Mori3: De Origami-Ruimterobot die de Grenzen van Robotica Verlegt

Maak kennis met Mori3, de origami-ruimterobot die de show steelt met zijn buitengewone vaardigheden en veelzijdigheid. De meeste robots zijn ontworpen om één taak perfect uit te voeren, terwijl Mori3 van een compleet ander kaliber is. Jamie Paik en haar team van onderzoekers aan de School of Engineering van EPFL hebben deze revolutionaire robot gecreëerd, die kan bewegen, van vorm kan veranderen en kan interacteren met mensen en objecten.
In zijn oorspronkelijke staat is Mori3 opgevouwen in een tweedimensionale vorm, perfect voor transport. Het bestaat uit diverse losse driehoeken, ook wel polygonen genoemd, die van vorm kunnen veranderen en op verschillende manieren aan elkaar kunnen worden gekoppeld. Dit creëert unieke en functionele structuren, op maat gemaakt voor elke robotische taak. Het onderzoek, gepubliceerd in Nature Machine Intelligence, laat de belofte zien van modulaire robotica voor ruimtereizen.

Mori3 is geen gewone robot, maar eerder een veelzijdige "Transformer". Hij kan transformeren naar verschillende vormen, van A naar B navigeren, contact houden met zijn thuisbasis en zelfs op avontuur gaan op buitenaardse planeten. Onderzoeker Christoph Belke, een postdoctoraal onderzoeker op het gebied van robotica, legt uit dat Mori3 anders is dan traditionele robots: "Hij is niet ontworpen voor een enkele taak, maar heeft verschillende functies en kan zich aanpassen aan verschillende scenario's. We hebben zijn veelzijdigheid bereikt door ons te richten op de drie belangrijkste aspecten van robotica: beweging, omgang met objecten en communicatie met de gebruiker."

Het succes van Mori3 is te danken aan het concept van polygon meshing, waarbij de afzonderlijke modules van de robot worden samengevoegd om polygonen van verschillende groottes en configuraties te creëren. "We hebben aangetoond dat polygon meshing een levensvatbare robotstrategie is," zegt Christoph Belke. Om dit te bereiken, moest het team de grenzen verleggen van verschillende aspecten van robotica, waaronder mechanisch en elektronisch ontwerp, computersystemen en engineering. "We moesten de manier waarop we robotica begrijpen heroverwegen," legt Belke uit. "Deze robots kunnen hun eigen vorm veranderen, zich aan elkaar hechten, communiceren en zich herconfigureren om functionele en gearticuleerde structuren te vormen." Dit stelt Mori3 in staat om zijn eigen vorm te veranderen, zich aan objecten en andere robots te hechten, te communiceren en zich zelfs te herconfigureren om functionele en gearticuleerde structuren te vormen.

De mogelijkheden van Mori3 zijn eindeloos. Hij kan rondbewegen, objecten manipuleren en interactie hebben met zowel objecten als mensen. Zijn veelzijdigheid maakt hem geschikt voor diverse toepassingen, waarbij elke taak een specifieke configuratie en bedieningsmethode vereist. Mori3 kan dienen als een multifunctionele robotassistent in de ruimtevaart, waar hij specifieke uitdagingen kan oplossen die gepaard gaan met ruimtereizen. Met zijn lichte gewicht en compacte 2D-ontwerp neemt hij weinig ruimte in beslag, terwijl zijn vermogen om van vorm en functie te veranderen hem ongelooflijk veelzijdig maakt. Hij kan zelfs fungeren als een robotspeurhond tijdens ontdekkingstochten op buitenaardse werelden.

Met Mori3 aan boord zullen de grenzen van robotica worden verlegd en zullen we getuige zijn van een nieuwe generatie ruimterobots die klaar zijn voor de meest uitdagende avonturen in het heelal!

Bronnen

Mori3: A polygon shape-shifting robot for space travel -- ScienceDaily

Deze bijzondere robot kan allerlei vormen aannemen en (eindelijk) veel verschillende taken uitvoeren (scientias.nl)

The Future of Modular Robotics: EPFL's Mori3, the Polygon Meshing Robot - Unite.AI

Belke, C. H., Holdcroft, K., Sigrist, A., & Paik, J. (2023). Morphological flexibility in robotic systems through physical polygon meshing. Nature Machine Intelligence, 1-7.


Wat kunnen we voor jou betekenen?

Make some noise

Heb je vragen over een specifieke vacature? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om samen te gaan werken? Blijf daar niet te lang mee rondlopen, maar stel ze direct.