Het sollicitatiegesprek: de do's en don'ts

Emilia Wulms is Recruitment Specialist bij Orcatech. In deze blog vertelt ze meer over de sollicitatiegesprekken. Ze vertelt hoe deze worden gevoerd, ze geeft do’s & don’ts en ze geeft aan waar ze zelf op let gedurende een gesprek. Doe er jouw voordeel mee!

Kun je iets meer vertellen over de sollicitatierondes bij Orcatech?

"We hanteren in principe twee rondes om iemand te leren kennen. De eerste ronde is voornamelijk een persoonlijk kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek vragen we naar de scholingsgeschiedenis, werkervaring, hobby’s en skills van de kandidaat. Eigenlijk neemt iemand mij mee in zijn CV van het begin tot het eind. Anderzijds leg ik de kandidaat uit hoe Orcatech werkt en wat wij kunnen bieden. Ook wordt er gefocust op wat iemand zijn wensen zijn. Wat voor soort functie heeft deze persoon voor ogen en in wat voor soort werkomgeving voelt deze persoon zich het prettigst. Wanneer er wederzijdse interesse is zal een tweede gesprek worden ingepland en een persoonlijkheidstest worden toegestuurd. In het tweede gesprek gaan we meer de diepte in, er worden dan meer technisch inhoudelijke vragen gesteld en er wordt op de persoonlijkheidstest ingezoomd. Ook worden er in het tweede gesprek mogelijke opdrachtgevers besproken. We peilen waar iemand wel of geen interesse in heeft. Indien nodig zullen er na het tweede gesprek nog vervolggesprekken plaatsvinden of er volgt direct een arbeidsvoorwaardengesprek. Dit is per situatie verschillend."

Voeren jullie de gesprekken altijd met meerdere collega’s samen?

"Dit hangt van het gesprek af. Het eerste gesprek vindt vaak met één persoon plaats en het tweede gesprek met twee personen. We zijn een team dat bestaat uit vier personen en we willen ook graag dat (bijna) iedereen een beeld heeft van degene die in aanmerking komt voor de openstaande vacature."

Waar kijk je naar bij de persoonlijkheidstest?

"De persoonlijkheidstest bestaat uit veel verschillende punten. Grofweg kijken we of iemand past bij ons Orcatech DNA en onze kernwaarden. Wil iemand zichzelf continu blijven ontwikkelen, wil iemand écht uitgedaagd worden in zijn werk en kan iemand zich gemakkelijk aanpassen. Verder wordt er afhankelijk van de functie ingezoomd op bepaalde eigenschappen van die persoon."

Op welke punten let jij vooral tijdens de gesprekken? Naast de technische bagage?

"Hoe de kandidaat zich presenteert. Nee, degene hoeft geen geboren presentator te zijn. Ik wil weten wie ik voor me heb zitten en dan gaat het niet alleen over de technische bagage, maar ook over wat een persoon doet in zijn vrije tijd. Verder vind ik het belangrijk dat er een klik is."

Welke tips zou je willen meegeven aan mensen die op sollicitatiegesprek komen?

"Wees altijd jezelf en bereid je goed voor. Natuurlijk weet je zelf heel goed waar je hebt gewerkt, wat je daar hebt gedaan en welke opleiding je hebt gevolgd. Maar daar gaat het mij niet om. Ik wil graag de achterliggende gedachten achter de keuzes weten. Waarom heb je een bepaalde opleiding gevolgd of waarom ben je bij een bepaald bedrijf gaan werken. Ik merk vaak dat mensen dit niet paraat hebben. Als tip zou ik dan ook willen meegeven om je CV er eens bij te pakken en na te denken over de keuzes die je tijdens je loopbaan hebt gemaakt. Waar ben je bijvoorbeeld trots op en wat paste toch minder goed bij je?"

Wat zijn de absolute don’ts tijdens een sollicitatiegesprek?

"In onze branche (Engineering) is het niet gepast als je bijvoorbeeld met een pet op of trainingspak naar het sollicitatiegesprek komt. Voor ons is het belangrijk dat iemand representatief is, ook bij de klant. Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen kledingstijl, maar hier ligt toch wel een grens. Daarnaast kan het natuurlijk altijd gebeuren dat je iets later bent, maar laat dit dan altijd telefonisch weten. Tot slot is het belangrijk dat je jezelf niet anders voor doet dan dat je bent. Geef geen sociaal wenselijke antwoorden en ga geen zaken overdrijven. Dus zorg dat je goed bent voorbereid, maar blijf ook gewoon lekker jezelf."

Er is een robot in de maak die sollicitatiegesprekken kan voeren. Wat vind je van deze ontwikkeling?

"Ik kijk daar niet positief tegenaan. Ik vind dat een sollicitatiegesprek menselijk moet zijn, er moet een gevoel achter zitten en dat kan bij robots niet. Ik denk ook niet dat een sollicitant daar naar op zoek is. Je moet een klik hebben met een persoon en een bedrijf. Daarentegen denk ik wel dat een robot een rol kan spelen in het voorproces, zoals matches maken en profielen zoeken. Een robot heb je niet nodig tijdens het gesprek zelf. Je hebt mensen nodig om enerzijds de kandidaat te overtuigen van Orcatech en anderzijds om te voelen of er een klik is."

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Make some noise

Heb je vragen over een specifieke vacature? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om samen te gaan werken? Blijf daar niet te lang mee rondlopen, maar stel ze direct.