Innovatie in de maakindustrie: samenwerking tussen mens en robot

Stel je voor dat je huizen, lampen, speelgoed en zelfs voedsel rechtstreeks uit je 3D-printer kunt laten rollen. Dit is al mogelijk met filament of thermoplastisch materiaal, maar wat als er nu ook een betaalbare manier is om metaal als grondstof te gebruiken? Amerikaanse onderzoekers hebben een revolutionaire gel ontwikkeld waarmee je sterk geleidende, 3D-geprinte creaties van metaal kunt maken. En alsof dat nog niet genoeg is, heeft deze gel direct na het printen nog een verrassing in petto…
Deze technologieën bieden diverse voordelen, zoals verbeterde productiviteit, kwaliteit en herhaalbaarheid, evenals veiligere werkomstandigheden en meer werkplezier. Ze spelen een essentiële rol bij het creëren van efficiënte productieprocessen. Door de juiste technologie te gebruiken, kunnen vertragingen en duplicaties in workflows worden geëlimineerd en processen worden versneld door automatisering van individuele taken. Verhoogde productiviteit en winstgevendheid zijn cruciaal om concurrerend te blijven. Bedrijven streven naar operationele efficiëntieverbeteringen door redundante processen, fouten, knelpunten en verspilling te verminderen of te elimineren. Daarbij spelen Industrie 4.0, robots en cobots een belangrijke rol.

Het gebruik van robots en cobots verbetert ook de veiligheid op de werkvloer. Werkgerelateerde verwondingen en ziekten kunnen worden verminderd, wat de overgang naar een op kennis gebaseerde economie versnelt en meer veilige, hoogwaardige functies creëert. Naast veiligheid zorgt de introductie van cobots voor meer werkplezier. Het vervelende en eentonige werk kan worden overgenomen, waardoor werknemers zich kunnen concentreren op complexere en creatievere taken. Dit biedt nieuwe mogelijkheden om de operaties van bedrijven te verbeteren en te optimaliseren.

Binnen de maakindustrie zien we een groeiende trend van samenwerking tussen mens en robot. Steeds meer bedrijven automatiseren werkprocessen, vooral bij fysiek zware, eenvoudige en herhalende taken. Robots nemen deze taken over, zodat mensen zich kunnen bezighouden met uitdagender werk. Het gebruik van collaboratieve robots, oftewel cobots, is hierbij cruciaal. Cobots kunnen dezelfde handelingen uitvoeren als mensen, maar dan met een groter bereik en zonder vermoeidheid. Ze verhogen de productiviteit en flexibiliteit, bijvoorbeeld door het (ont)stapelen van dozen, het vouwen van verpakkingen en het uitvoeren van kwaliteitscontroles. Een belangrijke trend binnen de maakindustrie is het tekort aan arbeidskrachten. Door automatisering kunnen bedrijven efficiënter produceren en kosten besparen.

De samenwerking tussen mens en robot biedt mogelijkheden voor groei en verbetering binnen de maakindustrie. Het stelt bedrijven in staat om concurrerend te blijven en tegelijkertijd de veiligheid en het werkplezier van werknemers te vergroten.

Bronnen

How industry can realise the benefits of advanced technology - Manufacturers' Monthly (manmonthly.com.au)

Innovatie in de maakindustrie: vele (robot)handen… | De Ondernemer

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Make some noise

Heb je vragen over een specifieke vacature? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om samen te gaan werken? Blijf daar niet te lang mee rondlopen, maar stel ze direct.