Hoe bereid je jezelf voor op een sollicitatiegesprek voor een Maintenance Engineer functie?

Je bent geïnteresseerd in een functie als Maintenance Engineer. Voordat je kan gaan werken als Maintenance Engineer zul je moeten solliciteren en sollicitatiegesprekken moeten voeren. Hoe doe je dat eigenlijk? Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek, wat houdt de functie eigenlijk in en welke vragen kan ik verwachten. We geven je in deze blog sollicitatie tips voor een Maintenance Engineer functie en helpen je met de voorbereidingen.

Begrijp de functie van een Maintenance Engineer

Het is goed om eerst te kijken naar wat de functie van een Maintenance Engineer nou eigenlijk inhoudt? In het kort gezegd ben je als Maintenance Engineer verantwoordelijk voor de implementatie, het ontwerpen en het onderhouden van correctieve en preventieve programma's voor het onderhoud van apparatuur, machines en infrastructuren. Hieronder benoemen we een aantal taken en verantwoordelijkheden die onderdeel zijn van het werk als Maintenance Engineer.
  • Je bent bezig met het uitvoeren en het plannen van preventief onderhoud.
  • Je gaat aan de slag met de verbetering van onderhoudstechnieken en -processen.
  • Je analyseert de betrouwbaarheid en prestaties van apparatuur en machines.
  • Je coördineert reparaties en lost technische problemen op.
Je kunt je als Maintenance Engineer in verschillende gebieden specialiseren, waaronder software, electrical en mechanical engineering. De kwalificaties en vaardigheden die je nodig hebt, zijn afhankelijk van de industrie en jouw specialisatie. Doorgaans zijn goede communicatieve vaardigheden, technische vaardigheden en een probleemoplossend vermogen wel essentieel voor een functie als Maintenance Engineer.

CV en sollicitatiebrief tips

We weten nu globaal wat een Maintenance Engineer doet. Nu kunnen we gaan kijken naar de voorbereiding van jouw sollicitatiebrief en CV. We bespreken hieronder enkele tips die jou kunnen helpen om op te vallen.
  • Zorg ervoor dat jouw CV gemakkelijk te lezen is en er overzichtelijk uitziet. Maak bijvoorbeeld gebruik van verschillende secties, witruimtes en opsommingstekens in je tekst om zo structuur aan te brengen in de informatie.
  • Benadruk en benoem jouw relevante vaardigheden en ervaring voor deze functie. Vermeld hierbij ook de specifieke cursussen, projecten en certificeringen die voor deze functie relevant zijn.
  • Zorg ervoor dat je voor elke sollicitatie jouw sollicitatiebrief en CV aanpast. Lees de vacature goed door en doe onderzoek naar het bedrijf. Deze informatie kun je gebruiken om aan te tonen hoe jouw vaardigheden en ervaring aansluiten bij hetgeen waar het bedrijf naar op zoek is.
  • Toon jouw passie en wees enthousiast over het vakgebied wanneer je jouw sollicitatiebrief schrijft. Vertel wat je hoopt te gaan bereiken en waarom je in deze functie geïnteresseerd bent.

Onderzoek de industrie en het bedrijf

Het is belangrijk om de industrie en het bedrijf te leren kennen voorafgaand aan jouw sollicitatiegesprek. We bespreken hieronder een aantal tips die je kunnen helpen bij het onderzoek.
  • Doe onderzoek naar de diensten, producten en klanten van het bedrijf. Dit kun je eenvoudig doen door de website van het bedrijf te bezoeken.
  • Blijf op de hoogte van recente prestaties en ontwikkelingen van het bedrijf door op zoek te gaan naar persberichten en nieuwsartikelen.
  • Probeer erachter te komen hoe de bedrijfscultuur is en wat de waarden van het bedrijf zijn. Dit kun je doen door medewerkers op te zoeken op LinkedIn, blogs te lezen en hun sociale media-accounts te bekijken.
  • Doe onderzoek naar de gehele industrie, inclusief uitdagingen, trends en belangrijke professionals. Op deze manier krijg je een breder perspectief en toon je aan dat je de markt kent en op de hoogte bent van wat er speelt.

Typische vragen tijdens een sollicitatiegesprek voor een Maintenance Engineer


Binnen een sollicitatiegesprek gaat het over verschillende onderwerpen. We geven verschillende voorbeelden van vragen die je kunt verwachten als je in gesprek gaat met een werkgever.

Algemene vragen

De algemene vragen die gesteld kunnen worden gaan over wie jij bent, welke opleiding je hebt gevolgd, wat jouw werkervaring is en jouw motivatie.
  • Voorbeelden van algemene vragen zijn: "Waarom solliciteer je voor deze functie?", "Kun je iets vertellen over jezelf?" en "Waar denk je jezelf te zien over vijf jaar?"

