Sollicitatie tips voor mechanical engineering: Zo ga jij je onderscheiden en opvallen!

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging als mechanical engineer? De juiste baan vinden is een hele uitdaging, dat weet je waarschijnlijk zelf ook. Bedrijven zijn altijd zoekende naar de best mogelijke kandidaat die bij hun past op het gebied van vaardigheden en ervaring. Het kan daarom nog best lastig zijn om op te vallen tussen de rest van de sollicitanten. Wij vertellen jou graag meer over hoe jij jezelf kan gaan onderscheiden van andere sollicitanten. Daarnaast delen wij hoe jij kunt opvallen bij werkgevers als mechanical engineer.

Weet wat jou uniek maakt

Tijdens je opleiding en/of in je werk heb je ongetwijfeld al een flink aantal vaardigheden en ervaring opgedaan. Daarom is het belangrijk om goed in de spiegel te gaan kijken en jezelf te leren kennen. Je moet achterhalen wat jou nou echt uniek maakt. Om te beginnen nemen we een aantal vaardigheden en kwaliteiten door die eigenlijk altijd van je verwacht worden:

  • Jouw kennis van mechanica, materialen en thermodynamica moet goed zijn
  • Werkgevers verwachten van jou dat je vaardig bent in het ontwerpen en modelleren van mechanische systemen
  • Ervaring met CAD-software en -tools
  • Het vermogen om problemen creatief op te lossen
  • Goede communicatievaardigheden om te communiceren met andere engineers en stakeholders binnen het bedrijf
Naast deze hard-skills/vaardigheden is het ook belangrijk om te kijken naar jezelf als persoon en dit te analyseren. Jouw persoonlijkheid en jouw soft-skills dragen ook sterk bij aan het succes tijdens een sollicitatie. Dus probeer erachter te komen welke soort soft-skills jij ontwikkeld hebt. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan dingen als: ben je betrokken geweest bij projecten waarbij je een leiderschapsrol hebt gespeeld? Zodoende heb je ervaring opgedaan met de soft-skill van leiderschap. Of wellicht heb je cursussen gevolgd om je vaardigheden aan te scherpen? Benadruk al deze zaken in je sollicitatie. Zeker als je naar je sollicitatiegesprek gaat.

Vind alles uit over de vacature en de werkgever

Ergens klinkt het logisch, maar het is natuurlijk super belangrijk om zowel de vacature als de werkgever goed te analyseren als je op zoek bent naar een nieuwe baan. Het begint bij het analyseren van de vacature zelf. Bekijk heel goed wat er staat, welke vaardigheden hebben ze het over, welke systemen, wat voor soort cultuur kun je gaan verwachten, etc. Zodoende kom jij er namelijk achter of jij als persoon past bij de vacature. Vervolgens is het belangrijk om de werkgever te analyseren, zo ga je onderzoeken wat hun waardes zijn om die te begrijpen. Al deze informatie gaat jou helpen bepalen of je ten eerste past bij het bedrijf en vervolgens kun je dit gebruiken om je sollicitatie erop aan te passen. Een aantal voorbeelden van informatie die je wilt zien te achterhalen:

Let goed op de specifieke functie eisen en vereisten in de vacature. Veel vacatures voor mechanical engineers vereisen bijvoorbeeld kennis van specifieke CAD-software of ervaring in een bepaalde branche.

Zoek uit welke projecten het bedrijf heeft gedaan en welke klanten ze hebben. Dit kan je helpen om te begrijpen welke vaardigheden en ervaring relevant zijn voor de functie.

