De kracht van AI voor industriële automatisering

In de dynamische wereld van de industrie, onthult kunstmatige intelligentie (AI) zich als een krachtige bondgenoot, die de weg baant voor een revolutie in productieprocessen. Dit artikel verkent hoe AI de industrie transformeert met slimme oplossingen voor hedendaagse uitdagingen, van voorspellend onderhoud tot botsingvermijding. Duik met ons mee in de wereld van AI-innovaties die niet alleen efficiëntie en duurzaamheid beloven, maar ook een nieuwe dimensie van mogelijkheden openen.

AI IN ACTIE: PREDICTIVE MAINTENANCE VOOR iNDUSTRIËLE EFFICIËNTIE

Predictive maintenance is een van de meest veelbelovende toepassingen van AI in de industrie. Deze techniek maakt gebruik van sensoren die real-time gegevens verzamelen, zoals trillingen, druk, temperatuur en andere parameters, om mogelijke storingen op te sporen voordat ze zich daadwerkelijk voordoen. Dankzij AI-algoritmen kunnen deze gegevens geanalyseerd worden, wat leidt tot een proactieve benadering van onderhoud.

De nauwkeurige voorspelling van machinestoringen draagt bij aan het waarborgen van de algehele betrouwbaarheid van automatiseringssystemen. Het uiteindelijke resultaat van deze geïntegreerde aanpak is aanzienlijk verminderde downtime, lagere reparatiekosten en een verminderde stresslast door het voorkomen van ad hoc reparaties. Bovendien bevordert het de veiligheid van werknemers en zorgt het voor naleving van de veiligheidsvoorschriften.

Predictive maintenance met behulp van AI vormt een cruciaal instrument voor bedrijven die hun operationele efficiëntie willen verbeteren en zich willen wapenen tegen onverwachte uitval van machines en apparatuur. Door machinestoringen nauwkeurig te voorspellen, wordt niet alleen het risico op kosten verminderd, maar ook het inkomstenverlies geminimaliseerd. 


gROTERE KLANTTEVREDENHEID DOOR VERBETERDE PRODUCTKWALITEIT

Dankzij AI kunnen bedrijven nu aanzienlijke verbeteringen aanbrengen in kwaliteitscontroles en de kans op menselijke fouten minimaliseren. Beeldherkenningstechnologie is hierbij een cruciaal hulpmiddel: producten worden vastgelegd door camera's, waarna AI-systemen de beelden analyseren en beoordelen of ze voldoen aan de vooraf ingestelde kwaliteitsnormen. Indien een product niet aan deze normen voldoet, wordt het automatisch uit het productieproces verwijderd.

De voordelen van AI-ondersteunde kwaliteitscontrole:
 • Verbeterde productkwaliteit: AI draagt bij aan het verhogen van de productkwaliteit door het tijdig detecteren en corrigeren van fouten, voordat de producten bij de klant terechtkomen.
 • Efficiënter productieproces: De inzet van AI verhoogt de efficiëntie van het productieproces aanzienlijk, aangezien kwaliteitscontroles sneller en nauwkeuriger worden uitgevoerd.
Het resultaat?
Een verhoogde klanttevredenheid, kostenbesparingen en een verbeterde algehele operationele efficiëntie.

Energiebesparing door real-time data met ai

Sensoren en geavanceerde algoritmen worden ingezet om de energie-efficiëntie van machines en apparatuur te optimaliseren, wat niet alleen bedrijven ten goede komt, maar ook het milieu ontlast. AI en big data kunnen worden ingezet om het energieverbruik in fabrieken te optimaliseren. Ze halen real-time gegevens over het energieverbruik op van verschillende machines en apparaten en passen deze vervolgens aan op basis van de geplande productie. Bijvoorbeeld door apparatuur uit te schakelen wanneer deze niet in gebruik is. Dit resulteert in aanzienlijke kostenbesparingen.

De voordelen op een rij:
 • Minder milieubelasting: vermindering van CO2-uitstoot, waardoor een kleinere ecologische voetafdruk wordt gecreëerd.
 • Energiekosten verlagen: AI-systemen kunnen automatisch verlichting, verwarming en andere energiebronnen beheren op basis van factoren zoals de aanwezigheid van mensen en het tijdstip van de dag, waardoor onnodig energieverbruik wordt voorkomen. Dit kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen op de energierekening.
 • Verbeterde prestaties en duurzaamheid: Door energiebeheer te optimaliseren, kunnen machines en apparatuur efficiënter werken, wat leidt tot verbeterde productiviteit en kwaliteit in de productieprocessen, evenals een verlengde levensduur van de apparatuur.

  SLIMME FABRIEKEN EN VERBETERDE PRODUCTIELIJNEN MET AI 

  Geavanceerde robots en automatiseringssystemen worden geprogrammeerd om repetitieve, zware, of gevaarlijke taken uit te voeren die voorheen door mensen werden gedaan, zoals assemblage, verpakking, het verplaatsen van producten of het stapelen van goederen. Wat levert dit op? Een aanzienlijke verbetering van de productiviteit en efficiëntie op de productielijnen.

  Waarom robotica en automatisering voor slimme fabrieken?
  • Verhoogde productiviteit: Robots en machines kunnen continu werken zonder onderbrekingen, wat resulteert in een verhoogde productie-output en lagere kosten per product.
  • Verbeterde veiligheid: Door robots en machines zware of gevaarlijke taken te laten uitvoeren, worden werknemers vrijgesteld van potentieel gevaarlijke situaties, wat de veiligheid op de werkvloer bevordert.
  • Betere productkwaliteit: Robots en machines werken met een ongekende precisie, wat de algehele kwaliteit van producten verbetert en de consistentie van productieprocessen waarborgt.

  Conclusie

  De toepassing van AI in automatisering verbetert de veiligheid, productkwaliteit, klanttevredenheid en de algehele operationele efficiëntie. Daarnaast kan het aanzienlijk in kosten besparen en vermindert het de milieubelasting.


  Bronnen: Industrie VandaagSiemens, Trendskout, Profield

  Wat kunnen we voor jou betekenen?

  Make some noise

  Heb je vragen over een specifieke vacature? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om samen te gaan werken? Blijf daar niet te lang mee rondlopen, maar stel ze direct.