Proces engineer bij Sekisui: impact maken op ammoniakuitstoot
Een uitdagend technisch project met impact op milieu én procesvoering: voor Gijs Gabriëls (28) is het dé ideale leerschool. Via Orcatech voert hij een opdracht uit als proces engineer bij Sekisui, waar hij meewerkt aan de bouw van een gaswasser die ammoniak uit rookgassen moet halen. “Ik zit nog aan het begin van mijn carrière, maar dit soort projecten geven me de kans om snel veel te leren.”
Van biochemie naar chemisch ingenieur
Gijs studeerde in België, waar hij eerst een opleiding biochemie volgde. Daarna stroomde hij door naar de universiteit en behaalde hij zijn master in de chemische technologie. In september 2022 startte hij bij Orcatech en werd hij ingezet op een project rondom de uitbreiding van een polymerisatie-unit. Na afronding van dat traject begon hij aan zijn huidige opdracht bij Sekisui.
Wat maakt dit project bijzonder?
Sekisui produceert polyolefineschuim, dat onder hoge temperaturen wordt geëxpandeerd in ovens. Tijdens dit proces ontstaan rookgassen met onder andere ammoniak, afkomstig van de foaming agent. Tot nu toe werd die ammoniak uitgestoten naar de atmosfeer, maar door nieuwe wetgeving — het Besluit activiteiten leefomgeving (BAL) — mag de uitstoot vanaf 1 juli niet hoger zijn dan 5 milligram per kubieke meter.
Gijs is betrokken bij de bouw van een gaswasser die deze ammoniak uit de rookgassen haalt. “Er zijn veel technieken onderzocht, ook innovatieve, maar die bleken vaak te duur of nog onvoldoende getest. Daarom is gekozen voor een bewezen oplossing: een waterige scrubber met zwavelzuur die de ammoniak chemisch bindt en uit de lucht haalt.”
Zijn bijdrage als proces engineer
Gijs werd begin 2024 betrokken bij het project, in de fase van de detailengineering. Sindsdien levert hij procestechnologische ondersteuning: “Ik denk actief mee over de technische keuzes. Bijvoorbeeld: waar moeten we extra sensoren plaatsen, of is het nodig om ergens temperatuur of druk continu te monitoren? Die feedback geef ik aan het team.”
Naast zijn proceskennis brengt Gijs ook chemische expertise in. “Bij Sekisui zijn ze minder gewend om met vloeistofsystemen te werken, laat staan met chemicaliën als zwavelzuur of natronloog. Ik help mee nadenken over de veiligheidsmaatregelen, materiaalkeuzes en de omgang met deze stoffen in de praktijk.”
Leren van ervaren collega’s
Wat Gijs het meest waardeert aan dit project, is dat hij veel leert over projectmatig werken. “Het is interessant om te zien hoe een project wordt opgebouwd, waar de knelpunten zitten en welke stappen je wel of juist niet kunt overslaan. In dit geval gaat alles snel — sommige projectfasen overlappen elkaar — maar dat maakt het des te leerzamer.”
Hij werkt nauw samen met een team van ervaren specialisten: projectleiders, construction managers en commissioning engineers. “Het zijn mensen met heel erg veel ervaring. Ik stel veel vragen en probeer waar ik kan goede input te leveren. Dat is heel leerzaam.”
Klaar voor commissioning
Ook in de eindfase van het project blijft Gijs betrokken. Hij ondersteunt bij de commissioning en start-up van het systeem. “Dat betekent onder andere het controleren van technische tekeningen, droogtesten van systemen, en het uitvoeren van waterruns voordat we echt chemicaliën introduceren. Alles moet kloppen voordat de scrubber in gebruik wordt genomen.”
Daarbij betrekt hij ook de operators: “Zij moeten het systeem straks kunnen bedienen. Dus is het belangrijk dat ze van begin af aan worden meegenomen. De waterfase is ideaal om hen vertrouwd te maken met het systeem, omdat het risico dan nog beperkt is.”
Groei via Orcatech
Voor Gijs is het project bij Sekisui een waardevolle stap in zijn loopbaan. “Je leert veel in korte tijd. Niet alleen over techniek, maar ook over samenwerken, veiligheid en communicatie.”
Via Orcatech krijgt hij de kans om opdrachten te doen die passen bij zijn achtergrond én ambities. “Het is fijn dat je zelf mee kunt denken over de richting die je op wilt. Je wordt echt serieus genomen in je ontwikkeling.”