Zorg voor een sterk CV

Je CV is het eerste wat een werkgever van jou gaat zien als sollicitant, het is jouw visitekaartje. Daarom is het ook van belang dat jij een professioneel en goed gestructureerde CV hebt. Wij raden jou als mechanical engineer aan om de volgende zaken zeker te benadrukken in je CV:

  • Je opleiding en specialisatie in de mechanische techniek
  • Ervaring met ontwerp en modellering van mechanische systemen, evenals ervaring met CAD-software en -tools
  • Werkervaring bij bedrijven in de mechanische of aanverwante industrieën
  • Prestaties die je hebt behaald bij eerdere werkgevers, zoals kostenbesparingen of verbeterde processen
Hierbij is het belangrijk om je prestaties te illustreren, dit kun je doen door gebruik te maken van bijvoorbeeld kwantitatieve resultaten en cijfers. Zo kun je bijvoorbeeld iets in je CV opnemen als "Ontwierp en implementeerde een nieuw productieproces dat resulteerde in een besparing van € 500.000 per jaar.". Dit zijn natuurlijk perfecte voorbeelden om via jouw prestaties je vaardigheden te tonen.

Overtuigen begint al bij je motivatiebrief

Nu je CV de juiste informatie bevat om werkgevers te overtuigen is het tijd om te kijken naar je motivatiebrief. Je motivatiebrief is een erg belangrijk onderdeel om je aan tafel te krijgen met de werkgever. In je motivatiebrief wil je uitleggen waarom jij de ideale kandidaat bent voor de functie. Wij hebben hier een aantal goede tips voor je op een rijtje gezet:

  • Het begint met de opening, dus zorg ervoor dat je daar meteen de aandacht mee trekt door een aantrekkelijke opening te schrijven. Zo kun je bijvoorbeeld een interessant feitje over het bedrijf gebruiken of een anekdote.
  • Zorg ervoor dat je de nadruk legt op je vaardigheden en ervaring die relevant zijn voor de functie bij het bedrijf. Combineer jouw vaardigheden met de vaardigheden die in de functie eisen stonden. Zodoende kun je beginnen met overtuigen waarom jij de juiste kandidaat bent.
  • Gebruik voorbeelden om je vaardigheden en prestaties te illustreren. Bijvoorbeeld, een project waar je aan hebt gewerkt dat relevant is voor de functie.
  • Geef jouw toekomstige werkgever een kijkje in jouw werk door voorbeelden te geven van projecten waar je aan hebt gewerkt en de bijdrage die je hebt geleverd aan de resultaten (van het team).
  • Ten slotte wil je ervoor zorgen dat je goed laat zien waarom jij geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf. Noem bijvoorbeeld een project of product dat je interessant vindt en beschrijf waarom.

Gebruik je creativiteit om op te vallen

Als mechanical engineer ben jij natuurlijk creatief als geen ander. Die creativiteit kun je gaan gebruiken om op te vallen bij werkgevers. Hieronder hebben we een aantal ideeën voor je opgesomd om je op weg te helpen:

  • Maak een creatief CV dat opvalt tussen andere sollicitaties. Bijvoorbeeld, een infographic of een video-CV.
  • Gebruik social media om jezelf te presenteren en je netwerk te vergroten. Plaats bijvoorbeeld updates over je werk, deel interessante artikelen en netwerk met andere professionals. Er is een kans dat je toekomstige werkgever je social media zal gaan bekijken om te zien wat ze hier over jou kunnen vinden.
  • Wees niet bang om visuele hulpmiddelen te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld afbeeldingen of animaties gebruiken om je sollicitatie te ondersteunen. Voeg bijvoorbeeld een afbeelding toe aan je CV of gebruik een animatie om een van je ontwerpprojecten te presenteren.

Bereid je goed voor voordat je naar het sollicitatiegesprek gaat

Ze zeggen het niet voor niks, want goede voorbereiding is het halve werk! Het is ook van groot belang dat jij ervoor zorgt dat je heel goed voorbereid bent al voor je naar het gesprek gaat. Je goed voorbereiden van tevoren staat netjes en zorgt er ook voor dat je gelijk laat zien dat je er zit om de baan te krijgen. Hieronder vind je onze tips om ervoor te zorgen dat je goed bent voorbereid:

  • De eerste indruk is belangrijk, maar de rest van het gesprek ook. Oefen daarom goed je communicatievaardigheden. Zorg ervoor dat je professioneel en verzorgd overkomt en laat zien dat je zelfverzekerd bent van je zaak.
  • Zorg ervoor dat als je vragen stelt dat het "slimme vragen zijn". Met slimme vragen bedoelen wij dat je met je vragen de kennis van het bedrijf toont. Vraag bijvoorbeeld naar het proces van productonwikkeling binnen het bedrijf.
  • Jij bent niet de enige die vragen gaat stellen, dus bereid je ook goed voor op mogelijke vragen die aan jou gesteld gaan worden. De vragen die je gaat krijgen zullen vooral over je vaardigheden en ervaring gaan. Dus bedenk goed welke antwoorden je gaat geven op dit soort vragen. Daarnaast kun je ook vragen verwachten over jouw persoonlijkheid en projecten waar je aan gewerkt hebt.
  • Vragen die je zeker kunt verwachten om op voor te bereiden zijn vragen over mechanische ontwerp- en modelleringstools. Zo kun je bijvoorbeeld de vraag verwachten: "Welke tools heb je gebruikt en hoe heb je ze toegepast bij eerdere projecten?".
  • Bereid je voor op vragen over specifieke mechanische systemen en producten waar je aan hebt gewerkt, maar ook waar je verwacht aan te gaan werken bij de nieuwe werkgever.
  • Namen onthouden, het klinkt gek, maar kan zomaar eens verschil gaan maken. Je van tevoren voorbereiden met wie je gaat praten en deze naam onthouden staat netjes en laat zien dat je de tijd hebt genomen om te onderzoeken met wie je aan tafel zit.

Hoe ga jij jezelf onderscheiden tijdens het gesprek?

Zelfverzekerd en professioneel overkomen is erg belangrijk tijdens een sollicitatiegesprek. Hieronder hebben wij een aantal tips hoe jij het beste uit het gesprek kunt gaan halen:

  • Luister goed naar de vragen, laat je gesprekspartner rustig uitpraten en zorg dat je ze goed begrijpt voordat je zelf antwoorden geeft. Er is niks ergs aan het antwoord niet direct weten, vraag om verduidelijking wanneer nodig. Dit toont alleen maar aan dat je nadenkt voordat je maar wat roept.
  • Wees eerlijk over je vaardigheden en ervaring, maar benadruk ook je enthousiasme en motivatie om te leren en te groeien. Het is niet eens erg om bijvoorbeeld eerlijk te antwoorden wanneer er gevraagd wordt naar je slechte eigenschappen, maar natuurlijk wil je het gesprek sturen zodat het alleen over jouw positieve eigenschappen gaat.
  • Zorg ervoor dat je vragen stelt. Zorg ervoor dat de vragen die je stelt laten zien dat jij echt interesse hebt in de baan, maar ook de werkgever. Vraag naar de uitdagingen waar het bedrijf tegenaan loopt en hoe jouw functie hieraan kan bijdragen.
  • Zorg ervoor dat je zelfverzekerd voorbeelden geeft van situaties waarin je je vaardigheden en ervaring hebt toegepast. Hiervoor kun je bijvoorbeeld het STAR-model gebruiken: Situatie, Taak, Actie, Resultaat.
  • Je hebt onderzoek gedaan naar het bedrijf, mogelijk zelfs al goede ideeën over wat je daar zou kunnen gaan doen. Daarnaast heb je de juiste vragen gesteld om te weten wat er speelt. Toon gelijk initiatief! Biedt gelijk mogelijke oplossingen of draag verbeteringen aan voor de problemen die het bedrijf heeft.
  • Geef een gemeend compliment aan de werkgever waar je bij solliciteert. Een compliment tijdens een sollicitatiegesprek verwacht niemand eigenlijk. Uiteraard kan dit een neutraal compliment zijn, maar geef bijvoorbeeld een compliment over een case die je hebt gelezen op de website.
  • Ga ervan uit dat het meer dan één gesprek zal gaan zijn. Dus bedenk goed welke informatie en overtuigende argumenten je per gesprek gaat gebruiken. Zo zal je eerste gesprek vaak meer oriënterend zijn. Bij je tweede sollicitatiegesprek ga je al vaak dieper in op de functie en in hoeverre jij hier echt bij past qua vaardigheden en ervaring.

