Met deze tips voor cv en sollicitatiebrief voor een werkvoorbereider val jij op bij werkgevers

Ben jij klaar voor een nieuwe uitdaging en je aan het voorbereiden om te gaan solliciteren? Wij geven je de tips die je nodig gaat hebben om je cv (curriculum vitae) en sollicitatiebrief zo te schrijven dat jij gaat opvallen bij werkgevers. Zowel je cv en sollicitatiebrief schrijven is iets waar je veel aandacht aan moet gaan besteden. In deze documenten ga je jezelf van je beste kant laten zien. Zorg er dus voor dat beide documenten goed georganiseerd, geschreven en relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert. Maar hoe doe je dat dan eigenlijk? Met de onderstaande tips gaat jou dat lukken!

Wat moet je benadrukken in je CV en sollicitatiebrief?

Als werkvoorbereider heb je unieke vaardigheden en ervaringen die je specifiek hebt opgedaan om carrière te maken. Hieronder vind je de belangrijkste elementen die je terug moet gaan laten komen om een goede cv of goede sollicitatiebrief te maken:

Jouw relevante werkervaring als werkvoorbereider

Elke werkgever wil weten welke relevante werkervaring jij voor de functie hebt opgedaan. In de vacature vind je de functie-eisen die de geschikte kandidaat volgens hun in zijn of haar bezit moet hebben. Zorg ervoor dat je jouw ervaring en vaardigheden benadrukt in zowel je CV als sollicitatiebrief. Benadruk hierbij de projecten waar je aan hebt gewerkt en een (grote) bijdrage aan hebt geleverd die passen bij de functie-eisen.

Vertel over jouw technische vaardigheden

Als werkvoorbereider is het belangrijk dat je sterke technische vaardigheden bezit. Dit wil je laten zien in zowel je sollicitatiebrief als CV. Heb het over de specifieke software, tools en/of technieken die je beheerst. Zorg ervoor dat deze weer relevant zijn aan de functie. Zo kun je bijvoorbeeld een voorbeeld geven over AutoCAD, Revit, Microsoft Project of Primavera P6 en dat relateren aan de functie.

Werkgevers vinden jouw soft skills ook belangrijk

Samenwerken met anderen is een gegeven voor werkvoorbereiders. Zo is het goed om nadruk te leggen op je vaardigheden zoals leiderschap, probleemoplossend vermogen, communicatie en het vermogen om goed samen te kunnen werken in een team.

Laat zien welke opleiding en certificeringen je hebt behaald

Naast laten zien dat je ervaring en vaardigheden in de praktijk kunt brengen is het altijd goed om te laten zien welke opleidingen en/of certificaten je hebt behaald. Dit geeft de werkgever snel een beeld over hoeveel motivatie jij hebt om jezelf te ontwikkelen.

Hoe kun je creatief laten zien wat je vaardigheden en ervaringen zijn?

De beste manier om op te vallen tussen anderen is om ervoor te zorgen dat je het op een creatieve manier gaat presenteren. Om een creatieve sollicitatiebrief of creatief cv te schrijven volg je de onderstaande tips:

Storytelling is een goede manier om mensen mee te nemen in je verhaal

Wanneer je gebruik maakt van storytelling neem je iemand echt mee in een verhaal dat je wilt overbrengen. Als werkvoorbereider kun je dit het beste doen door een boeiend verhaal te gaan vertellen over een project of een uitdaging die je overwonnen hebt tijdens je werk. Zo kun je op een meeslepende manier je prestaties onderscheidend laten zien.

Gebruik visuele elementen om je verhaal te ondersteunen

Je prestaties en vaardigheden illustreren kan op meer manieren dan in storytelling. Zo kun je gebruikmaken van bijvoorbeeld diagrammen of grafieken om dit te illustreren. Zo kun je laten zien hoe jouw werk de prestaties heeft beïnvloed.

