CV en sollicitatiebrief tips voor mechanical engineer: Zo val jij op!

Om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek moet je opvallen. De beste manier om op te vallen is door jezelf te onderscheiden van andere kandidaten. Een pakkende sollicitatiebrief en cv is een manier waarop je dit kunt doen. Jij als mechanical engineer beschikt over een unieke persoonlijkheid en set aan skills. Maar hoe zorg je ervoor dat deze dingen al overkomen vanuit jouw CV en sollicitatiebrief? Wij geven je graag de CV en sollicitatiebrief tips die jij nodig gaat hebben om op te vallen als mechanical engineer:

Waarom is het belangrijk om een goede CV en sollicitatiebrief te hebben?

Jouw CV en sollicitatiebrief zijn de eerste indruk die een werkgever van jou gaat krijgen. Daarom is het zo belangrijk dat je hiermee al direct laat zien dat jij anders bent dan de rest. Neem daarom goed de tijd om je cv op te stellen. Voor je sollicitatiebrief schrijven geldt natuurlijk hetzelfde, neem de tijd en denk rustig na over wat je wilt gaan vertellen over jezelf. Houd er rekening mee dat een werkgever vaak tientallen sollicitaties ontvangt voor een functie en dat ze daarom vaak binnen enkele minuten jouw CV en sollicitatiebrief scannen om te filteren tussen kandidaten. Dit betekent dat je dus maar kort de tijd hebt om gelijk de aandacht te trekken. Wanneer jouw sollicitatiebrief en CV dus van hoge kwaliteit zijn en je direct kunt laten zien dat jij je kunt onderscheiden van andere kandidaten dan verhoog je jouw kans enorm om voor een gesprek uitgenodigd te worden.

Begin met jezelf goed voor te bereiden

Het begint allemaal bij goed voorbereiden voordat je een cv en sollicitatiebrief gaat maken. Dit begint door goed onderzoek te doen naar het bedrijf waar je gaat solliciteren. Begin met het volledig doorlezen van de website. Lees wie ze zijn, wat ze doen en waar ze voor staan. Kijk of ze cases hebben die je kunt doornemen om te zien wat voor soort projecten je kunt gaan verwachten. Google eens de naam van het bedrijf en bekijk wat voor soort nieuwsberichten je tegenkomt om zo extra veel informatie in te winnen. Vervolgens wil je de vacature goed analyseren. Het belangrijkste hierin is om voor jezelf een lijstje op te stellen met daarin de belangrijkste vaardigheden voor de functie. Deze informatie kun je gebruiken om jouw CV en sollicitatiebrief op aan te passen.

Tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief

Met jouw sollicitatiebrief heb je de eerste kans om jezelf goed te presenteren en te laten zien welke vaardigheden en ervaring jij hebt opgedaan. Je wilt dan ook een opvallende sollicitatiebrief hebben. Hieronder vind je een aantal tips om een goede sollicitatiebrief te schrijven waarmee jij gaat opvallen als mechanical engineer:

Trek de aandacht met je openingszin

Zorg ervoor dat je met je eerste zin direct de aandacht van de recruiter trekt. Dit doe je door een krachtige openingszin te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met direct door te laten schemeren dat jij veel ervaring opgedaan hebt: "Met mijn jarenlange ervaring in het ontwerpen en optimaliseren van complexe machines als mechanical engineer zag ik de uitdaging in jullie vacature en raakte ik erg geïnteresseerd in de functie."

Zorg voor voorbeelden die specifiek zijn voor jou

Natuurlijk is een werkgever benieuwd naar jouw vaardigheden, maar ze zijn vooral benieuwd naar jouw ervaring met het toepassen van die vaardigheden. Dit maakt jou namelijk de geschikte kandidaat. In jouw onderzoek heb je gekeken naar de functie-eisen en die ga je nu gebruiken om specifieke voorbeelden te geven. Zo kun je bijvoorbeeld een voorbeeld geven over een project dat de productiviteit heeft verhoogd: "Als mechanical engineer bij (de naam van het bedrijf) was ik verantwoordelijk voor het project waarbij we de productiviteit met 30% verhoogde. Dit hebben wij gedaan door een innovatief nieuw product te ontwerpen.".

Hoe specifieker je bent, hoe beter de werkgever of recruiter jou gaat leren kennen

Niemand zit op generieke en standaard zinnen te wachten in een cv of sollicitatiebrief. Ze willen weten wat jij aan ervaring hebt en hoe jij die gebruikt om te presteren in jouw werk. Wees daarom zo specifiek mogelijk door bijvoorbeeld ook systemen te benoemen waarmee je gewerkt hebt tijdens het project: "Toen ik bij (naam van het bedrijf) werkte als mechanical engineer was ik verantwoordelijk voor de elektrische systemen van machines en het ontwerpen ervan. Dit deed ik met behulp van (systeem waarmee je werkte)."