Technische vragen

Je kunt vragen verwachten die gaan over jouw vaardigheden en kennis als Maintenance Engineer. De vragen kunnen verschillen afhankelijk van de specifieke functie en jouw specialisatie.
  • Voorbeelden van technische vragen zijn: "Hoe ga je om met het oplossen van bepaalde technische problemen?" en "Hoe ga jij te werk bij het opstellen van onderhoudsplannen?"

Gedragsvragen

De gedragsvragen die tijdens een gesprek gesteld kunnen worden zijn bedoeld om jouw soft skills en persoonlijkheid te evalueren.
  • Voorbeelden van gedragsvragen zijn: "Kun je een situatie delen waarin je met een moeilijke collega moest samenwerken?", "Wat zijn jouw goede en slechte eigenschappen?" en "Kun je omgaan met stressvolle situaties en hoe doe je dat?"

Hoe kun je je voorbereiden op deze vragen?

Om je goed voor te bereiden op de vragen en jouw antwoorden gestructureerd te presenteren, kun je gebruikmaken van de STAR-methode. Dit staat voor Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Hieronder geven we je enkele tips die je kunnen helpen voor een goede voorbereiding.
  • Bedenk welke voorbeelden je hebt vanuit jouw eigen ervaring, die bij de veelgestelde vragen aansluiten.
  • Oefen het gesprek alvast hardop. Vertel jouw antwoorden tegen jezelf of vraag bij voorkeur of iemand jou feedback kan geven.
  • Je kunt onderzoek doen naar technische vragen en je kunt online informatie vinden over hoe anderen de gesprekken bij het bedrijf hebben ervaren.
  • In een tweede sollicitatiegesprek ga je hoogstwaarschijnlijk meer in op de inhoud van de functie. Probeer hier ook alvast onderzoek naar te doen en te oefenen met jouw antwoorden.
  • Zorg ervoor dat je weet hoe je de link kunt leggen tussen jouw eigen vaardigheden en de benodigde vaardigheden die in de functie eisen stonden.

Tips voor een succesvol sollicitatiegesprek

Je weet nu welke vragen je kunt verwachten en hoe je je kunt voorbereiden op deze vragen. Nu geven we je nog een aantal tips die jou kunnen helpen om een succesvol sollicitatiegesprek te voeren.
  • Zorg ervoor dat jouw eerste indruk goed is. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een goede handdruk te geven, op tijd komen (tien minuutjes van tevoren staat netjes), ga professioneel gekleed en geef een neutraal compliment, weliswaar wel een gemeend compliment, wanneer jij je hier comfortabel bij voelt.
  • Houd je eigen lichaamstaal in de gaten. Zorg ervoor dat je oogcontact maakt, toon interesse in het gesprek en zit rechtop.
  • Stel vragen en luister actief naar degene die jou interviewt zodat je betrokkenheid toont. Laat hierbij ook jouw gesprekspartner rustig uitpraten. Probeer niet alleen interesse te tonen in de functie, maar ook in de interviewer. Ook attent: namen onthouden. Het is natuurlijk wel zo netjes als je weet met wie je een gesprek hebt.
  • Houd gedurende het gesprek een professionele en positieve houding. Focus op jouw prestaties en sterke punten, maar dat je alles weet, verwacht niemand dus wees daarover ook eerlijk. Probeer te vermijden dat je negatief spreekt over vorige collega's of jouw huidige werkgever.
  • Bereid een aantal vragen voor die je kunt stellen na afloop van het gesprek. Hiermee toon je interesse in het bedrijf en de functie. Vraag bijvoorbeeld: "Wanneer hoor ik of ik een arbeidsvoorwaardengesprek krijg?"
  • Stuur na afloop van het gesprek een mail naar de interviewer om hem of haar te bedanken voor het gesprek en hun tijd. Voeg eventueel nog extra informatie toe en benoem nogmaals dat je geïnteresseerd bent in de functie.

Oefen technische vaardigheden en blijf op de hoogte

Het is ook van belang om jouw technische kennis en vaardigheden te blijven ontwikkelen en het is goed om op de hoogte te zijn van de nieuwste trends en ontwikkelingen binnen jouw sector. We geven hieronder een aantal tips die jou hiermee kunnen helpen:
  • Behaal relevante certificeringen of volg cursussen om zo jouw CV te verbeteren en jouw kennis uit te breiden.
  • Leg waardevolle contacten en leer van andere professionals door deel te nemen aan workshops, netwerkevenementen en seminars.
  • Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en trends binnen de industrie door blogs, vakbladen en nieuwsartikelen te lezen.

Conclusie

Het kan uitdagend zijn om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek, maar met de juiste voorbereiding en aanpak kun je met succes en vertrouwen aan het gesprek beginnen. Door de tips en stappen te volgen, ben je goed op weg om de functie te bemachtigen. We wensen je veel succes!

En mocht je nou als Maintenance Engineer bij Orcatech aan de slag willen gaan? Bekijk dan snel onze Maintenance Engineer vacatures! 

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Make some noise

Heb je vragen over een specifieke vacature? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om samen te gaan werken? Blijf daar niet te lang mee rondlopen, maar stel ze direct.