Sollicitatie tips voor een automation engineer om op te vallen bij je sollicitatiegesprek

Het ontwerpen, programmeren en onderhouden van geautomatiseerde systemen en machines doe jij dagelijks als automation engineer. Niet alleen je werk is een uitdaging, de juiste baan vinden kan ook een uitdaging zijn. Er is namelijk veel concurrentie voor deze rol. Jij wilt natuurlijk gaan opvallen bij je sollicitatiegesprek zodat jij de baan gaat bemachtigen die jij wilt. Hieronder geven wij jou de tips die je nodig gaat hebben om op te gaan vallen bij een werkgever, zelfs al voordat je gaat beginnen met solliciteren!

JE HEBT UNIEKE VAARDIGHEDEN EN ERVARING

Iedereen beschikt over unieke vaardigheden en ervaringen die jou kunnen onderscheiden als kandidaat:
  • Als geen ander heb jij natuurlijk ervaring met en kennis van programmeertalen en softwaretools die worden gebruikt in de automatisering. Zo ken jij bijvoorbeeld Python, Java, C++ en PLC-programmering.
  • Voor de werkgever is het belangrijk dat je er goed voor zorgt dat je vermeldt welke systemen en technologieën je eerder gebruikt hebt en dus ervaring mee hebt. Meld hierbij welke specifieke bijdrage jij hebt geleverd. Benadruk de verschillende soorten automatiseringstechnologieën en -systemen. Zo kun je een voorbeeld geven over jouw ervaring met bijvoorbeeld HMI, SCADA, DCS en MES-systemen.
  • Kennis van industriële communicatieprotocollen, zoals Modbus, Profibus en Ethernet/IP.
Het is belangrijk om de vaardigheden en ervaringen waar jij over beschikt te benadrukken in je motivatiebrief en op je CV. Zorg ervoor dat je relevante voorbeelden geeft van de projecten waar jij aan hebt gewerkt. In deze voorbeelden kun je het beste vertellen hoe jij je vaardigheden hebt toegepast en tot welke resultaat dat heeft geleid.


JE CV LAAT JOU ZIEN

Je CV geeft een werkgever de eerste blik op wie jij bent. Het is daarom ook een van de belangrijkste onderdelen van je sollicitatie. Je CV kan er al voor zorgen of jij wel of niet voor een eerste sollicitatiegesprek wordt uitgenodigd. De belangrijkste tips hiervoor hebben we hieronder op een rijtje gezet:
  • Op je CV wil je laten zien welke ervaring en vaardigheden je hebt. De hiervoor besproken vaardigheden ga je dus benadrukken in je CV. Je geeft in je CV aan hoe je deze toegepast hebt op projecten waar je aan hebt gewerkt en wat je hebt weten te bereiken met jouw werk.
  • Certificeringen en opleidingen zijn een goed bewijs van jouw vaardigheden. Heb jij bijvoorbeeld een certificering in PLC-programmering en/of SCADA-systemen? Zorg ervoor dat je die dan duidelijk vermeld in je CV.
  • Resultaten spreken voor zich, niemand kan eromheen als jij grote voortgang hebt geboekt met jouw oplossingen. Probeer deze zo goed mogelijk kwantitatief te illustreren. Zo kun je bijvoorbeeld iets in je CV zetten als "Door mijn implementatie van geautomatiseerde processen is de efficiëntie van de productielijn met 25% toegenomen.".

Overtuig je toekomstige werkgever met je motivatiebrief

Het volgende belangrijke onderdeel van je sollicitatie is je motivatiebrief. Met deze brief ga jij jouw toekomstige werkgever overtuigen van het feit dat jij de beste kandidaat bent voor hen. Hieronder een aantal tips om ervoor te zorgen dat jij gaat opvallen:
  • Met de opening wil je al gelijk de aandacht trekken van de werkgever. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een interessant feitje over het bedrijf te gebruiken of een persoonlijke anekdote te vertellen.
  • Natuurlijk heb je in je CV al laten weten wat je vaardigheden en ervaringen zijn, maar in je motivatiebrief heb je de kans om dit beter toe te lichten. Zo kun je in je brief laten zien hoe deze ervaring en vaardigheden bij het bedrijf passen.
  • In je motivatiebrief kun je ook dieper ingaan op het illustreren van jouw ervaringen en vaardigheden. Ga dieper in op een project waar je aan gewerkt hebt om uit te leggen hoe je tot je resultaten bent gekomen en hoe dit relevant is voor de functie. Combineer jouw vaardigheden met de vaardigheden die in de functie eisen stonden.
  • Ditzelfde wil je doen met de resultaten die je behaald hebt. Je wilt laten zien hoe jij deze zelfde resultaten zou kunnen laten zien bij de toekomstige werkgever.
  • Automatiseringstechnologieën en -systemen zijn een belangrijk deel van jouw kennis en de werkgever wilt zien waar jij ervaring in hebt en hoe dit relateert aan wat hij van jou gaat verwachten. Leg dus een relatie tussen bijvoorbeeld jouw ervaring met SCADA, DCS, HMI en/of MES-systemen en aan wat jij verwacht dat het bedrijf nodig gaat hebben.
  • Geef voorbeelden van situaties die jouw vermogen om problemen op te lossen en/of te troubleshooten, illustreren.
  • Als laatste tip willen we meegeven om ook zeker je ervaring te vermelden met soorten apparatuur en machines zoals sensoren, motion control systemen of robots.


