De invloed van de digitalisering op de toekomst van de productiesector

Een belangrijk onderdeel van Industry 4.0 is de digitale transformatie van elk bedrijf. Het is een thema dat een grote impact heeft op de productiesector. Door digitale oplossingen kan de verwerkende industrie op meerdere vlakken efficiënter worden. Daarnaast kunnen de productiekosten met 30% verlaagd worden. Dankzij drie digitaliseringsprocessen is de productiesector klaar voor de uitdagingen van de toekomst. Maar over welke digitaliseringsprocessen hebben we het dan? En wat is dan precies die invloed? Vanuit Orcatech volgen we deze ontwikkelingen op de voet. Wij kijken graag met jou mee vooruit.
Artificial Intelligence

Naar verwachting zal het gebruik van Artificial Intelligence gemiddeld met 57,2% per jaar toenemen. Deze toename is merkbaar in alle productiesectoren. Daarom is het van belang dat IT-leveranciers, gespecialiseerde industriële toepassingen in hun apparatuur, ondersteunen. Ook moeten zij zich erop voorbereiden dat meer technologieën in het fabricageproces geïntegreerd worden.

Automatisering van de productie-industrie

Het gebruik van robots en automatisering is in veel sectoren terug te zien. De wereldwijde robotica-markt zal de komende vijf jaar naar verwachting met 20% per jaar toenemen en de automatisering met 9% per jaar. Productiebedrijven kunnen optimaal profiteren van deze technologische ontwikkeling door hun activiteiten te stroomlijnen en zich te voorzien van de benodigde hulpmiddelen. Over wat voor soort hulpmiddelen we het dan hebben? Denk hierbij aan systemen voor de uitvoering van productieprocessen. Of IT-tools die resistent zijn tegen ruwe omgevingen, enterprise resource planning of shop floor management.

Het gebruik van Extended Reality

Extended Reality (XR) is de overkoepelende term voor Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR), Mixed Reality (MR) en andere immersive technologieën. Het is de verzamelterm voor alle technieken waarmee we de fysieke realiteit met de virtuele mixen. Extended Reality wordt ook wel Cross- of XR Reality genoemd. Deze markt is wereldwijd sterk in opkomst met een toename van 170% in slechts twee jaar. Extended Reality technologieën creëren door de computer gegenereerde omgevingen en objecten. De verschillende technologieën binnen XR worden onderscheiden van elkaar door de relatie tussen de virtuele en reële wereld. Zo zie je bijvoorbeeld als gebruiker bij Augmented Reality dat de wereld wordt aangevuld met virtuele objecten. Bij Virtual Reality komt de gebruiker volledig terecht in een virtuele wereld.

Light Fidelity (LiFi)

Doordat de ontwikkeling van de digitalisering versneld, is de tijd tussen het uitvinden van geavanceerde technologieën en het daadwerkelijke gebruik hiervan zeer laag. Leveranciers, van bijvoorbeeld laptops en tablets, moeten hier rekening mee houden. Het is noodzakelijk dat zij deze toestellen voorzien van LiFi. Dit is een draadloze communicatietechnologie die gebaseerd is op het gebruik van zichtbaar licht. LiFi is sneller, veiliger en energiezuiniger. Ter vergelijking: WiFi maakt gebruik van een radiogedeelte van het elektromagnetisch spectrum. Maar wat zijn de voordelen van LiFi? Licht is verenigbaar met radiotechnologieën zoals WiFi en 4G, doordat het geen invloed heeft op de radiofrequenties. En in tegenstelling tot radiogolven, kan licht niet door muren heengaan. Hierdoor ontstaat er garantie in de verdeling en beveiliging van gegevens aan beide zijden van de muren. Een zeer interessante ontwikkeling.

Binnen de vierde industriële revolutie heeft de coronacrisis de ontwikkeling van de digitalisering versneld. Dit laat zien dat elke crisis en technische revolutie leidt tot grote transformaties. Waar we als samenleving van profiteren. Organisaties zien steeds meer de voordelen van technologie en hoe dit een positief effect kan hebben op de productiviteit en winst. Geavanceerde technologieën gaan in de toekomst efficiëntere communicatie realiseren, met mogelijkheden tot aanpassen aan de omgeving én een betere veiligheid. Hierdoor worden steeds vaker IT-oplossingen gebruikt binnen de productieomgeving.

Wij bij Orcatech kijken uit naar welke ‘slimme’ technologische ontwikkelingen nog gaan volgen!

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Make some noise

Heb je vragen over een specifieke vacature? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om samen te gaan werken? Blijf daar niet te lang mee rondlopen, maar stel ze direct.