Maak je resultaten concreet

In jouw werkveld gaat het om meetbare resultaten. Gebruik data over bijvoorbeeld efficiëntieverbeteringen, kostenbesparingen of succesvolle afronding van projecten binnen de deadline.

Hoe gaan jouw sollicitatiebrief en CV opvallen onder andere kandidaten?

Zorg voor een gepersonaliseerde sollicitatie

Het is voor niemand een geheim dat je waarschijnlijk op meer dan één vacature aan het solliciteren bent. Dit is ook helemaal niet erg, maar zorg er wel voor dat jouw sollicitatiebrief en CV gericht zijn aan het bedrijf. Een goede manier om dit te doen is je sollicitatiebrief te richten aan de juiste persoon (indien mogelijk). Pas zowel je brief als CV dus ook aan op de vacature en het bedrijf zelf. Onderzoek zowel het bedrijf als de vacature en gebruik dat om te laten zien dat je echt de tijd hebt genomen om te solliciteren en een goede match bent. Houd hier rekening mee bij het maken van een creatief cv.

Maak het duidelijk en overzichtelijk

Dit begint al bij het kiezen van het juiste lettertype. Zorg ervoor dat deze professioneel oogt, maar ook makkelijk te lezen is. Gebruik duidelijke koppen en zorg voor genoeg witruimte. Je lay-out is hierbij belangrijk omdat dit het overzicht zal gaan geven. Denk hierbij na hoe je ervoor kunt zorgen dat iemand snel de belangrijkste dingen over jou kan vinden.

Een persoonlijk tintje kan het verschil maken

Een werkgever krijgt vaak voor een vacature meerdere kandidaten en een goede manier om op te vallen is het laten zien van je eigen persoonlijkheid in jouw CV en sollicitatiebrief. Laat je passie voor de branche zien, je enthousiasme voor het werken aan bepaalde projecten, laat ze zien wat jou als persoon anders maakt. Zo gaat het niet alleen om vaardigheden en ervaring. Hier enkele voorbeelden hoe je dit kunt gaan doen:

  • Je zou een persoonlijk verhaal kunnen vertellen in je sollicitatiebrief. Hierin kun je de focus leggen op jouw passie voor je werk en waarom je geïnteresseerd bent in de functie en ook in het bedrijf zelf.
  • Wanneer je een persoonlijke schrijfstijl, die professioneel blijft, gebruikt kun je al snel laten zien dat je uniek bent. Iemand die het leest, leest het namelijk in jouw unieke stem en persoonlijkheid.
  • Een goed onderwerp om altijd aan te halen is jouw motivatie om nog te groeien en jezelf nog verder te willen ontwikkelen in jouw vakgebied. Dit is ook altijd persoonlijk omdat het gaat om jouw groei en hoe jij dit voor je ziet.

Actieve en krachtige taal om te overtuigen

Je wilt mensen overtuigen van jezelf en daarom is het belangrijk dat je actieve en krachtige taal gebruikt. Wanneer je dit doet zullen mensen eerder geboeid zijn van je en zodoende kom je gelijk overtuigender over.

Welke fouten komen veel voor in CV's en sollicitatiebrieven van werkvoorbereiders?

Wanneer je jouw CV en sollicitatiebrief gaat maken wil je zorgen dat je niet op het stapeltje "weer zo een met die fouten erin"-stapeltje terecht kunt gaan komen. Zorg ervoor dat je deze fouten in ieder geval niet maakt:

Fouten in spelling en grammatica

Nee, je bent geen docent Nederlands, maar toch verwacht je werkgever dat je wel een CV en sollicitatiebrief aanlevert zonder (te veel) fouten in je spelling en grammatica. Dit ziet er namelijk wel zo professioneel uit. Daarnaast toont dit aan dat je het niet even in een keer snel gemaakt hebt.

Je kunt dit het beste voorkomen door het ten eerste zelf heel goed een paar keer door te lezen, maar laat het ook door een ander lezen. Een ander zal sneller jouw foutjes zien en zo kun je er altijd nog wel een paar uithalen.