Sluit net zo sterk af als je begonnen bent

Je wilt natuurlijk van het begin tot einde indruk maken op de werkgever of recruiter. Je beste kant laten zien doe je aan het einde door te herhalen dat je echt interesse hebt in de functie. Je wilt laten merken dat je echt onderdeel wilt uitmaken van het team en je ervaring en vaardigheden wilt inzetten voor dit bedrijf. Dit kun je bijvoorbeeld zo doen: "Graag zou ik mijn ervaring en vaardigheden inzetten bij jullie om samen met het team te zorgen voor steeds meer succes voor (naam van het bedrijf)."

Overtuig ook met je persoonlijkheid

Veel bedrijven hechten ook veel waarde aan hun bedrijfscultuur. Laat daarom in jouw CV en sollicitatiebrief al jouw persoonlijkheid zien. Schrijf op een manier waarop je zowel professioneel overkomt als met je eigen persoonlijkheid. Zorg er ook voor dat je redenen aangeeft waarom jij als persoon bij het bedrijf zou passen en waarom je daar wilt werken. Zo kun je bijvoorbeeld een alinea schrijven over dat het jou energie geeft om in een innovatieve omgeving te werken.

Hoe ga jij je CV laten opvallen?

Jouw CV is een soort samenvatting van wie jij bent en wat jij kunt. Het is natuurlijk best lastig om jezelf op papier te beschrijven in slechts een paar zinnen. Dit maakt jouw CV alleen niet minder belangrijk en daarom moet je ervoor zorgen dat je dit op de juiste manier gaat doen. Zo zorg je ervoor dat jouw cv on point is:

Een kort CV met de juiste informatie

Het liefst wil je het houden bij één pagina en maximaal twee. Het moet voor een werkgever of recruiter mogelijk zijn om snel overzicht te krijgen van jouw ervaring en vaardigheden.

Zorg ervoor dat de informatie relevant is

Doordat je de vacature goed hebt geanalyseerd, weet je wat ervan je verwacht wordt. Hierdoor weet je ook welke informatie relevant is. Zorg ervoor dat je dus alleen relevante werkervaring, opleidingen, vaardigheden en (eventueel) certificaten vermeld. Natuurlijk is het mooi om te zien dat je op je zeventiende al werkte bij een restaurant, maar die ervaring is natuurlijk niet heel relevant voor je baan als mechanical engineer.

Maak het zo gemakkelijk mogelijk om te lezen

Zorg ervoor dat je je CV duidelijk opdeelt met duidelijke titels, zodat de werkgever of recruiter snel kan zien waar welke informatie staat. Vervolgens zijn bullet points je grootste vriend. Gebruik deze om in een gemakkelijk leesbaar format je ervaring en vaardigheden te tonen. Creatief is goed, maar je lettertype moet duidelijk leesbaar zijn. Ga dus niet voor een gek creatief lettertype.

Jouw prestaties zullen het meest opvallen

In je vorige functie(s) heb je prestaties geleverd voor het bedrijf. Benoem een aantal van jouw grootste overwinningen specifiek: "Door het ontwerpen van een nieuwe machine heb ik de productiviteit bij (naam bedrijf) met 50% verhoogd".

Hoe ga jij de aandacht trekken onder alle kandidaten?

Als je wilt opvallen zul je creatief moeten zijn. Dus dit betekent een creatief cv maken en een creatieve sollicitatiebrief schrijven. Met de onderstaande tips ga jij hiervoor zorgen:

Jouw voorbeelden moeten jou laten zien

Iedereen zal specifieke ervaring en vaardigheden hebben. Daarom is het goed om die extra te benadrukken. Zorg ervoor dat je het niet te veel hebt over algemene vaardigheden, maar echt laat zien hoe jij in jouw vorige of huidige baan te werk bent gegaan. In een creatieve cv staat altijd een voorbeeld als: "Tijdens mijn huidige functie bij (naam bedrijf) hielp ik met het ontwerpen van een nieuwe machine. Samen met het team hebben we ervoor gezorgd dat de productiviteit met 40% is verhoogd. Mijn bijdrage in dit proces was (hier jouw unieke bijdrage toevoegen)."

Niemand is zoals jij

Hoe creatief jij echt bent kun je het beste laten zien met jouw eigen persoonlijkheid. Jij bent sowieso uniek. Dus niemand kan jou hierin overtroeven. Laat zien wat bij jouw persoonlijkheid past, zoals bijvoorbeeld het onderdeel zijn van een team of misschien juist het aansturen en opleiden van collega's in een team.