Bereid je sollicitatiegesprek goed voor

Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, wat nu? Goed voor de dag komen is belangrijk. Zo kun jij je inhoudelijk goed voorbereiden:

  • Zorg ervoor dat je alles onderzocht hebt. De werkgever en mogelijk zelfs degene met wie je aan tafel gaat zitten. Zo kun je bijvoorbeeld het LinkedIn profiel bekijken van deze persoon om te zien welke functie deze heeft en dus welke soort vragen hij/zij gaan stellen.
  • Een goede eerste indruk is belangrijk, oefen daarom goed je communicatieve vaardigheden. Je wilt professioneel overkomen, stel jezelf daarom zelfverzekerd op en zorg ervoor dat je er verzorgd uitziet.
  • Wanneer je een goede indruk hebt gegeven wil je ervoor zorgen dat je laat zien dat je interesse in en kennis van het bedrijf/de branche toont. Dit doe je door slimme vragen te stellen, zoals bijvoorbeeld vragen naar de visie van het bedrijf op automatiseringstechnologieën en hoe deze worden toegepast binnen het bedrijf.
  • Ga ervan uit dat zij veel vragen aan je gaan stellen. Bedenk van tevoren welke vragen aan je gesteld kunnen worden en bedenk alvast hoe je hier antwoord op zou willen geven. Zorg ervoor dat je in dit antwoord de relatie legt met jouw ervaring of vaardigheden. Bereid ook antwoorden voor op vragen over jouw projecten.
  • Specifieke vragen met betrekking tot jouw rol kun je altijd verwachten. Daarom is het goed om je antwoorden klaar te hebben over bijvoorbeeld jouw kennis over problemen oplossen, geautomatiseerde systemen en automatiseringstechnologieën.


Bewijs jezelf tijdens het sollicitatiegesprek

Tijdens het sollicitatiegesprek moet je jezelf gaan bewijzen. Dit is jouw moment om te laten zien wie je bent en wat je kunt. Dat wil je laten zien op een professionele manier, maar wees ook zelfverzekerd en toon zelfvertrouwen in jouw kennis en kunde. Dit is hoe jij dat kan doen zodat je onderscheidend gaat zijn:

  • Goed luisteren naar de vragen en zorgen dat je ze goed begrijpt voordat je antwoordt is erg belangrijk. Laat je gesprekspartner rustig uitpraten zodat je de hele vraag binnenkrijgt. Het kan gebeuren dat je niet direct een antwoord hebt, dit is helemaal geen probleem. Vraag dan om verduidelijking.
  • Liegen heeft voor niemand zin, dus wees gewoon eerlijk over je ervaring en vaardigheden. Als je iets nog niet kunt is dat soms niet eens erg. Door jouw enthousiasme en motivatie om te leren en groeien te benadrukken kun je alsnog de werkgever overtuigen van jezelf. Soms krijg je vragen over je slechte eigenschappen, ook daar kun je gewoon eerlijk over zijn en uitleggen hoe jij denkt dat je daar in kunt groeien.
  • Als jij de vorige tips goed hebt opgevolgd dan heb jij de informatie om nu slimme vragen te stellen. Zorg ervoor dat je vragen stelt! Vraag het bedrijf bijvoorbeeld waar ze op dit moment tegen aanlopen op het gebied van automatiseren en hoe jij hierbij zou kunnen helpen. Hierop kun jij mooi inhaken met jouw skills en ze te overtuigen dat jij ze direct zou kunnen helpen. Laat jij meteen zien dat je proactief bent. Ontvang je misschien ook nog een gemeend compliment.
  • Over complimenten gesproken, wie houdt er niet van een compliment? In het gesprek kun je uiteraard complimenten geven over bepaalde aspecten van de vacature, het bedrijf of andere zaken. Zorg er alleen wel voor dat het een neutraal compliment is waar je gesprekspartner niet ongemakkelijk van kan worden.
  • Voel aan hoe het gesprek gaat en zorg dat je de kans pakt om te praten over voorbeelden van situaties waarin jij jouw vaardigheden en ervaring hebt toegepast. Een makkelijke methode om hierover te vertellen is de STAR-methode. Hierin vertel je over de situatie, de taak, de actie en het resultaat.
  • Een klein dingetje waar je niet snel aan zou denken is namen onthouden. Dit laat alleen wel zien dat je goed voorbereid bent op het gesprek. Je weet namelijk al de naam van je gesprekspartner waardoor je kunt laten zien dat je er niet gewoon maar even bent komen zitten. Je weet wie er voor je zit, en daarna ga je bewijzen dat je weet waarvoor je er zit. Zoiets verwacht misschien niet iedereen, maar het kan zeker in jouw voordeel werken.

