De technische branche verandert in een hoog tempo

Zoals jullie weten is er al jaren een tekort aan technici en ook dit jaar neemt dit tekort weer sterk toe. Zo zijn er bijvoorbeeld meer dan 70.000 vacatures voor technische beroepen en slechts 15.000 vacatures voor ICT-beroepen. Dat is een groot verschil.

De situatie is echter wel veranderd door de coronacrisis. Veel van deze technische vacatures staan door de huidige situatie momenteel on-hold. Dit heeft echter wel een tijdelijk karakter, want onderhoudsstops en keuringen van installaties zullen toch ooit moeten worden gedaan. Dit is namelijk verplicht. De werkzaamheden kunnen uitgesteld worden maar niet afgesteld. Daarnaast zijn er voor de coronacrisis in een aantal bedrijven wel al voorbereidingen getroffen voor de nieuwbouw van installaties, maar de vervolgwerkzaamheden zullen veilig volgens de richtlijnen uitgevoerd moeten worden. Wanneer hier een stappenplan voor is, komt er weer het nodige werk vrij!

Ook verandert de technische branche in een steeds hoger tempo. Dit betekent dat technici steeds frequenter op zoek moeten naar nieuwe technologieën en oplossingen. Daarom is het van belang dat technici blijven leren en zich blijven ontwikkelen om in staat te zijn continu met de veranderingen mee te bewegen. Zelf ben ik hier als recruiter ook volop mee bezig bij Orcatech. Ik heb bijvoorbeeld een aantal interessante trainingen gevolgd via Goodhabitz die mij hebben geholpen in timemanagement, het organiseren van werk en doelgerichter werken. Blijf jezelf dus volop ontwikkelen!

Samen maken we het verschil, gaan we vooruit en komen we hier doorheen!

Onze werksituatie is ook veranderd door de komst van de coronacrisis. De ene collega is werkzaam op het kantoor en de ander werkt al een tijd vanuit thuis. Aan de keukentafel, vanuit een snel geïmproviseerd thuiskantoor of met de zonnige dagen lekker in het zonnetje. Al dan niet naast de kinderen. De ene wordt knettergek, voor de ander went het verrassend snel. In deze tijd heb ik daarom ook gemerkt dat een van onze kernwaarden sterk op de proef is gesteld: ‘Highly adaptive’. Hoe snel kunnen wij ons allemaal aanpassen in deze bijzondere tijd? Ik heb gemerkt dat dit bij velen binnen een paar dagen was geregeld waarin in een normale situatie het aanpassingsvermogen misschien wat langer zou hebben geduurd. De werkwijze van velen is dus aangepast, we zijn dus allemaal zeker highly adaptive en daar ben ik trots op!

Ook mijn eigen werkwijze als recruiter is veranderd in deze tijd. Met ons team Engineering & Support Proces zijn we ons aan het focussen op talentpools. Technici die te maken hebben met opdrachten die momenteel ‘on-hold’ staan plaatsen we in een Talentpool. Wanneer de markt weer aantrekt kunnen we door deze Talentpool snel schakelen zodat onze technici weer gauw aan het werk kunnen!

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Make some noise

Heb je vragen over een specifieke vacature? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om samen te gaan werken? Blijf daar niet te lang mee rondlopen, maar stel ze direct.