Tips voor cv en sollicitatiebrief voor een automation engineer waarmee je gaat opvallen

De perfecte baan vinden als automation engineer is een uitdagend proces, dat is geen geheim. Om die perfecte baan te gaan vinden begint het allemaal bij je CV (curriculum vitae) en sollicitatiebrief. Dit wordt het eerste wat een potentiële werkgever over jou leest, dus daarom wil je hier al gelijk opvallen en goed laten zien wie jij bent en wat je kunt. Hieronder vind je alle tips die jij nodig gaat hebben om ervoor te zorgen dat jij tussen alle andere sollicitanten gaat opvallen.

Voorbereidingen voordat je begint

Als je een sterk CV en pakkende sollicitatiebrief wilt gaan schrijven is het belangrijk om je eerst goed voor te bereiden. Het is belangrijk dat je zowel de vacature als het bedrijf waar je gaat solliciteren goed begrijpt. Dit begint bij het onderzoeken van het bedrijf. Wat is hun bedrijfscultuur? Welke missie en waardes hebben ze? Aan wat voor soort projecten werken ze? Deze vragen wil je beantwoord hebben voordat je gaat beginnen, zodat je een goed beeld hebt van het bedrijf. Vervolgens ga je de vacature goed en aandachtig bekijken. Noteer hierbij de belangrijkste vaardigheden en andere functie-eisen die specifiek zijn voor de rol. Je wilt er namelijk voor zorgen dat zowel je CV als sollicitatiebrief aansluiten op al deze informatie. Dit gaat je kans op succes namelijk flink vergroten.

Tips voor een sollicitatiebrief schrijven voor automation engineers

Zorg voor een sterke opening

Je wilt de aandacht van de lezer direct trekken. Je wilt ervoor zorgen dat ze gelijk willen gaan lezen over jou. Dit doe je het beste door gelijk een sterke openingszin te gebruiken. Hierbij zou je kunnen starten met uitleggen waarom je zo enthousiast bent over het bedrijf en de functie. Ga niet voor de standaardzinnen die je op Google kan vinden, die komen al genoeg binnen. Probeer dus echt origineel te zijn aan het begin, zodat je gelijk een opvallende sollicitatiebrief hebt.

Benadruk je technische vaardigheden

Jouw technische vaardigheden zijn een erg goed middel om de werkgever te overtuigen. Deze zijn natuurlijk van groot belang voor een automation engineer. Zo kun je jouw ervaring in diverse programmeertalen, besturingssytemen en softwaretools benadrukken. Let hierbij op wat het meest relevant is en vernoem dat eerst. Als de vacature bijvoorbeeld vraagt om ervaring in Python, zorg dan dat je duidelijk laat zien hoeveel en welke ervaring je hiermee hebt.

Toon je probleemoplossend vermogen

Tijdens jouw werk ga je veel bezig zijn met het oplossen van complexe technische problemen. Je wilt dan ook in je CV al laten zien dat jij een sterk probleemoplossend vermogen hebt. Dit kun je doen door voorbeelden te geven van situaties waarin je moest troubleshooten, analyseren en vervolgens oplossingen moest bedenken om het probleem op te lossen.

Onderstreep je vermogen om in teamverband te werken

Als automation engineer kom je er niet omheen om met veel andere soorten technische professionals te werken. Dit kunnen bijvoorbeeld softwareontwikkelaars, systeemarchitecten en elektrotechnici zijn. Het is daarom van groot belang dat je goed laat zien hoe jij effectief hebt samengewerkt met anderen en hoe jij bijgedragen hebt aan het succes van het team.

Beschrijf je kennis van industrie standaarden en best practices

Automation engineers moeten vaak werken met industrie standaarden en best practices. Als je kennis hebt over specifieke standaarden, zoals ISA-95, ISA-88 of IEC 61131-3, vermeld dit dan in je sollicitatiebrief.

