10 tips voor een succesvolle sollicitatie

Emilia Wulms | 25 april 2024

Ben je op zoek naar een nieuwe baan in engineering? Als je op een sollicitatiegesprek gevraagd wordt, dan begin je met een goede voorbereiding. Het is een uitgesproken kans om het bedrijf en de functie te leren kennen. Bij Orcatech helpen we je op weg met de tien belangrijkste tips voor een succesvol sollicitatiegesprek. 

Tip 1: verdiep je in het bedrijf waar je voor gaat werken 

Kijk op de sociale media en de website van het bedrijf om een goede indruk te krijgen. Misschien heb je al even gekeken voordat je ging solliciteren, maar nu ga je echt even op onderzoek uit. Zorg dat je je vooronderzoek gedaan hebt, dan sta je een stuk zekerder in je schoenen.

Als je weet met wie je het sollicitatiegesprek gaat voeren, dan kun je ook een blik werpen op zijn of haar profiel. Dit kan je een beter beeld geven van de persoon, wat een geruststellende gedachte kan zijn. 

Tip 2: stel specifieke vragen 

Als je gaat solliciteren, hoef je niet alleen maar vragen te beantwoorden. Ook jij mag vragen stellen tijdens een sollicitatie gesprek. Je moet namelijk ook voor jezelf ontdekken of het bedrijf past bij de criteria die jij hebt gesteld voor een nieuwe uitdaging. Bereid dus wat vragen voor die je zelf graag wil stellen en toon oprechte interesse. 

Bijvoorbeeld: wat wil je werkgever graag van jou zien? En hoe zien ze jouw ontwikkeling over bijvoorbeeld een half jaar of een jaar? En wat is de volgende stap na dit gesprek? 

Door de juiste vragen te stellen, ziet het bedrijf dat je geïnteresseerd en gemotiveerd bent. Als je goed voorbereid bent, dan kun je daarnaast ook voor jezelf goed ontdekken of het bedrijf goed bij jou past. 

Tip 3: draag representatieve kleding

Wil je die ene baan scoren? Dan is het belangrijk dat je zelfvertrouwen uitstraalt. Draag een outfit waarin jij je goed voelt, maar ook representatief uitziet. Dit zorgt ervoor dat jij je ook direct een stuk zelfverzekerder voelt over jezelf. 

Tip 4: wees eerlijk en oprecht

Wees altijd eerlijk en oprecht tijdens je sollicitatiegesprek. Als je dat niet doet, komt dat uiteindelijk toch naar voren. Niemand is perfect. Eerlijkheid laat zien dat jij je bewust bent van je sterke punten en slechte eigenschappen en geeft een goed beeld van jou als mens. 

Als je het hebt over je positieve punten, benoem dan de punten die vooral relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert. Geef concrete voorbeelden van situaties waarin jouw positieve punten goed naar voren kwamen. 

Maar ook over je zwakke punten moet je eerlijk zijn. Zorg ervoor dat je toekomstige werkgever een goed beeld krijgt van jou als persoon. Laat daarnaast zien dat je bereid bent om te werken aan je ontwikkeling.

Je potentiële werkgever mag vragen of hij contact op mag nemen met je vorige werkgever. Als je eerlijk bent geweest, hoeft dat geen enkel bezwaar te zijn. 

Tip 5: vertel over je ervaring

Heb je al ervaring in de engineering sector? Vertel als je op gesprek gaat dan over de werkzaamheden waar jij aan hebt bijgedragen en welke ideeën je hebt aangedragen om de veiligheid te verhogen of processen te verbeteren. 

Tip 6: vraag in je omgeving naar je sterke kwaliteiten

Soms zien we van onszelf niet altijd precies waar we in uitblinken. Maar voor je volgende sollicitatiegesprek is het wel belangrijk dat je goed kan vertellen wat de talenten zijn die je verder kunt ontwikkelen. Overweeg bijvoorbeeld ook om een persoonlijkheidstest uit te laten voeren, zodat je meer kunt vertellen over je karakter en je sterke punten als persoon. 

