Hoe word je een Maintenance Engineer en wat zijn de vereisten?

Heb je interesse in het beroep Maintenance Engineer? Dan ben je waarschijnlijk wel benieuwd naar hoe je een Maintenance Engineer kunt worden. Wat doet een Maintenance Engineer eigenlijk, hoe loopt het carrièrepad van deze functie en welke specialisaties zijn er binnen dit beroep beschikbaar? In welke sectoren kun je werken en welke vaardigheden heeft een Maintenance Engineer nodig? We bespreken dit en meer in deze blog.

Opleiding Maintenance Engineer

Welk pad moet je bewandelen om Maintenance Engineer te kunnen worden? Allereerst moet je een relevante technische opleiding volgen, zoals Elektrotechniek, AOT, Werktuigbouwkunde, Procestechniek of HTS. Na het behalen van jouw diploma is het cruciaal om praktijkervaring en meer kennis op te doen. Je kunt bijvoorbeeld een verdiepende cursus Maintenance Engineer volgen en relevante werkervaring opdoen binnen een stage of een junior positie.

Vereisten voor een carrière als Maintenance Engineer

Elke carrière heeft specifieke vereisten en zo ook de carrière als Maintenance Engineer. Een must zijn natuurlijk technische vaardigheden, maar er zijn meer belangrijke vaardigheden binnen dit beroep. Je kunt hierbij denken aan oplossingsgericht werken, analytisch denken, besluitvaardigheid, innovativiteit en goede communicatieve vaardigheden. Onthoud dat er ook mentale en fysieke eisen zijn voor deze baan.

De rol van een Maintenance Engineer in verschillende sectoren

Hoe jouw rol eruitziet als Maintenance Engineer kan per sector verschillen. Je kunt bijvoorbeeld in de high tech sector werken aan geavanceerde machines en productielijnen. Binnen de maritieme industrie of ruimte- en luchtvaart ben je verantwoordelijk voor het onderhouden van complexe systemen en apparatuur. Je moet dus goed onderzoeken waar jouw interesses liggen en overwegen welke sector het beste bij jou past.

Verschillende rollen en specialisaties binnen Maintenance Engineering

Er zijn verschillende specialisaties en rollen binnen het veld van Maintenance Engineering. Zo kun je je onder andere specialiseren in cloud computing, automatisering en robotisering. Daarnaast kun je je ook in reliability engineering specialiseren, waarbij je assets en hun betrouwbaarheid bestudeert. Je kunt je ook op asset engineering richten, hierbij kijk je naar de assets en hun prestaties. Het is belangrijk om onderzoek te doen naar alle rollen en specialisaties, zodat je kunt ontdekken welke specialisatie jouw voorkeur heeft.

Onderhoudsmethodes

Je maakt als Maintenance Engineer gebruik van veel verschillende onderhoudsmethodes. Bij deze methodes kun je denken aan Reliability Centered Maintenance (RCA), maar ook aan FMECA, RCM, LEAN en meer. Deze methodes zorgen ervoor dat je het onderhoud effectief en efficiënt kunt uitvoeren. Het is dus van groot belang om deze methodes te begrijpen en te leren.

Salaris Maintenance Engineer en secundaire arbeidsvoorwaarden

Het is natuurlijk ook interessant om te weten hoeveel je verdient als Maintenance Engineer. Het salaris kan variëren. Doorgaans ontvang je als Maintenance Engineer per maand tussen de € 2.800,- en € 4.900,- bruto per maand. Dit is afhankelijk van jouw opleidingsniveau en ervaring. Je ontvangt naast het salaris ook secundaire arbeidsvoorwaarden. Hierbij kun je denken aan vakantiedagen, vakantietoeslag, pensioensregelingen, een leaseauto en reiskostenvergoeding. Wat je precies gaat verdienen en welke arbeidsvoorwaarden je krijgt, hangt af van het bedrijf, de sector en individuele omstandigheden.

Conclusie

We hebben het gehad over alles wat je moet weten om een Maintenance Engineer te kunnen worden. We hebben het onder andere gehad over de vereisten, het carrièrepad, het salaris en de verschillende specialisaties. Een baan als Maintenance Engineer kan uitdagend zijn, maar zal vooral ook erg belonend zijn en vol zitten met kansen om te groeien en te leren. Ben je klaar om jouw pad te bewandelen en Maintenance Engineer te worden? We wensen je veel succes en hopen dat deze blog je heeft geholpen.


Wat kunnen we voor jou betekenen?

Make some noise

Heb je vragen over een specifieke vacature? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om samen te gaan werken? Blijf daar niet te lang mee rondlopen, maar stel ze direct.