Maak het niet te lang en niet te kort

Je wilt ervoor zorgen dat beide documenten to-the-point zijn. Hierbij kun je aanhouden dat je CV niet langer dan twee pagina's mag zijn en je sollicitatiebrief niet langer dan één pagina. Zorg ervoor dat zowel je sollicitatiebrief als cv overzichtelijk is. Een werkgever of recruiter leest veel CV's en sollicitatiebrieven door, daarom wil je ervoor zorgen dat ze niet te veel en niet te weinig informatie krijgen.

Vermijd zoveel mogelijk irrelevante informatie

Het kan zijn dat je meer ervaring en vaardigheden hebt dan nodig voor de functie. Dit is natuurlijk mooi meegenomen, maar zorg ervoor dat je niet te veel irrelevante informatie gaat toevoegen.

Te veel vakjargon

Vakjargon kan een goed middel zijn om te laten zien dat je een expert bent als werkvoorbereider. Je sollicitatiebrief en CV worden alleen niet altijd gelezen door iemand die ook werkvoorbereider is. Zorg er dus voor dat een HR-medewerker jouw CV en sollicitatiebrief ook kan begrijpen.

Hiermee kun jij nog extra gaan opvallen

Gebruik je online aanwezigheid om je kansen te vergroten:

In je CV kun je al linken naar bijvoorbeeld je LinkedIn-profiel. Zo kunnen werkgevers gelijk even een kijkje nemen. Maar wat kun jij hiermee doen om je kansen te vergroten?

  • LinkedIn is bijna een standaard tegenwoordig, je komt er niet echt meer omheen. Zorg er dus daarom voor dat alle informatie hier relevant en up-to-date is.
  • Als je echt wilt opvallen tussen de rest raden we je aan om je kennis en expertise te gaan delen. Je hoeft zelf niet hele artikelen te schrijven en delen, maar je kunt wel interessante posts delen waardoor je laat zien dat je actief bezig bent in je branche.
  • Zorg voor een representatief netwerk. Het is natuurlijk mooi voor een werkgever om te zien dat jij veel contacten hebt binnen de branche.

Gebruik een referentie

Referenties zijn een goede manier om een potentiële werkgever te overtuigen van jouw ervaring en vaardigheden. Zorg ervoor dat je geschikte referenties kiest. Dit moeten echt mensen zijn die wat kunnen vertellen over jouw werkervaring, prestaties en vaardigheden bij een werkgever kunnen toelichten. Het is daarbij wel zo netjes om degene die je opgeeft voor referenties hierover te informeren. Je kunt je referenties natuurlijk voorbereiden door te melden dat er mogelijk iemand kan gaan bellen. Bereid ze hierbij voor op wat er in de vacature staat, zodat zij weten hoe ze het beste kunnen reageren op vragen.

Zo ga jij het dus doen

Een pakkende sollicitatiebrief is een opvallende sollicitatiebrief en dat geldt ook voor je CV. Zorg er dus voor dat alles goed geschreven, georganiseerd en relevant is. Zorg ervoor dat je eventuele fouten eruit haalt en personaliseer het naar de functie waarop je solliciteert. Uiteindelijk bepaal jij natuurlijk wat er in jouw creatieve cv staat en hoe jij je sollicitatiebrief gebruikt om de ander te overtuigen, maar met deze tips kan jouw sollicitatiebrief en cv eruit gestuurd worden. Om een extra stapje te zetten zorg je voor online aanwezigheid en heb je goede referenties klaarstaan om gebeld te worden. Als jij alle tips hierboven hebt gevolgd zijn jouw sollicitatiebrief en cv on point en ga jij zeker uitgenodigd worden voor een persoonlijk gesprek.

Wil jij werken voor de meest uitdagende opdrachtgevers? Bekijk dan zeker al onze werkvoorbereider vacatures!

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Make some noise

Heb je vragen over een specifieke vacature? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om samen te gaan werken? Blijf daar niet te lang mee rondlopen, maar stel ze direct.