Van engineer naar projectmanager: hoe Bahaettin zijn carrière richting gaf via Orcatech
Bahaettin Aycicek (30) wist het zeker: “Ik wilde mijn technische achtergrond op een andere manier inzetten, en meer betekenen in klantcontact en het aansturen van projecten.” Na jaren ervaring als mechanical engineer was hij klaar voor een volgende stap. Via Orcatech kreeg hij de kans om zich volledig te storten op projectmanagement. Inmiddels is hij als projectmanager aan de slag bij Ancra Systems, waar hij verantwoordelijk is voor grote projecten op het gebied van automatische laad- en lossystemen.
De overstap naar projectmanagement
Na zo’n zeven jaar in de techniek begon het te kriebelen. “Ik ben begonnen als junior mechanical engineer en ben in korte tijd doorgegroeid naar een seniorrol”, vertelt Bahaettin. “Maar ik wilde graag meer in contact zijn met klanten, het overzicht bewaren, de verantwoordelijke taak van een projectmanager op me nemen. Daarom besloot ik mezelf open te stellen voor nieuwe kansen.”
Die kans kwam sneller dan verwacht: via LinkedIn kwam Orcatech in beeld. “Ik kende Orcatech al een beetje via Techsharks en had meteen een goed gevoel bij het eerste gesprek”, zegt hij. Op 1 oktober startte hij bij Orcatech én direct op zijn eerste opdracht bij Ancra Systems.
Tien projecten, miljoenenbudgetten
Bij Ancra Systems is hij nu werkzaam als projectmanager. In de praktijk betekent dit dat hij fulltime projectmanager is. Hij begeleidt projecten van allereerste offerte tot uiteindelijke oplevering. “Ik ben verantwoordelijk van A tot Z: van de financiën tot klantcontact, en van de technische specificaties tot de planning. Op dit moment beheer ik negen à tien projecten, met budgetten tot wel meer dan een miljoen.”
Eén van die projecten draait om een zogeheten chain track-systeem, waarbij vrachtwagens automatisch geladen worden via een geautomatiseerd transportsysteem. “Soms wordt dat gecombineerd met AGV’s of heftrucks. De chauffeur hoeft enkel een stekker aan te sluiten en op een knop te drukken – het laden verloopt volledig geautomatiseerd.”
Techniek blijft belangrijk
Hoewel hij nu vooral in een projectmanagementrol zit, blijft zijn technische achtergrond van grote waarde. “Ik spar veel met engineers en stel kritische vragen. Zo probeer ik met mijn ervaring bij te dragen aan verbeteringen.”
Ook zijn betrokkenheid bij systeemontwerp laat zien dat hij techniek en strategie goed weet te combineren. “We zijn nu bijvoorbeeld bezig met een project in Canada, waar het in januari min 20 graden Celsius was. Dat heeft natuurlijk invloed op het systeemontwerp.”
Groeien in communicatie en leiderschap
Wat hij vooral heeft geleerd in zijn eerste maanden? “Communicatie. Hoe breng je slecht nieuws, hoe stel je grenzen, hoe stuur je een team aan dat uit mensen bestaat die ouder zijn dan jij? Dat zijn allemaal skills waar ik enorm in ben gegroeid.”
Bij Orcatech krijgt hij hierin volop ondersteuning. “Mijn leidinggevende denkt goed met mij mee, maar ik krijg ook echt de ruimte om zelfstandig te worden in mijn rol. Dat past bij mij.”
Vrijheid én uitdaging
Wat hij waardeert aan werken bij Orcatech is de balans tussen vrijheid en begeleiding. “Ik heb de ruimte om mijn loopbaan te sturen en in de lead te zijn met betrekking tot de opdrachten die ik wil aangrijpen. En ik blijf mezelf ontwikkelen, zowel technisch als persoonlijk.”
Maar wat het voor hem écht uitdagend maakt is de diversiteit aan projecten en branches, zoals de foodindustrie. “Iedere klant, ieder project, heeft unieke vereisten. Dat zorgt voor veel afwisseling. Ik wil niet alleen maar met techniek bezig zijn, maar ook contact hebben met klanten en afdelingen.”
Met zijn technische kennis én zijn ambitie om projecten te leiden, laat Bahaettin zien hoe veelzijdig een carrière bij Orcatech kan zijn.