Wanneer je deze tips gaat opvolgen dan kun je zeker een goede indruk achterlaten en zorgen dat je jezelf gaat onderscheiden van andere sollicitanten. Vergeet niet dat dit gesprek een ontdekkingstocht is voor beide kanten. Zowel jij als de werkgever zijn aan het ontdekken of jullie bij elkaar passen. Stel dus zeker je vragen en zorg ervoor dat je hun vragen eerlijk en inhoudelijk goed beantwoord.

Je online aanwezigheid kan onderdeel zijn van je succes

Je ontkomt er bijna niet meer aan, je online aanwezigheid is belangrijk en wordt steeds belangrijker. Als jij een sterke online aanwezigheid hebt dan val je al vaak vrij snel op bij werkgevers. Hieronder onze tips om je online aanwezigheid te verbeteren:

  • Een van de belangrijkste social media platformen in deze tijd is LinkedIn. Vul je profiel aan met je werkervaring, vaardigheden en prestaties. Zorg ervoor dat je LinkedIn profiel overeen komt met je CV.
  • Het alleen up-to-date houden is niet genoeg om op te gaan vallen. Je wilt werken aan je persoonlijke branding door regelmatig updates over je professionele ontwikkeling en interesse te delen. Dit kan bijvoorbeeld een artikel zijn dat je deelt die over de nieuwe ontwikkelingen in de mechanische techniek gaat.
  • Om werkgevers een beter beeld te geven van jou als professional is het een goede beslissing om aanbevelingen en endorsements van klanten, vorige werkgever(s) en je huidige werkgever te verzamelen die je online kunt tonen. Zo heb je bijvoorbeeld het "skills" stukje op LinkedIn waar mensen kunnen aangeven dat ze het eens zijn dat je die skill beheerst.

Netwerk en vraag om feedback

Je netwerk kan je enorm helpen om ervoor te zorgen dat je op gaat vallen bij potentiële werkgevers. Daarnaast raden wij je aan om altijd om feedback te vragen, zeker als je het niet bent geworden. Zodoende kun je er namelijk voor zorgen dat je volgende gesprek nog beter gaat. Hieronder wat tips hoe je dit kunt aanpakken:

  • Zorg ervoor dat je actief bezig bent met het opbouwen van relaties met mensen binnen de branche (en het liefst het bedrijf waar je solliciteert). Zodoende kom je al snel aan meer informatie over de branche en om nieuwe kansen te vinden.
  • Wanneer je CV en motivatiebrief af is vraag dan eens om feedback wat zij ervan vinden. Wellicht zitten ze niet in jouw branche, maar zij kunnen wel helpen bij het verhaal en wat zij eruit halen.
  • Wees niet bang om je netwerk te gebruiken! Stuur een bericht naar je contacten dat je zoekende bent naar een nieuwe uitdaging en of ze jou kunnen introduceren bij hun bedrijf omdat je daar graag wilt komen werken.


Klaar om te gaan!

Door jezelf goed voor te bereiden op sollicitaties, je CV en motivatiebrief op te stellen op een manier die relevant is voor de functie en het bedrijf, creatief te zijn en je online aanwezigheid te verbeteren, kun je opvallen bij werkgevers en de kans vergroten om de juiste baan te vinden. Door deze tips te volgen en jezelf goed voor te bereiden op allerlei verschillende soorten sollicitatiegesprekken ben je klaar om te solliciteren en jezelf te onderscheiden als mechanical engineer. Bij ons vind je altijd een mechanical engineer vacature die bij je past, dus bekijk ze snel allemaal!

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Make some noise

Heb je vragen over een specifieke vacature? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om samen te gaan werken? Blijf daar niet te lang mee rondlopen, maar stel ze direct.