Tip 7: bouw een goed online profiel op

Als potentiële werkgevers een sollicitatiegesprek voorbereiden, zoeken ze vaak even op je naam of kijken ze op je LinkedIn profiel. Dit is in feite waar de eerste indruk al gemaakt wordt, nog voordat je de deur binnen stapt bij het bedrijf. 

Door een goede online aanwezigheid als professional op te bouwen is de eerste indruk direct positief en hebben ze al een beetje kunnen zien dat je beschikt over de gevraagde vaardigheden voor de baan. 

Tip 8: bereid de lastige vragen voor

Tijdens het gesprek kunnen er een paar lastige vragen gesteld worden. De meest voorkomende lastige vragen zijn:

  • Wil je jezelf voorstellen? 

  • Waarom denk je dat deze functie bij jou past? 

  • Waarom wil je bij ons komen werken? 

Het is dus een goed idee om een korte elevator pitch over jezelf te maken. Daarnaast kunnen er ook vragen gesteld worden over specifieke situaties, zoals het niet afronden van een opleiding of een periode waarin je niet gewerkt hebt. Leg dan goed uit waarom dit is en wat je vervolgens hebt gedaan om aan je carrière te werken. 

Tip 9: bedenk wat je wil gaan verdienen

Tijdens een sollicitatiegesprek sta je meestal voor de vraag "wat wil je precies verdienen?". Zorg ervoor dat je niet met een mond vol tanden staat, maar sta hier vooraf even bij stil. Bedenk wat je precies wil gaan verdienen en of dit een realistisch salaris is voor de functie en de ervaring die je hebt. 

Tip 10: lees de vacature nog eens goed door voor het gesprek

Voordat je op gesprek gaat, is het verstandig om de vacature nog eens goed door te lezen. Hier vind je namelijk precies wat een werkgever van jou verwacht. Laat zien dat jij voldoet aan het profiel waar ze naar op zoek zijn en zorg ervoor dat je de gevraagde eisen goed in je hoofd knoopt. Zo maak je een ijzersterke indruk en onderscheid je jezelf van andere kandidaten. 

Bij Orcatech aan de slag in engineering? Bekijk onze vacatures! 

Nu je precies weet hoe je een sollicitatiegesprek goed voorbereid, kun je een goede indruk op ons maken. Tijdens een sollicitatiegesprek met jou ontdekken we graag welke functie goed bij jou past. Bij Orcatech hebben we een baan in engineering voor jou, ongeacht je ervaring. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem een kijkje bij onze vacatures en join the wave!

Veelgestelde vragen over een succesvol sollicitatiegesprek

Hoe bereid ik me voor op een sollicitatiegesprek?

Verzamel informatie over het bedrijf door hun website, sociale media en recent nieuws te bekijken. Begrijp de functieomschrijving en bedenk hoe jouw vaardigheden en ervaringen hierbij passen.

Welke vragen kan ik verwachten tijdens een sollicitatiegesprek?

Bereid je voor op vragen over je ervaring, motivatie voor de functie, en je gedrag in specifieke werksituaties.

Welke vragen stel ik tijdens een sollicitatiegesprek?

Vraag naar de bedrijfscultuur, de doelen van het team, en de volgende stappen in het sollicitatieproces om interesse en betrokkenheid te tonen.

Hoe kleed ik me voor een sollicitatiegesprek?

Kies voor professionele kleding die aansluit bij de bedrijfscultuur. Kleding waar jij je goed in voelt, maar die ook representatief is voor het werk dat je gaat verrichten. 

Hoe start ik mijn carrière bij Orcatech in engineering?

Bij Orcatech vinden we altijd een passende uitdaging in engineering, ongeacht je ervaringsniveau. Bekijk onze vacaturepagina en solliciteer direct online op de functie die bij jou past. 

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Make some noise

Heb je vragen over een specifieke vacature? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om samen te gaan werken? Blijf daar niet te lang mee rondlopen, maar stel ze direct.