Wanneer jij dit laat zien in een eerste sollicitatiegesprek vergroot je jouw kans enorm om uitgenodigd te worden voor een tweede sollicitatiegesprek (wanneer bedrijven hieraan doen) of om de baan te gaan veroveren. In je tweede sollicitatiegesprek ga je meestal vooral dieper in op onderwerpen dan elkaar leren kennen. Gebruik hiervoor de bovenstaande tips alsnog. Vergeet alleen niet dat je er niet alleen zit om hun te overtuigen. Jij wilt ook overtuigd worden waarom jij daar zou willen gaan werken. Stel daarom zelf ook goede vragen over de functie eisen, de cultuur binnen het bedrijf, de systemen, probeer zoveel mogelijk te achterhalen zodat jij kan kijken of het bedrijf ook bij jou aansluit.


Jouw online aanwezigheid kan al veel doen

Het klinkt misschien niet direct als vanzelfsprekend, maar jouw eigen online aanwezigheid kan jou al laten opvallen bij een werkgever. Zie jezelf als je eigen brand en zorg ervoor dat je als naam al begint op te vallen binnen de industrie. Moet je dan een influencer worden? Natuurlijk niet. Maar er zijn wel wat dingen die jij kunt doen zodat de basis in ieder geval goed zit:

  • LinkedIn is een beetje de standaard in Nederland als het gaat om zakelijke social media. Het is dan ook een beetje een online CV. Zorg er dus voor dat deze up-to-date is, want je weet nooit wie er een kijkje komt nemen. Op je profiel wil je ervoor zorgen dat je werkervaring, vaardigheden, prestaties en certificaten duidelijk vermeld staan.
  • Als je net een stapje verder wilt gaan in je personal branding dan kun je ook regelmatig updates posten. Deze hoef je niet eens zelf te schrijven, het delen van interessante content laat zien dat jij actief bezig bent met je ontwikkeling en dat je interesse toont in je vakgebied.
  • Op je LinkedIn profiel kun je je eigen skills invullen. Anderen kunnen hier aangeven dat ze het eens zijn dat jij deze skill onder controle hebt. Dit lijstje met skills en de endorsement hiervan van werkgevers, klanten of collega's kunnen een heel goed beeld geven aan een potentiële werkgever.


Bouw een sterk netwerk op dat je kan helpen

We hebben het net gehad over LinkedIn, een prachtig middel om je netwerk uit te breiden. Je netwerk is dan ook belangrijk voor het succes in je carrière. Hierdoor gaan namelijk veel meer mensen jou kennen en daardoor ga jij naar boven komen als er gezocht wordt naar iemand met jouw profiel. Hieronder een aantal tips om je te helpen met een het opbouwen van een netwerk en hoe deze in te zetten:

  • Mensen binnen je branche zijn het belangrijkste om mee te netwerken. Bouw met deze mensen relaties op, of dit nou via social media is of via borrels. Dit kan je erg helpen als je gaat solliciteren omdat je dan soms al wat inside information binnen kunt halen. Daarnaast kan je netwerk je vaak erg veel leren over de branche en helpen bij het vinden van nieuwe kansen.
  • Wees niet bang om je netwerk te vragen om feedback. Of dit nou om je CV gaat, je sollicitatie of feedback op opdrachten. Er zijn bijvoorbeeld social media groepen waar automation engineers bij elkaar komen om vraagstukken van elkaar te beantwoorden.
  • Al voordat je gaat solliciteren kan je je netwerk al proactief gebruiken. Zo kun je binnen je netwerk vragen om informatiegesprekken met mensen waarvan je weet dat ze meer ervaring hebben. Deze kunnen jou dan weer helpen om meer te weten te komen over de branche zodat jij nieuwe kansen kan ontdekken.
  • Social media is niet de enige manier om je netwerk op te bouwen. Het is lekker 'ouderwets', maar beurzen en congressen blijven een heel goed middel om je netwerk op te bouwen en uit te breiden. Je bent ervan verzekerd dat hier professionals uit jouw branche komen en dat zij er die dag zijn om kennis uit te wisselen. Dit is de perfecte kans om jouw netwerk uit te breiden.


Klaar om indruk te gaan maken!

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er een hoop verschillende manieren waarop jij ervoor kunt zorgen dat je gaat opvallen bij werkgevers tijdens je sollicitatie. Jouw unieke vaardigheden en ervaringen weet jij nu te benadrukken in je CV en motivatiebrief. Daarnaast heb je nu de tips gekregen hoe jij je kunt gaan voorbereiden als je op sollicitatiegesprek gaat. Jouw online aanwezigheid kun je nu optimaal instellen en je weet hoe je je netwerk kunt gaan uitbreiden en om hulp kunt vragen om zo succes te gaan behalen bij alle soorten sollicitatiegesprekken. Wil jij weten wat voor kansen wij voor jou hebben? Bekijk dan snel al onze automation engineer vacatures!

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Make some noise

Heb je vragen over een specifieke vacature? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om samen te gaan werken? Blijf daar niet te lang mee rondlopen, maar stel ze direct.