Tomaten plukken met ChatGPT

De omstreden ChatGPT blijft een onderwerp van discussie. De kunstmatige intelligentie, ontwikkeld door het bedrijf OpenAI, heeft de mogelijkheid om tekst te genereren op basis van verstrekte informatie. En het doet dit op een overtuigende manier. ChatGPT is niet alleen in staat om uitstekende gedichten, essays en boeken te schrijven, maar kan ook moeiteloos wetenschappelijke samenvattingen verzinnen en zelfs wetenschappelijke artikelen produceren die zo in een vakblad kunnen worden gepubliceerd. Het vermogen van ChatGPT om taal te begrijpen en te gebruiken is dus onbetwistbaar. Maar kan deze AI ook goed overweg met technische vraagstukken?
Onderzoekers van de Technische Universiteit Delft en de Technische Universiteit van Lausanne hebben zich gebogen over de vraag of ChatGPT in staat is om een robot te ontwerpen. Na deze uitdaging blijkt inderdaad dat de op kunstmatige intelligentie gebaseerde taalrobot daadwerkelijk in staat is om dit te doen. Een grote doorbraak in de wereld van de robotica. Bij deze eerste test heeft ChatGPT instructies gegeven voor de constructie van een tomatenplukmachine, die vervolgens werd gebouwd door ingenieurs. De machine bestaat uit vier grote wielen, een kastje met elektronica en een arm met drie gewrichten, waardoor de machine in alle richtingen kan bewegen. Aan het uiteinde van de arm bevindt zich een grijper om de tomaten voorzichtig van de plant te plukken.

De onderzoekers concludeerden uit het experiment dat de chatbot het ontwerpproces zowel op conceptueel als op technisch niveau kan begeleiden. Ze publiceerden deze week een verslag van het proces en de lessen die ze hebben geleerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Machine Intelligence. Ze volgden alle ontwerpbeslissingen van ChatGPT op. Zo hebben ze de grijper gemaakt van siliconen of rubber om te voorkomen dat de tomaten worden geplet, en ze hebben een dynamixel motor gebruikt omdat ChatGPT aangaf dat dit het meest geschikt was om de robot aan te drijven. Het voordeel van het gebruik van de chatbot was dat deze ook informatie aandroeg die buiten de expertise van de onderzoekers viel. Wel moesten de onderzoekers waakzaam blijven: ChatGPT is geen alwetendheid, maar eerder een geavanceerde zoekmachine die bestaande teksten van internet in begrijpelijke zinnen presenteert.

De rol van de ingenieurs

De inbreng van ChatGPT heeft ervoor gezorgd dat de rol van ingenieurs is verschoven van ontwerp naar de uitvoering van meer technische taken. In Nature Machine Intelligence wordt onderzoek gedaan naar de verschillende vormen van samenwerking tussen mensen en Large Language Models (LLM), waar ChatGPT onderdeel van is. In het meest extreme scenario levert AI alle input voor het robotontwerp en volgt de mens deze input blindelings op. Maar we zijn nog niet op dat punt aanbeland, en het is ook niet wenselijk. Large Language Models zoals ChatGPT kunnen misleidende informatie geven, omdat ze zijn ontworpen om het meest waarschijnlijke antwoord te geven. Dat antwoord moet dus altijd worden gecheckt. Feit blijft dat ChatGPT sowieso een waardevolle meedenker is.


Bronnen

ChatGPT ontwerpt eerste robot samen met TU Delft onderzoekers - Technisch Weekblad

Kan ChatGPT ook robots ontwerpen? Nederlandse onderzoekers zochten het uit - en dit is het resultaat! (scientias.nl)

Kan ChatGPT ook een robot ontwerpen, vroeg een Delftse promovendus zich af. Ja dus, en dat ziet er dan zo uit - NRC

ChatGPT ontwerpt zijn eerste robot | De Ingenieur

Bron afbeelding header:

Adrien Buttier / EPFL

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Make some noise

Heb je vragen over een specifieke vacature? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om samen te gaan werken? Blijf daar niet te lang mee rondlopen, maar stel ze direct.