neem direct een kijkje bij onze vacatures!

Vacatures software engineer


Veelgestelde vragen over C++

Wat is C++?

C++ is een veelzijdige en krachtige programmeertaal die ontwikkeld is door Bjarne Stroustrup in het begin van de jaren '80. Het combineert de efficiëntie en flexibiliteit van C met de voordelen van objectgeoriënteerd programmeren. C++ wordt wereldwijd gebruikt voor het ontwikkelen van software, games, real-time systemen en meer. De voorlopers van programmeertaal C en C++ zijn in historische volgorde als volgt: Fortran, Lisp, COBOL en BASIC.

Hoe verschilt C++ van C?

Het voornaamste verschil tussen C en C++ is dat C een procedureel georiënteerde taal is, terwijl C++ objectgeoriënteerd is. Dit betekent dat C++ ondersteuning biedt voor klassen en objecten, wat helpt bij het organiseren van complexe code. Daarnaast biedt C++ features zoals overloading van functies, referenties, en een uitgebreide standaardbibliotheek die niet aanwezig zijn in C.

Hoe kan ik een carrière starten als C++ programmeur?

Als jij een passie hebt voor code, dan ga je bij Orcatech een mooie carrière tegemoet. Bij ons vind je uitdagingen op junior tot en met senior niveau. Dus waar jij nu ook staat in jouw carrière, bekijk en solliciteer direct op onze onderstaande software engineer vacatures!

Bekijk onze vacatures

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Make some noise

Heb je vragen over een specifieke vacature? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om samen te gaan werken? Blijf daar niet te lang mee rondlopen, maar stel ze direct.