Maar waarom is dit project zo belangrijk? Ten eerste is er het vraagstuk van duurzaamheid. Met FUREC wil RWE een circulair gebruik van huishoudelijk restafval stimuleren, en daarmee bijdragen aan de grotere missie van verduurzaming van de industrie. In plaats van te vertrouwen op gas, kunnen we overgaan op waterstof. Waar elektrificatie voor de industrie beperkingen kent, biedt waterstof een veelbelovend alternatief. Bovendien maakt het gebruik van waterstof de industrie minder afhankelijk van landen die olie en gas produceren. Dit is niet alleen goed voor de economie, maar ook voor het milieu: het verlaagt de CO2-uitstoot, wat weer past binnen de groene doelstellingen van zowel Nederland als de EU.
Nu naar de technische kant: RWE is van plan om twee fabrieken in Limburg te bouwen. De eerste, gepland in Buggenum, zal zich richten op het omzetten van niet-recyclebaar huishoudelijk afval in zogenaamde brandstofpellets. Om je een idee te geven van de omvang: deze installatie zal jaarlijks zo'n 700.000 ton afval verwerken, vergelijkbaar met wat twee miljoen mensen produceren.
Deze brandstofpellets worden vervolgens naar Chemelot vervoerd. Hier worden ze door middel van torrefactie omgezet in waterstof. Torrefactie is een boeiend proces waarbij materialen zoals biomassa worden behandeld om ze beter bruikbaar te maken als brandstof. Een ander groot voordeel? Door aardgas te vervangen door huishoudelijk afval kan FUREC het gasverbruik op Chemelot drastisch verminderen. Dit staat gelijk aan een vermindering van de CO2-uitstoot met 400.000 ton per jaar. Daarnaast is de waterstofproductie van FUREC 100% circulair, omdat het geheel gebaseerd is op gerecyclede afvalstromen.
Wat betreft financiering, heeft het project al een duwtje in de rug gekregen van het Innovatiefonds van de Europese Unie (EU) met een belofte van 108 miljoen euro. Deze middelen zullen worden gebruikt om het project verder te ontwikkelen, vergunningen te verkrijgen, en contracten af te sluiten met leveranciers en potentiƫle afnemers.
Tot slot toont FUREC aan dat een circulaire economie haalbaar en winstgevend is. RWE ziet dit project als een stap voorwaarts om de chemische industrie in Limburg duurzamer te maken, en hoopt dat het als voorbeeld zal dienen voor andere regio's in Nederland en daarbuiten.
Bronnen
https://tw.nl/zo-wil-rwe-waterstof-maken-van-huishoudelijk-restafval/
https://benelux.rwe.com/projecten/furec/
https://benelux.rwe.com/innovatie-en-toekomst/waterstof/