Opleiding en certificeringen

Opleidingen en certificaten laten zien dat jij tijd en energie wilt steken in je vakgebied. Er is geen enkele werkgever die dat niet kan waarderen. Zorg er dus voor dat je je bachelor of master vermeld. Vermeld ook bijvoorbeeld een certificering als een Certified Automation Professional (CAP) of TUV Functional Safety Engineer.

Vertel ook over jezelf

Jouw technische vaardigheden en wat jij allemaal wel niet weet zijn natuurlijk super belangrijk. Maar, een werkgever wil ook weten wie jij bent en of dat past bij hun bedrijfscultuur. Laat in je sollicitatiebrief al overkomen wie je bent, waar je enthousiast van wordt, etc.

Laat je creativiteit zien

In een creatieve CV staat alles wat we hierboven genoemd hebben, maar het gaat ook om hoe je het presenteert. Een creatief cv maken is niet voor iedereen weggelegd, schakel gerust hulp van vrienden of familie in. Jouw CV hoeft niet de nieuwe Picasso te zijn, maar een Word document met daarin alles onder elkaar opgesomd werkt natuurlijk niet heel goed mee om te laten zien dat je creatief bent.

Eindig zo sterk als je begon

Een recruiter leest als het goed is je hele sollicitatiebrief zolang jij de vorige tips hebt opgevolgd. Dat betekent dat je nu alleen nog sterk moet eindigen om ervoor te zorgen dat jij blijft plakken in het geheugen. Zorg er daarom dus voor dat je aan het einde goed laat zien waarom jij interesse in de functie en het bedrijf hebt. Vermeld altijd dat je graag een kans zou willen krijgen om je CV en sollicitatiebrief verder te motiveren in een gesprek. Zorg ervoor dat je einde uniek en persoonlijk voelt.

Tips voor het maken van een CV voor automation engineers

Een samenvatting kan een snelle blik over jou geven

Een werkgever of recruiter leest heel veel CV's door. Daarom kun jij hier een puntje winnen door te beginnen met een beknopte samenvatting of professioneel profiel waarin je kort je belangrijkste vaardigheden en prestaties benadrukt en daarbij jezelf kort voorstelt.

Zorg voor een duidelijke structuur in je CV

Je wilt ervoor zorgen dat degene die jouw CV gaat lezen zo gemakkelijk mogelijk de informatie kan gaan vinden. Daarom wil je ervoor zorgen dat jouw CV overzichtelijk is. Zorg dus voor duidelijke secties zoals bijvoorbeeld "vaardigheden", "werkervaring", "opleidingen en certificaten". Begin altijd met je meest recente en relevante werkervaring bovenaan.

Maak een sectie specifiek over je technische vaardigheden

Omdat jouw technische vaardigheden van enorm belang zijn raden we je aan om hier een specifieke sectie voor te maken. Hierin wil je vermelden welke ervaring en kennis je hebt met softwaretools, besturingssystemen, programmeertalen. Daarnaast ook de technologieën zoals PLC-pogrammering, SCADA-systemen of industriële netwerken.

Maak een lijst met al je projecten

Dit is eigenlijk extra bovenop je CV, maar wel een hele mooie toevoeging als bijlage. Hierin kun je je belangrijkste projecten en resultaten benadrukken. Hierin geef je dan aan wat je rol in het project was, welke technologieën je hebt gebruikt en uiteraard welke successen je hebt behaald.

Opleiding en certificeringen

Net als in je motivatiebrief wil je op je CV ook vermelden welke opleidingen en certificeringen je hebt behaald. Het verschil tussen beide is dat je in je CV alleen een lijstje hoeft te maken met wat je behaald hebt. In je motivatiebrief wil je hier iets over uitbreiden.