Denk na hoe je niet standaard kan zijn

Iedereen kan online een CV generator gebruiken, maar de meeste zijn ondertussen aardig herkenbaar. Zorg er daarom dus voor dat ook als je een CV generator gebruikt dat je deze uniek maakt met je eigen creatieve insteek. bijvoorbeeld meer of andere grafische elementen om je CV visueel aantrekkelijker te maken. Maak je CV in de huisstijl kleuren van het bedrijf, doe iets waarvan je denkt "dit toont dat ik creatiever ben dan de rest". Creativiteit is natuurlijk super belangrijk voor een mechanical engineer en dat wil je laten zien. Maak het alleen niet te gek natuurlijk, zorg er wel voor dat je CV overzichtelijk blijft.

Laat jouw technische vaardigheden goed zien

Om je technische vaardigheden kun je als mechanical engineer natuurlijk niet heen. Deze zijn van enorm belang op jouw prestaties. Je wilt er daarom dus goed voor zorgen dat deze duidelijk staan vermeld in je sollicitatiebrief en cv. Dit doe je door specifieke voorbeelden te geven van je technische vaardigheden en hoe je die eventueel eerder hebt toegepast.

Heb je certificaten?

Vermeld deze dan zeker als die relevant zijn voor de functi. Certificaten die je haalt laten goed zien hoe serieus je bent over je werk. Tegelijkertijd laat dit zien dat jij je ontwikkelt binnen je vakgebied en bereid bent te investeren in je professionele ontwikkeling.

Online aanwezigheid wordt steeds belangrijker

Net zoals dat jij vooraf onderzoek gaat doen, doet een werkgever of recruiter dat ook. Zodra je door de eerste selectie bent, gaan ze al online naar je zoeken. Zorg er dus voor dat je online kanalen zoals je LinkedIn professioneel overkomen en up-to-date zijn.

Op welke fouten kun je letten die veel gemaakt worden?

Je wilt natuurlijk voorkomen dat er fouten in je cv en sollicitatiebrief staan, maar welke worden nou echt veel gemaakt en waar kun jij gelijk opletten tijdens het schrijven?

Spelling en grammatica

Wanneer je (veel) fouten in spelling en/of grammatica maakt komt dit onprofessioneel over en dit kan jouw kans verkleinen op een gesprek. Wij raden je aan om je CV en sollicitatiebrief altijd door iemand te laten voordat je jouw cv eruit gaat. Je eigen fouten herkennen is soms lastig en je leest er vrij snel overheen.

CV of sollicitatiebrief die (veel) te lang is

Jij wilt natuurlijk alles laten zien en over alles vertellen om zo jezelf te laten zien. Het probleem is alleen, een werkgever of recruiter heeft vaak weinig tijd om alles individueel tot in detail te bekijken. Houd beide daarom kort en beknopt met de juiste relevante informatie.

Niet genoeg persoonlijkheid

Het is natuurlijk lastig als je beknopt en kort moet schrijven, maar je persoonlijkheid moet je laten doorschijnen in de tekst en zelfs het design. Zo kan de werkgever goed zien wie jij bent als persoon.

Kun jij nog meer doen dan dit?

Zeker! Hieronder vind je een aantal dingen die jij nog zou kunnen toevoegen om extra toegevoegde waarde toe te voegen aan je CV en sollicitatiebrief:

Maak gebruik van referenties

Het is natuurlijk goed om het vanuit jouw te horen, maar om hetzelfde verhaal nog eens te horen vanuit iemand anders kan dat extra stukje overtuiging geven. Spreek wel van tevoren goed af met deze personen dat je ze opgeeft als referentie.

Het gaat verder dan je CV en sollicitatiebrief

Als jij al de voorgaande tips hebt opgevolgd, heb je de kans enorm verhoogd dat ze contact met je gaan opzoeken voor een gesprek. Bereid dit gesprek alvast voor. Zodoende kun je namelijk eventuele vragen die nog gesteld worden aan de telefoon direct beantwoorden. Daarnaast kun je ook alvast laten merken dat je vragen hebt richting het bedrijf.

Wacht niet te lang op antwoord

Je wilt natuurlijk beleefd zijn, maar je wilt ook laten merken dat je de baan graag wilt. De volgende dag bellen is natuurlijk niet heel netjes. Maar heb je een week nog niks gehoord? Bel gewoon eens op! Geef aan dat je je CV en sollicitatiebrief hebt opgestuurd en je benieuwd bent naar de status van je sollicitatie. Hierin kun je benadrukken dat je het echt graag wilt.

Aan de slag als mechanical engineer bij Orcatech

Door onderzoek te doen naar het bedrijf en de vacature, op een creatieve manier relevante informatie te vermelden, jouw technische vaardigheden en persoonlijkheid te benadrukken vergroot jij je kans om uitgenodigd te worden op gesprek.

Ben jij klaar om deze nieuwe skills te testen en te gaan voor een nieuwe uitdagende baan? Bekijk dan snel al onze mechanical engineer vacatures!

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Make some noise

Heb je vragen over een specifieke vacature? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om samen te gaan werken? Blijf daar niet te lang mee rondlopen, maar stel ze direct.