Aanpassen aan de vacature

Je CV moet tonen dat je solliciteert op een specifieke vacature. Door het onderzoek dat je gedaan hebt weet je precies welke vaardigheden je als eerste moet tonen. Zorg ervoor dat je dit duidelijk benadrukt in je CV door deze informatie altijd bovenaan je sectie te geven.

Het gaat niet alleen om je technische vaardigheden

Je wilt naast je technische vaardigheden (hard skills) ook laten zien dat jij goede soft skills hebt. Bij soft skills kun je denken aan communicatieve vaardigheden, het vermogen om samen te werken en probleemoplossend vermogen.

Professioneel lidmaatschap en netwerken

Onderdeel zijn van een bekend netwerk of een professioneel lidmaatschap hebben, kan extra benadrukken hoeveel tijd en energie jij steekt in je vakgebied en betrokken. Ben jij bijvoorbeeld lid van de International Society of Automation? Laat het dan zien in je CV.

Hoe je de aandacht van de werkgever trekt als automation engineer

Om de aandacht te trekken van een potentiële werkgever volg je de bovenstaande tips op. Maar zijn er dan nog dingen die je hierbuiten kunt doen om jezelf nog extra te laten opvallen? Die zijn er zeker. Een werkgever of recruiter kijkt vaak net even iets verder dan je CV en sollicitatiebrief.

Denk aan je online aanwezigheid

Zorg ervoor dat je een up-to-date LinkedIn-profiel hebt, en voeg eventueel links toe naar je GitHub-account, persoonlijke website of portfolio. Dit kan werkgevers een beter inzicht geven in je vaardigheden en ervaring.

Bereid referenties voor

Niks zegt meer dan een referentie die echt wat over jou kan vertellen. Ze worden zeker niet altijd gebeld, maar ze klaar hebben staan kan nooit kwaad. Zorg er daarbij wel voor dat degene die je opgeeft als referentie ook weet dat deze hierover gebeld kan worden.

Veelgemaakte fouten bij het maken van een CV en sollicitatiebrief voor automation engineers

Spelling en grammatica

Wanneer je meerdere sollicitatiebrieven gaat schrijven, kan het gebeuren dat je foutjes gaat maken in spelling en grammatica. Bijna niemand kan eromheen. Laat dus je documenten nog even controleren en corrigeren door iemand anders. Dit soort fouten kunnen namelijk een onprofessionele indruk achterlaten.

Niet specifiek genoeg

Met de bovenstaande tips gaat jou het niet gebeuren, maar toch zien wij nog CV's en sollicitatiebrieven voorbijkomen waarbij het niet duidelijk overkomt wat de meest relevante vaardigheden en ervaring zijn van de kandidaat. Jij wilt laten zien dat jij de meest geschikte kandidaat bent en dus moet je ervoor zorgen dat je zo specifiek mogelijk bent over waarom jij dit bent.

Niet helemaal eerlijk zijn

Je bent wie je bent. Je hoeft jezelf niet groter te maken door te overdrijven of onwaarheden te vertellen. Wees eerlijk en authentiek over jezelf. Wees trots op wie je bent en laat dat zien.

Tijd om te schrijven en solliciteren!

Wanneer je gaat solliciteren zijn je CV en sollicitatiebrief essentieel om je kans op succes om de baan te krijgen te vergroten. Neem voor je sollicitatiebrief en cv dus de tijd. Bereid alles goed voor en stem het goed af op het bedrijf en de functie. Besteed je aandacht aan details zodat je een creatief cv en sollicitatiebrief kunt opsturen. Door de tips in deze blog te volgen kunnen jouw sollicitatiebrief en cv eruit richting potentiële werkgevers zodat jij kan gaan bouwen aan jouw carrière. Dat kan natuurlijk bij Orcatech, waar wij hele gave functies voor jou hebben openstaan. Bekijk onze vacatures snel!

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Make some noise

Heb je vragen over een specifieke vacature? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om samen te gaan werken? Blijf daar niet te lang mee rondlopen, maar stel ze direct.